Lehti 25-26: Liitto toi­mii 25-26/2001 vsk 56 s. 2838

Kunnilla lakisääteinen vastuu potilaiden hoidon järjestämisestä Lääkäriliitto suosittaa lisätyövoimaa HUS:n sydänpotilaiden hoitoon

- Yksittäinen lääkäri on aina lähellä potilasta ja potilaan tuskaa. Niinpä lääkärit ja Suomen Lääkäriliitto ovat huolestuneet yhä pitenevistä jonoista. Suomen Lääkäriliitto on erittäin pettynyt KT:n neuvottelutaktiikkaan, joka on vain pyrkinyt pitkittämään lakkoa. Mitään todellista halua neuvotellen päästä kiistassa eteenpäin ei KT ole osoittanut, toteaa Lääkäriliitto julkisuuteen lähettämässä tiedotteessaan.

Vastuu lakon pitkittymisestä ei ole Lääkäriliiton harteilla. Koko selkkauksen ajan on KT kertonut, että lakko pitkittyy nimenomaan sen vuoksi, että se on liian lepsu. Lääkäriliitto on puolestaan tuonut esille, että lakon pitkittyessä potilasjonot, jotka muutoinkin ovat pitkät, kasvavat sietämättömiksi ja siksi lakkoa ei tulisi pitkittää.

Lakon alussa STM lähetti kuntatyönantajille kirjeen, jossa se painotti, että terveydenhuollon lakisääteinen järjestämisvastuu on kunnilla myös lakon aikana. Lääkäriliitto haluaa painottaa, että tämä koskee myös sydänpotilaiden hoidon järjestämistä. Liiton mielestä tämän pitäisi ennemminkin johtaa kuntatyönantajan painostamiseen, että lakko saadaan loppumaan.

- Lääkäriliitto katsoo, että jonkin yksittäisen lääkäriryhmän ottaminen pois lakosta vain pitkittäisi sitä entisestään, sillä KT:llä ei olisi enää senkään vertaa syytä neuvotella lakon lopettamisesta. Samalla muissa jonoissa olevat potilaat joutuisivat kärsimään lakon pitkittymisestä.

Lakko on suunnattu työnantajaa vastaan ja sen kärki kohdistuu taloudellisten menetysten aiheuttamiseen työnantajalle. Valitettavasti ei-kiireelliset potilaat joutuvat lakon seurauksena odottamaan hoitoa pidempään. Lakon seurauksena jonot ovat kasvaneet keskimäärin noin 10 prosenttia.

- Lääkäriliitto on näistä jonoista ollut huolissaan jo ennen lakon alkua. Jonojen pitenemisen tulisi liiton mielestä aiheuttaa kuntatyönantajassa huolta ja edesauttaa neuvotteluja, mutta näin ei ole ollut.

SUOJELUTYÖTÄ HUS:N SYDÄNPOTILAIDEN HOITOON

Jotta sydänpotilaat eivät joudu kohtuuttomasti kärsimään lakon pitkittymisestä, liiton hallitus on päättänyt suosittaa, että HUS:in lakkotoimikunta osoittaa lisätyövoimaa niiden potilaiden hoitoon, joiden sydämen varjoainekuvaus täytyisi muutoin uusia ennen leikkaushoitoa.

Lisäksi tämän A2-sydänpotilasjonon pituutta ja hoidon odotusaikaa tulee tarkastella yleisen tiedon pohjalta ja jonot pitää sellaisina, että ne eivät aiheuta pituudellaan vaaraa potilaille.

Lue myös

Liiton hallitus toteaa myös, että nämä A2-kiireellisyyspotilaat eivät siis kuulu niihin kiireellisiin potilaisiin, jotka virkariitalautakunnan päätöksen perusteella tulee hoitaa välittömästi. Nämä potilaat hoidetaan ns. erityisvirkaehtosopimuksen mukaisesti palkattuna suojelutyönä päiväaikaan.

Lääkäriliitto on nyt itse yksittäisen työnantajan pyynnöstä rajannut lakkoa, jossa muutoinkin on vain 3-13 prosenttia lääkäreistä. Näistäkin lääkäreistä on suojelutöissä noin 30 prosenttia. Liitto katsoo, että KT:n olisi vastavuoroisesti jo myös aika ryhtyä myönnytyksiin, niin että edellytykset päättää lakko saavutettaisiin. Liitto korostaa, että terveydenhuollon järjestelyvastuu on työnantajalla, ei Suomen Lääkäriliitolla.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030