Lääkäriliiton hallitus otti kantaa hedelmöityshoitolakiin: Tärkeintä on turvata lapsen etu
Lääkäriliiton hallitus on ottanut pääosin myönteisen kannan hallituksen esittämään hedelmöityshoitolakiin. Liiton hallituksen mukaan lakiin on kuitenkin kirjattava kohta, joka velvoittaa klinikat antamaan perusteellista neuvontaa hoitoprosessin aikana. - Lähtökohtana ei ollut vanhempien oikeus saada lapsi vaan lapsen oikeus saada hyvät vanhemmat, korostaa Lääkäriliiton hallituksen jäsen Samuli Saarni.
Suomen Lääkäriliiton hallituksen näkökulmat hedelmöityshoitolakiin ovat samankaltaiset kuin hallituksellakin.
- Haluamme kuitenkin, että laissa säädetään velvollisuudesta järjestää perusteellista neuvontaa koko hedelmöityshoidon ajaksi. Vain siten turvataan riittävät resurssit neuvontapalveluihin. On lapsen edun mukaista, että vanhempien edellytys hyvään vanhemmuuteen selvitetään tarkasti,
Samuli
Saarni
muistuttaa.Hänen mukaansa liiton hallitus piti merkittävänä lapsen oikeutta tietää geneettinen alkuperänsä.
- Emme halua aliarvioida sosiaalista vanhemmuutta, mutta on kuitenkin selvää että lapsia kiinnostaa myös heidän biologinen alkuperänsä. Ainut huoli on, miten tämä vaikuttaa sukusolujen luovuttajiin. Toivomme, että vaikutukset jäävät vähäisiksi kun samalla korjataan isyyslaki niin, ettei luovuttajille voi tulla juridisia isyysvelvoitteita.
Liitto haluaa erottaa sairauden hoitoon ja ei-sairauden hoitoon liittyvän hedelmöityshoidon. Jotkut lääkärit kokevat hoitojen antamisen naispareille vakaumuksensa vastaiseksi.
- Mielestämme naisparien hoitoja ei ole syytä kieltää, sillä ei ole näyttöä että esimerkiksi naisparien lapset pärjäisivät perhetaustansa takia heikommin. Mutta koska kyseessä ei ole sairauden hoito, on poliitikkojen asia päättää miten asia halutaan laissa ratkaista. Puollamme yksittäisen lääkärin oikeutta kieltäytyä vakaumuksensa vuoksi antamasta laissa sallittua hoitoa naisille, joilla ei ole sairauden aiheuttamaa estettä tulla raskaaksi luonnollisesti.
Saarnin mukaan on tärkeää, ettei hallituksen esitys määrittele hedelmöityshoidon menetelmiä.
- Euroopassa on maita, joissa menetelmiä on lyöty lukkoon lailla. Tämä on voinut estää parhaiden ja turvallisimpien menetelmien käytön, missä ei ole juuri järkeä.
Samuli Saarni
LL, VTM, tutkija Kansanterveyslaitoksen mielenterveyden ja alkoholitutkimuksen osastolla
Lääkäriliiton hallituksen jäsen, Eettisten periaatekysymysten valiokunnan varapuheenjohtaja, Lääkärien eettisen foorumin asiamies
Päätoimittanut kirjan Lääkärin etiikka (2005)