Lehti 3-4: Liitto toi­mii 3-4/2015 vsk 70 s. 164 - 165

Lääkitykset kuntoon

Lääkäriliitto ja Farmasialiitto haluavat syventää yhteistyötä lääkehoidossa. Yhteistyöstä hyötyvät sekä potilaat että terveydenhuollon ammattilaiset itse.

Sari Kosonen

Suomessa on paljon monilääkittyjä potilaita. Lääkitystiedot ovat usein puutteellisia ja joskus jopa virheellisiä. Lääkitystieto ei liiku yli organisaatiorajojen, eikä sen koonnista tunnu vastaavan kukaan.

Lääkityskokonaisuuden selvittäminen ja hallinta vaativat moniammatillista yhteistyötä. Farmaseutin tai proviisorin tekemä lääkityksen turvatarkastus ja lääkehoitotilanteen yhteenveto toimenpidesuosituksineen ovat hyvä tuki lääkäreille.

Tukea arjen työhön

- Lääkäriliitto ja Farmasialiitto ovat alkaneet tehdä yhteistyötä lääkitysten kuntoon laittamiseksi. Ajatuksena on, että molemmat ammattiryhmät tulevat tietoisiksi toistensa osaamisesta ja siitä, miten voivat auttaa toisiaan arjen työssä, Lääkäriliiton puheenjohtaja Tuula Rajaniemi toteaa.

- Pyrimme tuomaan esille hyviä käytäntöjä. Aika paljon tämä tapahtuu Fimean moniammatillisen verkoston kautta. Olimme myös mukana Lääkehoidon Päivässä viime keväänä, ja tänä vuonna esittelemme toimintamalleja alueellisilla lääkäripäivillä.

- Pohjolan Lääkäripäivillä meillä on symposium Järkevää lääkehoitoa - miten moniammatillisella yhteistyöllä kehitetään lääkitysturvallisuutta. Suosittelen sitä kaikille lääkäreille, jotka työskentelevät vanhusväestön parissa tai kotisairaanhoidossa. Siitä on varmasti hyötyä myös sairaalatyössä niille, jotka joutuvat määräämään väliaikaisia lääkkeitä sellaisille potilaille, joilla on käytössään jo paljon muita lääkkeitä, Rajaniemi sanoo.

Innostus kasvaa

Farmasialiiton puheenjohtaja Kirsi Kvarnström iloitsee alkaneesta yhteistyöstä.

- Yhteistyö on lähtenyt liikkeelle oikein hyvin. Mitä enemmän tietoa hyvistä, olemassa olevista toimintamalleista leviää, sitä innostuneemmin lääkärit ja farmasistit ovat yhteistyössä mukana, Kvarnström kertoo.

- Perusterveydenhuollossa on menossa monia lääkitysarviointiprojekteja eri paikkakunnilla. Hyviä tuloksia on saavutettu mm. Kirkkonummella ja Lahdessa, joissa farmasisti tekee lääkitysarviointeja kotihoidon asiakkaille, ja lääkäri tekee niiden perusteella tarvittaessa muutoksia lääkityksiin. Tämän ansiosta lääkityksiä on saatu kuntoon, jolloin tarve kotisairaanhoidon palveluille on saattanut vähentyä ja joissain tapauksissa jopa lakata. Tästä on myös taloudellista hyötyä yhteiskunnalle, Kvarnström toteaa.

- Toinen hyvä esimerkki on KYS:n yhteispäivystys, jossa farmasisti on selvittänyt päivystykseen tulleiden potilaiden kotilääkitysten kokonaistilanteen. Lääkäri saa myös tiedon potilaan lääkityksessä mahdollisesti olevista päällekkäisyyksistä ja yhteisvaikutuksista sekä muista lääkitykseen liittyvistä havainnoista. Joskus oireet, joiden takia potilas on tullut lääkärin vastaanotolle, ovat jopa voineet johtua lääkitysongelmasta.

Pohjolan Lääkäripäivien symposiumissa esitellään lisää hyviä moniammatillisia toimintamalleja. Niistä kannattaa ottaa oppia - pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan.

- Aluksi monista lääkäreistä saattaa tuntua, että yhteistyö farmasistin kanssa vie ylimääräistä aikaa. Mutta pian ymmärtää, että moniammatillinen yhteistyö antaa paljon enemmän kuin ottaa, Tuula Rajaniemi toteaa.

Lue myös

Lääkäriliitto Pohjolan Lääkäripäivillä

Lääkäriliitto on ollut suunnittelemassa Pohjolan Lääkäripäiville kahta sessiota. Järkevää lääkehoitoa - miten moniammatillisella yhteistyöllä kehitetään lääkitysturvallisuutta -sessio järjestetään keskiviikkona 18. helmikuuta. Ohjelman ovat suunnitelleet yhteistyössä Lääkäriliitto, Farmasialiitto ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Tavoitteena on jakaa kokemuksia perusterveydenhuollossa lääkitysturvallisuutta kehittäneistä moniammatillisista toimintamalleista sekä tarjota osallistujille mahdollisuus vertaisoppimiseen ja verkostuitumiseen.

Lääkäriliiton OYS-ervan professiovaliokunta on suunnitellut Pohjolan Lääkäripäiville Ammatillinen kehittyminen - kuka lääkärien osaamista johtaa -symposiumin. Sen tavoitteena on informoida lääkäreitä terveyspalvelujärjestelmän muutosten aiheuttamista haasteista lääkärien työnkuvalle ja osaamiselle. Symposium pidetään perjantaina 20. helmikuuta.

- Jokainen lääkäri vastaa itse omasta ammatillisesta kehittymisestään, mutta sen lisäksi tarvitaan työyhteisöjen osaamisen kehittämistä. Toivon, että saamme symposiumiin mukaan etenkin esimiesasemassa olevia ja koulutuksesta vastaavia lääkäreitä, Lääkäriliiton OYS-erityisvastuualueen piiriylilääkäri Annu Tertsunen sanoo.

Lääkäriliitolla on Pohjolan Lääkäripäivillä myös oma pieni näyttelyosasto, jossa tuodaan esille liiton toimintaa. Siellä lääkäreillä on mahdollisuus tavata liiton työntekijöitä, keskustella ja antaa palautetta.

Pohjolan Lääkäripäivät järjestetään Oulun Musiikkikeskuksessa 18.-20.2.2015. Ohjelma on luettavissa Duodecimin verkkosivuilla: www.duodecim.fi > Koulutus > Lääketiedetapahtumat.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030