Lehti 27b-29: Liitto toi­mii 27b-29/2001 vsk 56 s. 3010 - 3011

Lääkäriliiton puheenjohtaja Heikki Pälve: Lääkärilakon sovittelu saa uutta potkua

Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Heikki Pälve on tyytyväinen hallituksen ja valtuuskunnan yksimielisesti tekemiin ratkaisuihin liiton vastatessa valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen yllätysvetoon lopettaa lääkärilakko "direktiivityöryhmällä". Hän uskoo, että lakon sovittelu saa nyt työriitalain mukaisessa sovittelulautakunnassa todellista uutta potkua.

Taito Pekkarinen

Lääkäriliitto tulee Pälveen mukaan ilman muuta osallistumaan täydellä teholla ehdottamansa sovittelulautakunnan toimintaan - Saloniuksen ehdottama välityslautakunta oli jonkinlainen kummajainen. Välimiesmenettelystä sen toimenkuvaan oli otettu ennakkositoutuminen lautakunnan ratkaisuun, työriitalaista se, että sen mukaisten sovitteluelinten jäseninä voivat toimia riidan osapuolen hyväksymät tai jopa nimeämät henkilöt. Ilmeisesti Saloniukselta itseltään oli peräisin maininta puheenjohtajan puolueettomuudesta.

- Pahimmillaan se olisi voinut johtaa siihen, että Saloniuksen johtaessa puhetta lautakunnassa istuisivat Lääkäriliitosta ja KT:sta samat jäbikät, jotka ovat nyt neljä kuukautta sovitelleet turhaan lakkoa.

Pälveen mukaan yksittäisten työriitojen osakysymyksen selvittelyissä on maassamme aiemmin käytetty välimiesmenettelyä, mutta näissä tilanteissa on ollut valmis sopimus, jonka osaa on pyritty selventämään tai täsmentämään. Koko sopimusta ei Pälveen mielestä voi välimiesmenettlyyn viedä.

- Mutta jos valtakunnansovittelija on sitä mieltä, että ylipäänsä ulkopuolisen sovintolautakunnan käyttäminen toisi jotain uutta sovitteluprosessiin, niin kuin minä ymmärrän hänen ajattelevan, otimme sen tietenkin mielihyvin vastaan. Ehdotimme sitä myös valtuuskunnallemme.

Uusi luuta lakaisee paremmin?

Pälve vakuuttaa uskovansa, että kolmen viikon intensiivisellä lautakuntatyöllä on mahdollista saada aikaan lakon lopullisesti päättävä ehdotus. Pälve ei ryhdy moittimaan Saloniusta työssään tehottomaksi, mutta siitä huolimatta sovittelu on jumittunut paikoilleen. - Uusi ryhmitys voi tuoda uutta tuulta tähän tyveneen juuttuneeseen tilanteeseen. Ei se ainakaan voi olla haitaksi.

Uskooko Pälve, että 10.8. paperissa on todella lopullisen sovun synnyttäviä elementtejä?

- Minä todella toivon niin. Jos lääkärilakosta halutaan eroon päästä, niin uusia avauksia on pakko nyt hakea ja myös löytää. Valtakunnansovittelija Salonius haki niitä esittämällä sitoutumista direktiivinanto-oikeuksilla toimivaan työryhmään, jonka työn lopputuloksesta ei ole mitään tietoa. En usko, että hevin löytyy ammattiliittoa, joka luopuu oikeudestaan hyväksyä sopimus ilman minkäänlaisia takeita tai tietoa, mitä sopimukseen kirjoitettaisiin.

Työtaistelua ei lopeteta, se keskeytetään

Työtaistelu keskeytetään nyt kolmeksi viikoksi. Keskeyttämisestä on nyt laadittu sopimus. Mahdollisuuteen, että työnantaja asettuisi tässä asiassa poikkiteloin, Pälve ei usko: - Sen uutisen haluaisin nähdä!

Liitto pystyy Pälveen mukaan teknisesti hoitamaan lakon keskeytyksen viikonlopun aikana:

- Järjestömme on notkea, saimme valtuuskunnan keskikesällä kokoon parissa päivässä. Uskon ja toivon, että KT osaltaan tarttuu tähän tarjoamaamme mahdollisuuteen ja tajuaa sen, että lakon jatkaminen ei ole itsetarkoitus, ei ainakaan Lääkäriliitolla. Korostan kuitenkin sitä, että olemme ainoastaan keskeyttäneet lakon, emme lopettaneeet sitä.

Tekeekö eduskunta väliintulon?

Päivälehdisssä on vaadittu eduskunnan väliintuloa eli lain säätämistä, jolla lakko todettaisiin laittomaksi. Pälve uskoo, että lainsäätäjän suunta tulee tulee nyt rauhoittumaan ainakin lautakuntamenettelyn ajaksi.

- Jos sovittelulautakunta ei pääse työssään eteenpäin, silloin tietenkin palataan lähtöruutuun, ja tilanne on avoin. Riski lakon lopettamisesta lailla on tuossa tilanteessa todellinen. Olen kyllä sanonut Saloniukselle, että eivät lääkärit tätäkään mahdollisuutta erityisesti pelkää. Viedään vaan pää pukille, jos yhteiskunta sitä haluaa ja pakottaa meidät lain voimalla töihin. Siitä seuraa kyllä melkoinen kaaos terveydenhuoltoon.

Lääkärit ovat tulleet vastaan

Pälve on väittänyt julkisuudessa, että Lääkäriliitto on antanut tähänastisissa neuvotteluissa työnantajaa enemmän perään vaatimuksissaan. Mitä tämä sitten tarkoittaa?

- Ennen sovittelijan toukokuussa tekemää välitysesitystä KT ei liikahtanut mihinkään suuntaan, päinvastoin se esitti joitakin heikennyksiä työolosuhteisiin. Hyväksymällä valtakunnansovittelijan esityksen, joka oli 2,8 % yli TUPOn, vastaantuloksi voi hyvällä tahdolla lukea tuon prosenttiluvun. Sen jälkeen mitään uutta asiassa ei ole tapahtunut. Me olemme neuvotteluissa tulleet taloudellisissa kysymyksissä vastaan enemmän kuin tämä 2,8 %, samoin työolosuhteita koskevissa kysymyksissä olemme tulleet neuvotteluissa työnantajaa vastaan.

Neuvottelut jumittanut osapuoli on Pälveen mukaan selvästi KT, joka ei lähtökohtaisesti ole tullut missään vaiheessa missään kysymyksessä vastaan. Saloniuksen välitysesityksen taannoista hyväksymistä Pälve ei oikein ole osannut pitää KT:n varsinaisena vastaantulemisena.

Sairaanhoitopiirien käytös ihmetyttää

Pälve mainitsi valtuuskunnassa, että lakkoon on liittynyt joitakin kummallisuuksia, mm. HUS:n sydänkirurgian järjestelyissä. Mitä hän tarkoitti tällä täsmällisemmin?

Lue myös

- Lääkärien lakkoillessa palvelujen saanti luonnollisesti vaikeutuu. HUS:n sydänkirurgian jonojen kasvettua sieltä esitettiin, että lakkoa pitäisi helpottaa jonojen kasvun hidastamiseksi, ei suinkaan niin, että lakko pitäisi samasta syystä lopettaa. HUS piti jono-ongelmastaan yhteyttä suoraan Lääkäriliittoon, eikä KT:hen vaatien, että KT:n tulee pyrkiä lakon lopettamiseen. Tässä hoidettiin oiretta, ei tautia. Tällä mekanismillahan lakko voi jatkua ikuisuuteen.

- Kaiken kaikkiaan on käynyt ilmi, että sairaanhoitopiirien johtajat eivät todellisuudessa olekaan niin kovin huolissaan jonojen kasvusta tai sairaaloiden toiminnasta. Sairaaloiden taustalla toimivat kunnat säästävät lakkotilanteessa. Ilmeisesti on niin, että sairaanhoitopiirien talouden ongelmat eivät loppujen lopuksi olekaan kovin vahvasti niiden johtajien ongelmia. Yksittäiset kunnat voivat olla jopa tyytyväisiä, kun lakon takia erikoissairaanhoidosta tulee normaalioloihin verrattuna vähemmän laskuja. Tämän sanominen tuntuu kamalalta, mutta siltä todella vaikuttaa, koska työnantajapuolella ei ole esiintynyt minkäänlaista tarvetta tai halua sopuun. Sairaanhoitopiirit eivät myöskään ole millään tapaa painostaneet KT:tä, jonka päämiehiä ne neuvotteluprosessissa ovat.

- Ihmettelin HUS:n tapauksessa ääneen, miksi yhteydenottoja KT:n suuntaan ei tehdä, ja sain vastaukseksi, että sieltä ei ole oikein saatu ketään kiinni, mitä tuo sitten merkinneekään.

Mitä tästä eteenpäin?

Pälve väittää, että Lääkäriliitto ei pyri lakolla lähtökohtaisesti sopimusjärjestelmän hajottamiseen ja paikallisen sopimiskäytännön synnyttämiseen.

- Jos lakko pitkittyy kohtuuttomasti, tälle tielle voidaan joutua ihan itsestään. Se vaatii kyllä aktiivisuutta myös sairaanhoitopiirien suunnalta.

Pälve uskoo, että neuvottelut aktivoituvat ja sovintoa lähdetään hakemaan nyt uudelta raiteelta. Toiveet saada hyväksyttävä ratkaisu kolmen viikon kuluttua ovat nyt selvästi korkeammalla kuin muutama päivä sitten.

- Uskon, että jäsenkunta hyväksyy tehdyn linjauksen, olihan se vastavalitun valtuuskunnan yksimielinen päätös. Valtuuskunnan jäsenet tuntevat hyvin kenttänsä ja edustavat sitä hyvin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030