Lehti 20: Liitto toi­mii 20/2001 vsk 56 s. 2315

Mitä kylvät, sen korjaat

Juha Pekka Turunen

Lakko jatkuu. Lääkäriliiton hallituksen oli yksinkertaista hylätä valtakunnansovittelija Saloniuksen tekemä sovintoesitys torstai-iltana ja tiedottaa asia heti julkisuuteen. Neuvotteluja valtakunnansovittelijan kanssa on käyty hyvässä ja rakentavassa hengessä, mutta tällä hetkellä edellytyksiä VES:n hyväksymiselle ei ole.

Sovintoesityksen sisältö olisi vaikuttanut vaihtelevasti eri lääkäreihin, vaikka kaiken kaikkiaan taso oli hallituksen mielestä aivan liian matala. Sairaalalääkäreille esitys olisi ollut keskimäärin parempi kuin terveyskeskuslääkäreille. Erikoistuvat lääkärit olisivat hyötyneet enemmän kuin liukumien keskivaiheella olevat erikoislääkärit. Paljon päivystävät lääkärit olisivat menettäneet päivystyskorvauksia. Paljon todistuksia kirjoittavat lääkärit olisivat menettäneet todistuspalkkionsa. Sädeloman teksti oli niin ympäripyöreästi muotoiltu, että sen tulkinnasta paikallisesti olisi aikaansaatu monenmoisia ongelmia. Lisäksi pulmakysymyksiin ehdotettiin työryhmiä - jotka tähän asti ovat olleet pelkkiä paperityöryhmiä.

Toimivaa terveydenhuoltoa on pidetty Suomessa itsestäänselvyytenä. Signaalit julkisen järjestelmän rakoilemisesta ovat erittäin selvät. Tulevaisuudessa väestön ikääntyminen aiheuttaa valtavia haasteita. Kuka päättäjä haluaa hoitaa vanhempansa kotonaan? Lääkäriliiton vaatimus terveydenhuollon voimavarojen ja lääkärien palkkatason parantamisesta pohjoismaiselle tasolle on todennäköisesti jopa alimitoitettu. Ruotsissa keskustelu on siirtymässä siihen, että terveydenhuoltoon käytettävä rahamäärä on nostettava jopa 10 %:iin bruttokansantuotteesta. Julkisen sektorin kannattaa tarkkaan miettiä keinoja, joilla lahjakkaat ja ahkerat nuoret kokevat lääkärin ja muun terveydenhuoltoalan ammatit houkuttelevaksi. Porkkanoita tarvitaan, keppimetodilla ehdollistaminen on mennyttä aikaa.

Keppiä on tarkoittanut erityisesti KT:n vaatimus lääkärien siirtymisestä vuorotyöhön. Terveydenhuoltopalvelut ovat jo kansalaisten saatavissa ympärivuorokautisesti. Päivystystyö on poikkeuksellista, oikeastaan aivan oma erikoisalansa. Nykyään lääketiede ei ole enää yhden lääkärin kliininen näkemys potilaan tilasta, vaan yhdistelmä eri erikoisalojen erikoistiedosta ja -tutkimuksista. Tärkeämpää olisi järjestää ongelmanratkaisuun tarvittavaa päiväaikaista fundeerausaikaa kuin vuorotyömallin mukaisesti vaikeuttaa konsultaatioihin perustuvaa hoitojärjestelmää.

Lue myös

Toisaalta yhteiskunnassahan on runsaasti julkisia palveluja ja muita toimintoja, joita ei ole saatavissa ympärivuorokautisesti. Laitetaan koko hallintokoneisto kolmivuorotyöhön, niin tarvitaan vain kolmasosa virastojen tila- ja laitekapasiteetista. Laitetaan päiväkodit ja koulut kolmivuoroon, niin uusia kouluja ei tarvita ja vanhemmatkin voivat tehokkaasti sopeuttaa työaikansa perheen lasten aikatauluihin. Laitetaan eduskunta ja ministeriöt kolmivuorotyöhön, niin meillä on jatkuva valmius reagoida kansalaisten yhteydenottoihin. Laitetaan kodit kolmivuoroon, niin emme tarvitse niin paljon neliöitä ja asuntopulakin poistuu saman tien... Kauhuskenaario? Kyllä, mutta karrikoituna se edustaa nykyajan äärettömän tehokkuuden vaatimusta ja 24h-ajattelua. Unohdetaan oikeat inhimilliset tarpeet ja niitä tukevien toimenpiteiden mielekkyys. Olemmeko me kansalaiset yhteiskuntaa varten vai yhteiskunta meitä varten? Byrokraattisuus yhdistettynä luterilaiseen askeesiin tuottaa Suomessa erittäin ahtaita ajatuksia. Keskustelua, KT?

Toukokuun alussa Helsingissä järjestettiin NFME:n kongressi Inspiring Medical Education, ja onnistunut kokous vahvisti lääketieteen nykyisten ja tulevien ammattilaisten kykyä ottaa vastaan haasteita ja kehittää lääketiedettä kansalaisten parhaaksi. Ongelmanratkaisuun vaadittava inspiraatio kannattaa muistaa jokaisen lääkärin työpäivän suunnittelussa. Se on yksi työn laatua lisäävä tekijä. Viime viikonloppuna Tukholmassa suomalaisten lääkärien arvostus kansainvälisissä lääkärijärjestöissä konkretisoitui jälleen, kun Euroopan Nuorten Lääkärien järjestö PWG valitsi presidentikseen vuosiksi 2002-2004 Nina Tiaisen Nuorten Lääkärien Yhdistyksestä.

Kevät etenee, ja se symboloi aina mahdollisuutta. Porkkanansiemenetkin kannattaa kylvää ajallaan, KT.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030