Lehti 21-22: Liitto toi­mii 21-22/2001 vsk 56 s. 2430 - 2431

Ensimmäinen Global Health -kurssi Helsingissä

Helsingissä parhaillaan meneillään olevalla Global Health -kurssilla perehdytetään sekä suomalaisia että ulkomaalaisia opiskelijoita eri maiden terveydenhuollon toimintaan ja haasteisiin. Global Health -kurssin järjestävät yhteistyössä Suomen Lääkäriliitto, Kansanterveyslaitos, lääketieteelliset tiedekunnat, David Livingstone -seura, Lääkärin Sosiaalinen Vastuu ry ja FiMSIC. Kurssi järjestetään tänä vuonna ensimmäisen kerran.

Tom Sundell

Kurssille valittiin tiukan karsinnan jälkeen 15 suomalaista lääketieteen opiskelijaa ja 15 ulkomaalaista lääketieteen opiskelijaa ja nuorta lääkäriä. Kurssin tarkoituksena on perehdyttää osallistujat terveydenhuollon kysymyksiin kansainvälisestä näkökulmasta ja tutustuttaa heidät eri maiden terveydenhuollon toimintaan ja haasteisiin sekä toimia pohjana sekä henkilökohtaisten että laitostason kontaktien luomiselle tulevaa yhteistyötä varten.

Teoriajakson jälkeen yksilöllinen kenttäjakso

Kurssi koostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen, teoreettinen neljän viikon jakso järjestetään Helsingissä 28.5.-21.6.2001. Opetus tapahtuu luentojen, seminaarien ja ryhmätöiden muodossa suomalaisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden johdolla. Osallistujilta odotetaan hyvää valmistautumista etukäteen ja aktiivista osallistumista opetustilanteissa. Teoriajakson lopussa järjestetään kirjallinen kuulustelu.

Kurssin toinen osuus on niin ikään neljän viikon pituinen, mutta käytännöllinen, yksilöllisesti suunniteltu kenttäjakso, joka käynnistyy heti teoriajakson jälkeen (25.6.). Ulkomaalaiset osallistujat viettävät tämän jakson Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella tai Turussa. Kunkin omasta kiinnostuksesta riippuen kenttäjaksolla perehdytään joko suomalaiseen terveydenhuoltoon yleisellä tasolla tai johonkin tarkemmin määriteltyyn asiaan. Alustavasti on suunniteltu tutustumista eri osastojen toimintaan yliopistollisissa sairaaloissa, terveyskeskuskäyntejä ja tutkimusmenetelmiin perehtymistä. Kokonaisuus sovitaan jokaisen osallistujan kanssa erikseen, jotta kenttäjaksosta tulisi mahdollisimman antoisa kokemus.

Suomalaiset opiskelijat suorittavat kenttäjaksonsa jossain niistä neljästä kehitysmaasta jotka tänä vuonna ovat mukana projektissa. Suomalaiset opiskelijat ovat kevään aikana tutustuneet kohdemaansa taustatietoihin yhdessä maakohtaisten ohjaajiensa kanssa ja ovat laatineet oman suunnitelmansa siitä, mihin kenttäjaksonsa aikana haluavat tutustua. Kaikki kurssilaiset laativat lopuksi kirjallisen raportin kenttäjaksosta.

Yhteistyömaat ja osallistujat

Tänä vuonna kurssin yhteistyömaina ovat Etelä-Afrikka, Filippiinit, Kiina ja Nigeria. Hankkeen bilateraalisuusperiaatteen mukaisesti kurssin ulkomaalaiset osallistujat tulevat näistä maista, ja suomalaiset opiskelijat lähtevät kenttäjaksoillaan vastaavasti näihin maihin. Virallisiksi yhteistyötahoiksi toivotaan paikallisia yliopistoja, mutta kaikkien maiden osalta tämä ei vielä ole toteutunut, vaan yhteyttä on pidetty esimerkiksi jonkin paikalliseen sairaalan kautta. Jokaisesta yhteistyömaasta on myös pyritty saamaan luennoitsija kurssille.

Suomalaiset Global Health -kurssin opiskelijat edustavat kaikkia maamme viittä lääketieteellistä tiedekuntaa niin että kustakin on 2-4 opiskelijaa. Hyväksytty suoritus Global Health -kurssista vastaa 8-10 opintoviikkoa, eli kurssin voi sisällyttää osaksi lääketieteen perustutkintoa.

Opiskelijat valittiin kirjallisten hakemusten perusteella. Valintakriteerejä olivat mm kurssiasema, kielitaito ja aikaisempi kokemus järjestö- tai muusta toiminnasta. Ulkomaalaisten osallistujien osalta käytettiin samoja valintakriteerejä ja heidänkin valinnastaan päätti kurssin suomalainen suunnitteluryhmä.

Kurssista suunnitellaan vuosittaista

Lue myös

Global Health -kurssista suunnitellaan vuosittain toistuvaa tapahtumaa. Vuonna 2002 kurssi on tarkoitus järjestää Tampereella, ja tämän jälkeen vuorotellen muissa kaupungeissa. Yhteistyömaiden valmiutta toimia projektissa aktiivisesti arvioidaan vuosittaisessa kurssievaluaatiossa. Tässä yhteydessä päätetään myös minkä maiden kanssa seuraavana vuonna tehdään yhteistyötä.

Hanke toteutetaan pääosin ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroilla. Ulkoministeriö on myöntänyt rahoituksen kahden kurssin toteuttamiseksi (2001 ja 2002). Kurssin jatkototeutustavasta ja -budjetista päätetään syksyllä 2002 toisen kurssin jälkeen.

Kurssin toteuttaminen vaatii kuitenkin myös omaa varainhankintaa, jossa suunnitteluryhmä toivoo apua liiton jäseniltä. 5.10.2001 järjestetään hyväntekeväisyyskonsertti, jonka tuotto lahjoitetaan Global Health -hankkeelle. Konsertti järjestetään Lahdessa. Mikäli haluat muulla tavalla tukea hanketta, esimerkiksi isännöimällä ulkomaalaisia opiskelijoita tai pyytämällä heitä luennoimaan tai tarjoamalla heille opetuskäyntiä työpaikallasi, ole hyvä ja ota yhteyttä projektikoordinaattori Tom Sundelliin (tom.sundell@helsinki.fi, puh 040-8433531).

Tämä artikkeli aloittaa Global Health -kirjoitussarjan, jossa julkaistaan aiheeseen liittyviä artikkeleita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030