Lehti 28: Liitto toi­mii 28/1995 vsk 50 s. 2967

Lääkäriliiton hallitus 14.9.: Päivystyskiista ja ei-automaattiset lisät ratkaistava ennen tupoon sitoutumista

Lääkäriliiton 14.9.95 kokoontunut hallitus otti kantaa valtakunnansovittelija Jorma Reinin välitysesitykseen lääkärien päivystyskorvauksia koskevassa kiistassa. Liitto edellytti, että sopijaosapuolet laativat päivystyssopimuksen tulkinnasta uudet ohjeet, joilla turvataan uudistuksen voimaantulo lääkärisopimuksen mukaisella tavalla. Lisäksi hallitus vaati, että uuteen tulopoliittiseen sopimukseen liittyvät korotukset kohdistuvat myös lääkärien ei-automaattisiin lisiin. Ellei näitä kiistoja saada ratkaistuksi, ei Lääkäriliitto voi sitoutua uuteen virkaehtosopimukseen eikä työrauhaan.

Tammikuussa 1995 tehdyn lääkärisopimuksen mukaiset uudet päivystyskorvaukset oli määrä ottaa käyttöön sairaaloissa ja terveyskeskuksissa viimeistään syyskuun alusta. Kunnallinen työmarkkinalaitos antoi kuitenkin kesällä yksipuoliset ohjeet sopimuksen vesittämiseksi ja sen kustannustason alentamiseksi. Lääkäriliitto on pyrkinyt neuvottelemaan KT:n kanssa ohjeiden korjaamisesta, mutta koska neuvotteluissa kuntatyönantajan kanssa ei edistytty, pyydettiin valtakunnansovittelija Jorma Reiniä kiistan välittäjäksi.

12.9.95 antamassaan välitysehdotuksessa Reini suositteli Lääkäriliiton ja KT:n laativan yhteisen sovellutusohjeen päivystyssopimuksesta ja sen täytäntöönpanosta. Lisäksi hän esitti, että sairaalalääkärien päivystyskorvausten kokonaiskustannukset laskettaisiin huhti-toukokuulta 1995 ja uudestaan loka-marraskuulta 1995. Mikäli päivystyskustannukset eivät olisi nousseet 21 miljoonalla markalla, sopimuksia tarkistettaisiin 1.3.96 lukien siten, että mainittu rahamäärä täyttyy. Mikäli taas kustannusnousu ylittäisi 21 miljoonaa markkaa, päivystyskorvauksia joko alennettaisiin tai ne rahoitettaisiin tulevista palkankorotuseristä.

Lääkäriliitto totesi vastauksessaan valtakunnansovittelijalle, että uuden päivystyskorvausjärjestelmän valmistelutyö ja kustannuslaskenta tehtiin siltä pohjalta, että sairaaloissa ja terveyskeskuksissa noudatetaan sitä työjärjestelytilannetta, joka vallitsi ennen virkaehtosopimuksen voimaantuloa. Päivystyskorvausjärjestelmä on yksityiskohtainen kokonaisuus, jonka täytäntöönpanosta osapuolet sopivat tietoisina siitä, että kustannuslaskenta eräiltä osin perustui olettamuksiin. Virkaehtosopimus ei edellytä osapuolia korvausjärjestelmän alentamiseen tai ylityksen vähentämiseen tulevista sopimuskorotuksista, vaikka kustannusraami ylittyisi.

Hallitus yhtyi Reinin näkemykseen, että osapuolet laatisivat yhteisen ohjeen päivystyskorvaus- ja vapaapäiväjärjestelmän kustannusvaikutusten toteamiseksi ja sopimuksen täytäntöönpanemiseksi. Uudistuksen kustannukset kohdistuvat eri sairaaloihin ja terveyskeskuksiin hyvin eri tavoin, mutta Lääkäriliitto on vakuuttunut siitä, että sairaalapäivystyksen kokonaiskustannukset pysyvät sovitun 298 miljoonan markan puitteissa.

Lääkäriliiton hallitus käsitteli myös 10.9. syntynyttä ehdotusta kaksivuotiseksi talous- ja työmarkkinaratkaisuksi, jonka mukaan palkkoja nostetaan 1.11.95 lukien 1,8 %:lla ja 1.10.96 lukien 1,3 %:lla sekä keskimäärin 0,3 %:n suuruisella naispalkkaerällä. Tulopoliittista ratkaisua ja erityisesti siihen liittyviä veronkevennyksiä pidettiin periaatteessa myönteisinä.

Lue myös

Hallitus ei kuitenkaan hyväksynyt kuntatyönantajan näkemystä, että tupon mukaiset palkankorotusprosentit koskisivat ainoastaan peruspalkkoja ja niihin suhteutettuja korvauksia, mutta eivät lääkärien ns. ei-automaattisia lisiä. Sen mukaan tupo ei nostaisi esimerkiksi lisätyöpalkkioita, terveyskeskusten päivystyskorvauksia eikä sairaalalääkärien päivystyksen peruskorvauksia ja todistuspalkkioita. Hallitus edellytti tupon mukaisten palkankorotusprosenttien koskevan kaikkia lääkärien palkan elementtejä ja totesi, ettei liitto sitoudu työrauhaan ennen kuin tämä asia sekä päivystyskiista on ratkaistu lääkäreitä tyydyttävällä tavalla.

Muita hallituksen päätöksiä

- Päätettiin yhteisen terveyspoliittisen seminaarin järjestämisestä Tehyn kanssa 20.9.95 sekä siihen liittyvästä ehdotuksesta terveydenhuollon tavoitteellisuutta, rahoitusta ja laadun parantamista koskevaksi kannanotoksi.

- Päätettiin esittää valtuuskunnalle koulutusvaliokunnan vanhentuneen johtosäännön kumoamista.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030