Lehti 8: Liitto toi­mii 8/1995 vsk 50 s. 914

Lääkärit kansanedustajaehdokkaina

Näin eduskuntavaalien kynnyksellä Lääkärilehti haluaa esitellä parlamenttiin pyrkivät lääkäriehdokkaat. Tavoittamamme 54 ehdokkaana olevaa lääkäriä yhdeksästä puolueesta esittää seuraavassa lyhyesti tärkeimpiä tavoitteitaan ja näkemyksiään valtakunnallisesta terveyspolitiikasta.

HELSINGIN KAUPUNGIN VAALIPIIRI

Matti Karjalainen, Helsinki

38 v, LL, kirurgi-ortopedi, Peijaksen sairaala

, Keskusta

- Tavoitteena koulutuksen, ammattitaidon yleisen arvostuksen lisääminen ja näkyminen palkkauksessa. Nuoria rohkaistava lisäkoulutukseen ja ammattiin valmistumisen jälkeen taattava ainakin määräajaksi työllistäminen kokemuksen saamiseksi. Marginaaliveroprosentti 50:een ja pääomaverotus 30 prosenttiin. Kotisairaanhoitoa kehitettävä perhekeskeisemmäksi korvauskäytäntöä laajentamalla.

Markku Partinen, Helsinki

46 v, LKT, neurologian dosentti, HYKS

, Kokoomus

- Lisää laatua terveys- ja sosiaalialalle. Terveydenhuollossa tärkein asiakas on aina potilas. Hyvin koulutettu henkilökunta takaa laadun. Kansanterveys- ja erikoissairaanhoitolaki yhdistettävä. HYKS:sta "center of excellence" -tyyppinen Helsingin ja Uudenmaan yliopistosairaala. Valtakunnalliset tutkimusresurssit jaettava tieteellisen aktiviteetin perusteella.

Tuulikki Saaristo, Helsinki

54 v, lastenpsykiatrian erikoislääkäri, yksityislääkäri

, Luonnonlain puolue

- Terveys on elämistä sopusoinnussa maailmankaikkeudessa vaikuttavien luonnonlakien kokonaisuuden eli Luonnonlain kanssa. Sen saavuttamiseksi suosittelemme tieteellisesti vahvistettuja menetelmiä tietoisuuden kehittämiseksi, kansakunnan tasolla 7 000 joogalentäjän ryhmän avulla, yksilötasolla ennaltaehkäisevän luonnonlääketieteen keinoin, joista tärkein on meditaatio.

Ilkka Taipale, Helsinki

52 v, dosentti, psykiatrian erikoislääkäri, vastaava ylilääkäri Kellokosken sairaala

, SDP

- Maksuton perusterveydenhuolto takaisin. Tyhjät sairaalarakennukset uusintakäyttöön, mm. vammaisasunnoiksi. Asuntoja laitosympäristöihinkin. Mielisairaalapotilaiden sairaalamaksut pienemmiksi. Sairausvakuutus myös hammashuoltoon. Mielisairaaloiden konversio kylpylätasolle. ASLA-stipendiaattijärjestelmän kaltainen tuki lähialueiden nuorille tutkijoille. 1 000 uutta tutkijanvirkaa korkeakouluihin.

Jussi Tarkkanen, Helsinki

41 v, LKT, patologian erikoislääkäri, Helsingin yliopisto

, Vihreät

- Perusterveydenhuollon tärkein tehtävä on korjata väestöryhmien väliset kasvavat terveyserot. Uudenmaan ja Helsingin sairaanhoitopiirit on purettava ja perustettava yksi organisaatio tuottamaan erikoissairaanhoidon palvelut Uudellemaalle. Lääketieteellisen tutkimuksen ja koulutuksen taso on turvattava. Koulutustarjonnan on vastattava ennakoitavissa olevaa työpaikkatarjontaa.

HÄMEEN LÄÄNIN ETELÄINEN VAALIPIIRI

Jyrki Joensuu, Hämeenkoski

46 v, LL, yleislääketieteen erikoislääkäri, yrittäjä

, Kokoomus

- Yhteiskunnan tehtävissä on välttämättömiä, hyödyllisiä ja hupihankkeita. Välttämättömiä ovat pelastustoimi ja apu ihmisille, jotka eivät pysty huolehtimaan itsestään. Hyödyllisiä ovat viemärit ja tiet. Hupihankkeita ovat keilahallit. Kun rahat loppuvat, karsitaan hupihankkeista ja vähiten hyödyllisistä. Lienee selvää, mihin terveydenhuolto sijoittuu.

Seppo Kivinen, Hämeenlinna

48 v, dosentti, ylilääkäri, Kanta-Hämeen keskussairaala, synnytys- ja naistentautien yksikkö

, Keskusta

- Valtiontalouden tervehdyttämistä on jatkettava. Julkisen sektorin supistamisen on tapahduttava ehdottoman oikeudenmukaisesti ja siten, että perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon toimintaedellytykset turvataan. Palkkaverotusta on kevennettävä, ylin marginaalivero 50 %:iin. Tutkimukseen ja koulutukseen lisää resursseja.

Tuija Nurmi, Lahti

36 v, Dr med, sotilaslääkäri, Hämeen Rykmentti

, Kokoomus

- Terveydenhuollon tuottavuutta on parannettava karsimalla päällekkäisyyksiä, valitsemalla potilaille oikeat hoitopaikat ja pidentämällä kalliiden yksiköiden toiminta-aikaa. Yksityisen sektorin toimintaa ei saa kyseenalaistaa. Potilaan on saatava entistä enemmän valita lääkärinsä. Ennaltaehkäisy ja itsensä hoitaminen tulisi palkita.

Pekka Roponen, Lahti

35 v, LL, psykiatrian erikoislääkäri, yksityislääkäri

, Luonnonlain puolue

- Luonnonlain puolue luottaa luonnon ja ihmisen kykyyn tehdä rationaalisia valintoja. Lakien määrää on vähennettävä ja yhteiskunnan on puututtava mahdollisimman vähän kansalaisten elämään. Tämä mahdollistaa terveydenhuollon järjestämisen ennaltaehkäisyn sekä yksilöllisen vastuun ja yksilöiden tarpeiden pohjalta. Näin voidaan terveydenhuollon kustannuksia olennaisesti vähentää.

Päivi Räsänen, Riihimäki

35 v, LL, yksityislääkäri

, Suomen Kristillinen Liitto

- Terveyspalvelujen tasoa ja saatavuutta ei saisi laskea, vaikka kuntien talousvaikeudet jatkuvatkin. Etuudet tulisi kohdentaa niin, ettei sairauksista aiheutuva taloudellinen taakka nouse kenellekään kohtuuttomaksi. Terveydenhuolto tulisi säilyttää edelleen pääosin verorahoitteisena oikeudenmukaisuuden takaamiseksi.

HÄMEEN LÄÄNIN POHJOINEN VAALIPIIRI

Antti Hervonen, Tampere

50 v, gerontologian professori, Tampereen yliopisto, lääketieteellisen tiedekunnan dekaani, geriatrian erikoislääkäri

, Kokoomus

- Terveyden- ja sosiaalihuollon säästöt on suunniteltava alusta lähtien uudelleen. Yksityisen sektorin on voitava kilpailla tasavertaisesti, valinnan on oltava potilaalla. Laaduntarkkailua kehitettävä, terveysbonukset käyttöön. Lääkäri määrää hoidosta eikä kunnankamreeri. Lääkärikoulutuksessa laatu korvaamaan määrää. Preventiivinen vanhusten terveydenhoito on parasta säästöä.

Marita Laine-Aro, Tampere

LL, yleislääkäri

, SDP

- Vankka käytännön lääkärin työkokemus laajasektorisesti lastenneuvolasta, aikuisväestön sairaanhoidosta ja vanhustenhuollosta. Nyt tarvitaan uutta, vanhoja raja-aitoja murtavaa, sosiaalidemokraattisesti ajattelevaa asiantuntijalääkäriä eduskuntaan. Yhdessä voimme vaikuttaa aidon oikeudenmukaisuuden puolesta.

Jorma Tähkä,Tampere

48 v, psykiatrian erikoislääkäri, apulaisylilääkäri, TAYS, psykiatrian klinikka

, Nuorsuomalainen puolue

- Terveyspalvelut taattava jatkossakin tulotasosta riippumatta sekä julkisen että yksityisen palvelutuotannon avulla. Julkista terveydenhuoltoa tehostettava poliittista ohjausta vähentämällä ja taloudellista vastuuta sekä työehtojärjestelmän joustavuutta lisäämällä. Kuntainliittojärjestelmää kehitettävä terveydenhuollon kilpailua paremmin suosivaksi.

KESKI-SUOMEN LÄÄNIN VAALIPIIRI

Eija Kotkavirta, Jyväskylä

40 v, LL, SPR:n terveysaseman työterveyshuolto

, Vihreät

- Kerskakulutus ja turha tavaratuotanto sekä luonnonvarojen ja energian tuhlaus hyödyttävät hetkellisesti vain harvoja. Hyvinvointia lisätään palvelu- ja koulutustasoa nostamalla, ihmisten ja ympäristön sairauksia ennaltaehkäisemällä ja ajoissa hoitamalla, luonnon monimuotoisuutta ja puhtautta vaalimalla.

Santero Kujala, Muurame

50 v, LL, työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri, apulaistoiminnanjohtaja, Suomen Lääkäriliitto

, Kokoomus

- Terveydenhuollon palvelut ja rahoitus on turvattava pitkäjänteisesti. Eri rahoitustapoja täytyy tarkastella ennakkoluulottomasti tavoitellen järjestelmää, jossa sekä yksityiset että julkiset palveluntuottajat voivat toimia tasaveroisesti. Kansalaisten vapautta sekä lääkärin että hoitopaikan valinnassa on merkittävästi lisättävä. Palvelujen laadusta ei saa millään perusteella tinkiä.

Markku Puro, Keuruu

44 v, LL, yleislääketieteen erikoislääkäri, Keuruun-Multian terveyskeskus

, SDP

- Julkisen terveydenhuollon rahoitus turvattava. Terveydenhuollon valtionosuusleikkaukset estettävä. Terveydenhuollon kustannukset ovat laskeneet, eivätkä ne ole aiheuttaneet lamaa. Vakuutuspohjaiset järjestelmät tuovat väliinputoajia, ja ne ovat kalliimpia. Ennaltaehkäisyä ja sairaanhoitoa ei ole syytä erottaa toisistaan. Sosiaalisista eroista johtuvia terveyseroja on kavennettava.

Outi Puttonen, Konnevesi

30 v, LL, terveyskeskuslääkäri, Ääneseudun ktt kl

, Suomen Kristillinen Liitto

- Lääkärikoulutusta on edelleen kehitettävä vastaamaan paremmin työn asettamia vaatimuksia myös perusterveydenhuollossa. Ennalta ehkäisevään terveydenhoitoon on panostettava tavoitteellisesti. Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistyötä on edistettävä turhien kustannusten välttämiseksi - ja potilaan parhaaksi.

Timo Valtakoski, Jämsänkoski

42 v, LL, psykiatrian ja yleislääketieteen erikoislääkäri, ylilääkäri, Jokilaakson mielenterveyskeskus

, Vasemmistoliitto

- Tärkein asia terveyspolitiikassa on kansantalouden saattaminen kuntoon. Julkiset, ihmisten helposti saavutettavissa olevat palvelut turvattava. Perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen kesken muodostettava toiminnallisesti järkevä kokonaisuus. Laitoskeskeisyydestä pyrittävä avohoitokeskeisyyteen.

KUOPION LÄÄNIN VAALIPIIRI

Kari Haring, Pielavesi

39 v, LL, työterveyshuollon erikoislääkäri, Pielaveden ja Keiteleen ktt

, Vasemmistoliitto

- Nykyisen kaltainen, verovaroin ylläpidetty terveydenhuoltojärjestelmä on säilytettävä, mutta samalla on järjestelmän tuottavuutta ja hoidon laadun arviointia kehitettävä. Työterveyshuollon rooli osana perusterveydenhuoltoa on säilytettävä. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon sekä sosiaalihuollon yhteistyötä ja yhteistyön joustavuutta on parannettava.

Jorma Huuhtanen, Kuopio

49 v, LL, yleislääketieteen erikoislääkäri, ylilääkäri, Nilsiän terveyskeskus, sosiaali- ja terveysministeri

, Keskusta

- Terveyspolitiikan on tähdättävä kansanterveyden parantamiseen ja korkeatasoisen terveydenhuollon turvaamiseen. Tavoitteiden toteuttaminen edellyttää monien tahojen yhteistyötä, ei vain terveydenhuollon ponnistuksia. Kansainvälisen yhteistyön tarve korostuu. Suomen terveydenhuollon tulee perustua pääasiassa julkiseen, verorahoitteiseen malliin, jota yksityinen sektori täydentää. Vähävaraisuus ei saa estää palvelujen saamista.

Jussi Kauhanen, Kuopio

36 v, LT, yleislääkäri, yliassistentti, Kuopion yliopisto

, Vihreät

- Suomen terveydenhuolto on sosiaalisesti melko oikeudenmukainen. Sen tervettä ydintä ei saa vaarantaa, kun kokeillaan uusia palvelujen tuottamiseen, tilaamiseen ja rahoittamiseen liittyviä malleja. Ympäristöterveys täytyy ottaa yhdeksi päätöksenteon peruspilariksi ja preventio on priorisoitava korkealle.

Johanna Suvanto, Kuopio

25 v, LK, opiskelija

, SDP

- Julkisen sektorin leikkaukset eivät saa kohdistua terveydenhuoltoon. Jäädytettyjä virkoja ja sijaisuuksia on avattava mahdollisimman pian, jotta palvelujen taso taataan, työssäkäyvien taakkaa helpotetaan ja työttömän hoitohenkilökunnan taito ja tieto saadaan käyttöön. Eurolääkärikoulutus on järjestettävä niin, että se on vastavalmistuneille mahdollisuus eikä rasite.

KYMEN LÄÄNIN VAALIPIIRI

Sinikka Mönkäre, Imatra

47 v, LKT, yleislääketieteen ja keuhkosairauksien erikoislääkäri, apulaisylilääkäri ,

Imatran kaupungin terveyskeskus

, SDP

- Kahdentoista vuoden sairaalalääkäri-, kuuden vuoden terveyskeskuslääkäri- ja neljän vuoden kansanedustajakokemuksella tiedän, että lääkärit ovat avainasemassa terveydenhuollon kustannusten ja laadun kehityksessä. Ammattitaitoiset omalääkärit mahdollistavat oikean hoidon porrastuksen, jolloin voidaan taata korkeatasoinen ja riittävä erikoissairaanhoito yhdistäen joustavasti julkisia ja yksityisiä palveluja.

Satu Salonen, Imatra

33 v, LL, omalääkäri, Imatran terveyskeskus

, Keskusta

- Väestömme vanheneminen on pidettävä koko ajan mielessä. Seuraavaan hallitukseen oma ministeri vanhuksille. Yleislääkärin ja erikoislääkärin yhteistyö saumattomaksi - karsii päällekkäisyyttä, säästää potilasta, henkilökuntaa, aikaa ja rahaa. Sairauksien ja tapaturmien ennaltaehkäisy kannattavaksi - jokaisella on monta terveyden avainta omissa käsissään.

Pentti Tiusanen, Kotka

45 v, kirurgian erikoislääkäri, Karhulan sairaala

, Vasemmistoliitto

- Valtiontalouden hoitaminen terveyden- ja sairaanhoidon kustannuksella on lopetettava, ja tulevan hallituksen on ohjelmassaan sitouduttava toimivaan, kaikki tavoittavaan terveyden- ja sairaanhoitoon. Lääkekustannusten korvauskäytäntö on uudistettava ja korvaukset nostettava eurooppalaiselle tasolle.

Gerd Weckström, Kotka

48 v, korva-, nenä- ja kurkkutautien ylilääkäri, Kymenlaakson keskussairaala

, Vihreät

- Toiminnan lähtökohdaksi taas ihminen eikä teollis-lääketieteellinen kompleksi. Resurssien parempi kohdentaminen palvelutason ylläpitämiseksi ja jopa parantamiseksi. Kuinkahan paljon tehdään tarpeetonta työtä, josta ei ole välitöntä eikä edes välillistä hyötyä potilaalle? Erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja soveltuvin osin myös sosiaalipalvelujen kokonaissuunnittelu; päällekkäisyyksiä on nyt turhan paljon.

LAPIN LÄÄNIN VAALIPIIRI

Reijo Loueniva, Kemijärvi

58 v, gynekologiylilääkäri

, Vihreät

- Sairaanhoitopiirien muodostaminen näytti olevan viimeinen etappi sairaanhoidon keskittämisessä. Etenkin Lapissa on käytetty mielivaltaisia otteita tuloksen saavuttamisessa. Harvaan asutussa maassa palvelut on säilytettävä lähellä käyttäjiä. Tämä auttaa myös työllistämään lääkäreitä. Sairaalalääkärien yksityisvastaanotto-oikeutta ei pidä rajoittaa.

Aarne Pasanen, Kemi

50 v, LKT, sisätautien erikoislääkäri, yksityislääkäri, vastaava johtaja, Länsi-Pohjan Lääkärikeskus

, Kokoomus

- Terveydenhuoltoon saadaan tehoa ja kapasiteettia sallimalla aito kilpailu palvelujen tuottajien kesken. Kilpailun esteiden purku aloitetaan luopumalla sairaanhoitopiirien jälkilaskutusoikeudesta ja erottamalla palvelujen ostajien ja myyjien organisaatiot toisistaan. Potilaiden valinnanvapautta lisätään korjaamalla sairausvakuutuskorvausten jälkeenjääneisyttä.

MIKKELIN LÄÄNIN VAALIPIIRI

Timo Ihamäki, Heinola

55 v, LKT, sisätautien erikoislääkäri, lääninlääkäri, kansanedustaja

, Kokoomus

- Terveys on ihmisen tärkeimpiä voimavaroja. Siksi kaikessa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa on terveysnäkökulma otettava huomioon. Terveyspalvelujärjestelmän toimivuudesta on kaikilla tasoilla pidettävä huolta. Lääkärien ja muun henkilöstön koulutus on sopeutettava tarpeisiin paremmin kuin nyt on tapahtunut.

Veikko Mikkonen, Savonlinna

vs. lääninlääkäri

, Keskusta

- 30 vuoden kokemus lääkärityöstä eri tasoilla. Suvun perintönä yhteiskunnalliset harrastukset köyhän ja syrjäisen maaseudun puolesta. Minkä yksityinen voi hoitaa, siihen älköön kalliiksi tuleva julkinen sektori puuttuko.

Marja-Riitta Nilsson-Kälviäinen, Savonlinna

46 v, psykiatrian erikoislääkäri, avohoidon ylilääkäri, psykiatrian palveluyksikön johtaja, Itä-Savon sairaanhoitopiiri

, Vihreät

- Sairaanhoitopiirien purku ei ole ajankohtainen. Huipputeknologian keskittäminen on ensisijaisesti valtion vastuualuetta. On saatava uusi sairaanhoitolaki, joka mahdollistaa erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen voimavarojen järkevän alueellisen käytön. Hoidosta ehkäisyyn! Ympäristö- ja työterveyshuolto sekä psykiatrisen hoidon valtakunnallinen priorisointi ovat avainalueita.

OULUN LÄÄNIN VAALIPIIRI

Matti Honkala, Raahe

41 v, LL, sisätautien erikoislääkäri, Raahen aluesairaala

, Kokoomus

- Lama on kuristanut erityisellä voimalla julkista sairaanhoitoa ja terveydenhuoltoa. Työssä olevien venyminen on mahdollistanut palvelujen saatavuuden säilymisen siedettävällä tasolla. Yhteiskuntamme toipuessa myös terveyssektorilla on oikeus odottaa työpaikkoja valmistuville nuorille ja ylenmääräisen työrasituksen uusjakoa.

Niilo Keränen, Taivalkoski

44 v, LL, yleislääketieteen erikoislääkäri, johtava lääkäri, Taivalkosken terveyskeskus

, Keskusta

- Sosiaali- ja terveydenhuoltomme korkeaa eettistä tasoa ei pidä vaarantaa lyhytnäköisillä säästötoimilla tai vastakkainasetteluilla. Niukkana aikana sosiaaliturvan oikeudenmukaisuus on erityisen tärkeää. Avohoitoa kannattaa kehittää - ei yksisilmäisesti esim. hoitopaikkoihin tuijottaen, vaan yhdessä sairaanhoitopiirin kanssa paikkakunta- ja aluekohtainen osaaminen ja olosuhteet huomioon ottaen.

POHJOIS-KARJALAN LÄÄNIN VAALIPIIRI

Markku Mononen, Polvijärvi

36 v, LL, yleislääketieteen erikoislääkäri, Polvijärven terveyskeskus

, SDP

- Kaikille tavoitettavissa oleva julkinen terveydenhuolto on tehokkaana ja edullisena osoittanut tarpeellisuutensa. Se on turvattava ja sitä on kehitettävä. Paniikinomaiseen säästämiseen ei ole tarvetta! Tuottavan toiminnan - esim. terveydenhuollon - supistaminen on virhe!

Pekka Puska, Joensuu

49 v, LKT, VTM, tutkimusprofessori, Kansanterveyslaitos, terveyden ja kansantautien osastoryhmän johtaja

, Keskusta

- Tavoitteena terveydenhuoltojärjestelmämme maltillinen kehittäminen: Perustana julkinen järjestelmä, jonka toimintaedellytykset turvattava ja joustavuutta lisättävä. Yksityiset palvelut tärkeä täydentävä vaihtoehto. Riittävä huomio myös ennaltaehkäisyyn ja terveyden edistämiseen. Lääkekorvaukset eurooppalaiselle tasolle.

TURUN LÄÄNIN ETELÄINEN VAALIPIIRI

Anneli Kivijärvi, Raisio

43 v, LKT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, Turun terveyskeskus, perhesuunnittelu ja raskauden ajan huolto, Lääkäri-

asema Pulssi

, SDP

- Tasa-arvoisuus terveyden edessä on suuri haaste, joka ei onnistu ilman ihmisten parempaa elämän hallintaa. Elinolosuhteisiin panostaminen on välttämätöntä. Sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistäminen mahdollistaisi entistä paremmin ihmisen kokonaisvaltaisen kohtaamisen. Korkeatasoinen perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, opetus ja tutkimus ovat edellytys kaikelle kehitykselle.

Valentina Oroza, Turku

30 v, LL, Kaarinan-Piikkiön terveyskeskus

, Vihreät

- Terveyden edistämisen ajatuksen pitäisi kuulua läpäisyperiaatteella jokaiseen merkittävään yhteiskunnalliseen päätökseen. Esimerkiksi yhdyskuntasuunnitteluun, elinkeinoelämään ja ympäristöpolitiikkaan liittyvät ratkaisut tulisi jo etukäteen arvioida myös ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Tasa-arvoinen, yhteisvastuullinen ja erilaisuutta hyväksyvä yhteiskunta tukee terveyttä.

Maire Toivonen, Karinainen

48 v, yleislääketieteen erikoislääkäri, ylilääkäri, Loimaan terveyskeskus

, Kokoomus

- Erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen yhteensovittaminen siten, että oikea hoidon porrastus toteutuu parhaalla tavalla. Laatuun panostaminen tavoitteeksi. Panoksia tutkimukseen. Nopea hoitoonpääsy sairastuessa mahdollistaa myös vanhusten asumisen kotona. Huippuosaaminen terveydenhuollossa on tärkeää Suomelle myös Euroopan Unionissa.

Jouni Ylinen, Raisio

34 v, LL, yrittäjä

, Luonnonlain puolue

TURUN LÄÄNIN POHJOINEN VAALIPIIRI

Seppo Mekkonen, Kokemäki

56 v, LL, yleislääketieteen erikoislääkäri, johtava ylilääkäri, Harjavallan seudun terveydenhuollon kuntayhtymä

, Kokoomus

- Sosiaali- ja terveydenhuollon rapautuminen on estettävä. Sosiaali- ja terveydenhuolto on kolmen viime vuoden aikana vaatimusten mukaisesti muuttanut nopeasti rakennettaan voimavarojen niukennuttua. Sille on nyt annettava aikaa sopeutua uuteen muuttuneeseen tilanteeseen. Työskentelen määrätietoisesti osa-aikaisen työn mahdollistamiseksi kaikille sitä haluaville.

UUDENMAAN LÄÄNIN VAALIPIIRI

Arto Ahovuori, Espoo

40 v, LL, Helsingin Diakonissalaitoksen lääkäriasema

, Nuorsuomalainen puolue

Eero Akaan-Penttilä, Espoo

Lue myös

51 v, LKT, korva-, nenä- ja kurkkutautien sekä työterveyslääketie-teen erikoislääkäri, vakuutuslääketieteen erityispätevyys, Kuulonhuoltoliitto, Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen

, Kokoomus

- Uudenmaan sairaanhoitopiirin 20 %:n ylikapasiteetti on järjestettävä kuntoon erikoisalakohtaisilla järjestelyillä ja yhteistyöllä. HYKS:n erityisasema on syytä turvata. Vain saumaton yhteistyö terveydenhuollon tasojen kesken turvaa tulevaisuuden. Priorisoinnissa on edettävä varovasti ja täsmällisesti, inhimillisyys ja potilaan etu muistaen. Nykyinen erityisvaltionosuus ei riitä yliopisto-opetuksen turvaamiseen.

Fredrik Almqvist, Espoo

49 v, professori, Helsingin yliopisto; ylilääkäri, Lastenlinnan sairaala, lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri

, SDP

- Hyvät terveydenhuoltopalvelut kaikille kansalaisille. Perusterveydenhuollossa järkevä väestövastuutoiminta potilaan parhaaksi. Erikoissairaanhoito väestön tarpeiden ja lääketieteen parhaan asiantuntemuksen perusteella. Lääkärille hyvät työehdot. Nuorten lääkärien työnsaanti varmistettava. Helsingin yliopiston tiedekunnan asema turvattava.

Claes Andersson, Espoo

57 v, psykiatrian erikoislääkäri, kansanedustaja, kirjailija

, Vasemmistoliitto

- Perusterveydenhuoltoa ja erikoissairaanhoitoa on edelleen kehitettävä julkisena toimintana, yksityiset hoitojärjestelmät ovat tarpeen täydentäjinä ja vaihtoehtona. Psykiatrisen hoidon avohoitopainotusta kehitettävä. Valistustyö ja terveiden elämäntapojen edistäminen ovat avainasemassa. Hoidon taso ei saa riippua potilaan varallisuudesta tai asuinpaikasta. Vähävaraisten omakustannusosuuksia subventoitava enemmän.

Bernhard Edgren, Porvoo

47 v, LL, FK, yksityislääkäri, Lapinjärven Lääkäriasema Oy, Lapinjärven kunnan osa-aikainen virkalääkäri

, Svenska Folkpartiet

- Tärkeimmät tavoitteet: Perusterveydenhuollon toiminnan tehostaminen. Yhteistyö yksityissektorin kanssa. Erikoissairaanhoidon ohjaus toimivaksi kaikkiin kuntiin, niin että hoidonporrastuksen toteutuessa on varaa hoitaa kaikki potilaat tulevaisuudessakin. Sairaanhoitopiirien kriittinen uudelleenarviointi (tarpeettomia?). Kansaneläkelaitoksen toiminnan uudelleenarviointi. Lääkekorvausten kokonaisuudistus.

Laura Finne-Elonen, Sipoo

51 v, LL, yleislääketieteen erikoislääkäri, Sipoon terveyskeskus

, Svenska Folkpartiet

- Suomella on varaa korkeatasoiseen ja ihmisläheiseen terveydenhoitoon, jos toimintatapoja kehitetään kriittisesti. Päätösvallan desentralisoinnin seurauksiin puututtava; potilaat ovat eriarvoisessa asemassa asuinkunnasta riippuen. Psykiatrisen sairaanhoidon kohtuuttomat supistukset on keskeytettävä, laitospaikkoja säilytettävä tarvitseville ja avohoitoon saatava riittävästi korvaavia hoitomuotoja.

Kyösti Haukipuro, Vantaa

40 v, LL, yleislääketieteen erikoislääkäri, ministerin erityisavustaja, sosiaali- ja terveysministeriö

, Keskusta

- Terveyspolitiikan linjausten on nojauduttava tutkittuun tietoon toimenpiteiden vaikuttavuudesta. Ennalta ehkäisevää toimintaa ja sairauksien hoitoa on kehitettävä rinnakkain. Palvelujen saanti on turvattava ihmisten varallisuudesta tai asuinpaikasta riippumatta. Sekä julkisia että yksityisiä palveluja tarvitaan.

Katariina Koponen, Lohjan kunta

32 v, LL, vs. osastonlääkäri, Paloniemen sairaala

, Vihreät, sitoutumaton

- Terveydenhuolto tuottaa arvokasta hyödykettä, terveyttä. Se ei ainoastaan kuluta yhteisiä varojamme. Kansalaisille tulee taata tasokas, toimiva terveydenhuolto, joka rahoitetaan pääasiallisesti julkisin varoin. Toteuttamismenetelmänä ns. hoitotakuujärjestelmä voisi olla toimiva malli.

Juhani Solantaus, Järvenpää

51 v, LL, psykiatri, ylilääkäri, Peijaksen sairaala

, Vasemmistoliitto

- Tavoitteet (kääntäen uhkakuvat): Kansanterveydellisten tavoitteiden säilyminen terveyspolitiikassa. Tasa-arvon säilyminen terveyspalveluissa laadun, määrän, alueen, sosiaalisen aseman, iän, rodun ja sukupuolen suhteen. Maksuttomuuden turvaaminen. Tieteellisen perustan edelleenkehittäminen. Humanistisen ihmiskäsityksen säilyminen.

Kari Virta, Karkkila

45 v, LL, terveys- keskuslääkäri, Karkkila

, Vasemmistoliitto

- Terveydenhuoltomme kulmakiviä ovat sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa kattavuus, vähäiset asiakasmaksut ja ennaltaehkäisyn suuri osuus. Näistä on pidettävä kiinni terveydenhuollon säästötoimissakin. Hoitotakuujärjestelmän kehittäminen on oikean suuntainen tapa kehittää tehokkuutta ja taloudellisuutta.

VAASAN LÄÄNIN VAALIPIIRI

Kirsti Ala-Harja, Seinäjoki

58 v, LL, sisätautien ja keuhkosairauksien erikoislääkäri, kuntoutusylilääkäri, Etelä-Pohjanmaan keskussairaala, kansanedustaja

, Kokoomus

- Maan kattava perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito turvattava verovaroin. Kansanterveyslaki ja erikoissairaanhoitolaki yhdistettävä terveydenhoitolaiksi. Hoidon porrastus, hallinnon purku, päällekkäistoimintojen poistaminen. Todellista kilpailua ja parempaa yhteistyötä julkisen ja yksityisen terveydenhuollon kesken. Panostettava ennaltaehkäisyyn, kuntoutukseen, mielenterveys- ja päihdeongelmaisten hoitoon.

Pehr Löv, Pedersöre

47 år, ML, specialist i allmän medicin, chefläkare vid Samkommunen för folkhälsoarbetet i Jakobstadsnejden

, Svenska Folkpartiet

- Grundstrukturen i vår offentliga hälso- och sjukvården måste bestå med hjälp av moderna arbetsmetoder och öppenvårdsriktning. Ett gynnat näringsliv för fler arbetsplatser är receptet för vårt största hot mot folkhälsan i dag - arbetslösheten. Sträng droglagstiftning och modernare missbrukarvård!

Erkki Henrikki Rintala, Vaasa

61 v, työlääketieteen erikoislääkäri, eläkkeellä

, Nuorsuomalainen puolue

- Erikoislääkäritasoinen ensiapuhoito ja korkeatasoinen sairaalahoito on mahdollistettava kaikkien kansalaisten perusturvaksi. Terveydenhoidon huippulaatu on tiedostettava kansakunnan taloudelliseksi voimavaraksi ja yhdeksi kansakunnan taloudellisen menestymisen ja kasvun perusedellytykseksi. Terveydenhoidon tasossa "säästäminen" on tuhlausta.

Pekka Räisänen, Vaasa

31 v, LL, va erikoislääkäri, Seinäjoen sairaala, lastenpsykiatrian poliklinikka

, Nuorsuomalainen puolue

- Ennaltaehkäisevään ja kuntouttavaan terveydenhuoltoon panostettava. Myös alkoholistien ja psykiatristen potilaiden kuntoutus kannattaa pitkällä aikavälillä. Kuntien syytä kilpailuttaa ostopalvelujen tuottajia. Paremmat palvelut vähemmällä rahalla. Työn jakamista lääkärien parissa kehitettävä edelleen esim. sapattivapailla.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030