Lehti 25-26: Liitto toi­mii 25-26/2001 vsk 56 s. 2836 - 2837

Kuntatyönantajien kesäsulut selvästi rajumpia kuin lakko

Kuntatyönantajat sulkevat kesällä säästösyistä kokonaisia terveyskeskuksia ja sairaaloiden osastoja. Lääkärilakon vaikutus potilaiden hoitoon on monin paikoin selvästi vähäisempi kuin jokavuotisten kesäseisokkien. Esimerkiksi lastentaudit, syöpätaudit ja psykiatria ovat lakon ulkopuolella, mutta eivät kuitenkaan työnantajan kesäsulkujen.

Mika Vehkasaari

Esimerkiksi Oulun yliopistosairaalassa on kesäsulkujen takia suljettu 27 prosenttia sairaansijoista, kun lääkärilakon vuoksi sairaansijoista on suljettu 12 prosenttia. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on sairaansijoista suljettuna heinäkuussa 21,5 prosenttia.

Työnantajan sulut koskevat myös sellaisia erikoisaloja, jotka Lääkäriliitto tietoisesti rajasi eettisistä syistä lakon ulkopuolelle. Lakon ulkopuolelle on kokonaan jätetty syöpätautien hoito, psykiatria, lastentaudit ja patologia. Myös äitiysneuvolat, kasvatus- ja perheneuvolat, kotisairaanhoito ja pitkäaikaislaitoshoito on rajattu lakon ulkopuolelle, mutta työnantaja supistaa myös äitiysneuvola- sekä kasvatus- ja perheneuvolatoimintaa.

Lakko ei ole vaikuttanut millään tavalla työnantajan sulkupäätöksiin. Kunnat sulkevat mm. lastentautien, lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian osastoja. Sulkuja tehdään niin yliopistosairaaloissa, keskussairaaloissa kuin aluesairaaloissakin.

Mielenterveystoimistoja suljetaan

Mielenterveystoimistoja suljetaan eri puolilla maata. Samoin kasvatus- ja perheneuvoloita suljetaan esimerkiksi Lahdessa, Kokkolassa ja Vaasassa. TAYS:issa on syöpätautien sairaansijoista suljettuna heinäkuussa 21,5 prosenttia. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on psykiatrian sairaansijoista suljettuna heinäkuussa peräti 42 prosenttia. HYKS:n Lasten ja nuorten sairaalassa supistetaan lastentautien toimintaa kahdella osastolla. Lastenpsykiatrian vastuualueella suljetaan kahdeksan osastoa ja nuorisopsykiatriassa neljä.

Maan terveyskeskuksissa jätetään vaihtoehtoisesti yksi terveysasema auki kesäksi tai sitten eri terveysasemia suljetaan vuoronperään eli ne vuorottelevat. Esimerkiksi Oulussa terveysasemat suljetaan neljäksi viikoksi heinäkuussa: vain yksi jää auki ja siellä toimitaan päivystysluontoisesti. Päiväaikainen päivystystoiminta keskitetään yhteen pisteeseen.

Lue myös

Päiväkirurgiaa suljetaan kaikkialla maassa. Leikkaustoimintaa supistetaan ja osastoja suljetaan juhannuksesta lähtien aina elokuun alkuviikoille saakka. Esimerkiksi TYKS:n leikkaussaleista on kiinni yli kolmannes kuuden viikon ajan kesällä. Mikkelin keskussairaalassa leikataan kesällä kahden kuukauden ajan vain kiireelliset potilaat.

Työnantajan supistukset ovat niin rajuja, että esimerkiksi HUS:ssa ja OYS:ssa joutuvat heinäkuussa lakon piiriin kuuluvat lääkärit olemaan käytännössä suojelutyössä eli työpaikalla töissä.

Sulut koskevat yhtälailla lakossa olevia paikkoja kuin muitakin paikkakuntia. Lääkärilakossa on mukana kaiken kaikkiaan 13 eri paikkakuntaa, kun sulkuja on puolestaan kaikkialla maassa. Lakkoon kuuluu viikosta riippuen seitsemän tai kymmenen paikkakuntaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030