Lehti 2: Liitto toi­mii 2/2002 vsk 57 s. 158

Heikki Peltola palkittiin lääketieteellisestä elämäntyöstä

Heli Mikkola

Pohjolan ja Suomi-yhtiöiden tämän vuoden lääketieteen palkinnon saaja, professori Heikki Peltola peräänkuuluttaa eettistä oikeudenmukaisuutta ja suhteellisuudentajua kaiken bioterrorismista käytävän keskustelun keskelle. Hän muistuttaa, että samaan aikaan, kun pernaruttoon on Yhdysvalloissa sairastunut parikymmentä ihmistä ja kuollut ilmeisesti neljä, AIDS:iin, ripulitauteihin ja keuhkokuumeeseen on menehtynyt ainakin miljoona ihmistä.

Samaa suhteellisuudentajua tarvittaisiin Peltolan mukaan maailmassa niin, että pohdittaisiin, mihin lääketutkimus oikeasti tulisi suunnata. Tätä Heikki Peltola korosti myös hänestä The Lancetissa lokakuussa julkaistussa Lifeline-esittelyssä: Tutkimus on aina tervetullutta, mutta miksi emme luottaisi enemmän niihin jo kehitettyihin ja hyviksi koettuihin lääkkeisiin, jotka lisäksi hinnaltaan ovat maailmanlaajuisesti saatavilla. Kliinisen tiedemiehen vastuu ei lopu siinä missä oman maan rajat tulevat vastaan.

Pohjolan ja Suomi-yhtiöiden lääketieteen palkinto, 17 000 euroa (100 000 mk) myönnettiin Helsingin yliopiston lastenklinikan professori Heikki Peltolalle hänen ansioistaan infektiotautitutkijana ja rokotusohjelmien kehittäjänä Suomessa ja kansainvälisesti.

Palkintoa myönnettäessä Heikki Peltolaa luonnehdittiin täydelliseksi esimerkiksi Pohjolan ja Suomi-yhtiöiden palkinnon saajasta.

Lue myös

Heikki Peltola on ollut keskeinen suunnittelija ja toteuttaja suomalaisissa rokotusohjelmissa aina vuonna 1974 alkaneesta meningiittiprojektista lähtien. Meningiittirokotteen sivutuotteena löytyi onnekkaasti Hib-rokote, jonka jatkokehitettyä muotoa WHO nyt suosittelee maailmanlaajuiseen käyttöön. Peltola on ollut vastuussa myös Suomen lasten terveydelle vähintään yhtä tärkeän MPR-rokoteprojektin kehittämisestä. Suomi onkin maailman ensimmäinen maa, josta tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko on saatu juurittua pois.

Parhaillaan Heikki Peltola johtaa seitsemässä Latinalaisen Amerikan maassa tehtävää tutkimusta, jossa pyritään estämään halvalla bakteerimeningiitin vaikeita komplikaatioita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030