Oppia ikä kaikki!
Lääkäripäivät 2015 järjestettiin 7.-9. tammikuuta Messukeskuksessa. Teemana oli ammatillinen kehittyminen.
Lääkäripäivillä oli 66 erilaista kurssia, joita pitämässä oli kaikkiaan 400 luennoitsijaa. Osallistujia oli kolmen päivän aikana yhteensä lähes 3800.
Suosituin kurssi oli Vatsa vaivaa - miten tutkin ja hoidan, joka keräsi 331 osallistujaa. Seuraavaksi eniten osallistujia oli kursseilla Jokalääkärin kirurgiaa ja Avohoidon käytännön traumatologiaa.
Ammatillisen kehittymisen haasteisiin pureuduttiin erityisesti kursseilla Millainen on osaava lääkäri?, Potilastyötä ja asiakaspalvelua ja Ammatillinen kehittyminen - uhka vai mahdollisuus?
Terveyspoliittinen paneeli myös verkossa
Sote-uudistusta on suunniteltu pitkään. Uusi järjestämislaki on tarkoitus saada voimaan vielä alkuvuonna. Huhtikuussa käydään eduskuntavaalit, joiden keskeiseksi teemaksi varmasti nousee terveyspalvelujen turvaaminen.
Lääkäripäivien terveyspoliittisessa paneelissa valotettiin, mitä sote-uudistus käytännössä tarkoittaa ja miten se rahoitetaan. Paneelissa keskustelivat neljän suurimman puolueen edustajina sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.), peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.), Juha Rehula (kesk.) ja Hanna Mäntylä (ps.). Juontajana oli Ylen toimittaja Tiina Merikanto. Paneeli taltioitiin, ja sitä voi seurata osoitteessa www.seminaarit.net/laakaripaivat2015/paneeli.
Näyttely viime vuosia laajempi
Päivien näyttelyssä oli tänä vuonna peräti 128 näytteilleasettajaa. Näytteilleasettajat edustivat lääketieteen eri osa-alueita diagnostiikasta reseptilääkkeisiin. Myös monet kunnat olivat mukana rekrytointimielessä.
Lääkärijärjestöillä oli jälleen tänäkin vuonna yhteinen osasto, Lääkäritori. Torilla olivat mukana Lääkäriliitto, Lääkärilehti, Lääkärikompassi, Kandidaattikustannus, Finska Läkaresällskapet, GPF, NLY, SELY ja Pro Medico.
Näyttelyn Näkökulma-lavalla oli maksuttomia tietoiskuja ja ajankohtaisia debatteja kaikkina messupäivinä. Tietoiskuissa käsiteltiin mm. uusia antikoagulantteja, osteoporoosin haittojen ehkäisemistä, etäkuntoutuspalveluja sekä sateenkaari-ihmisten kohtaamista vastaanotolla.
Pressikeskuksessa vilkasta
Lääkäripäiville akkreditoitui tänä vuonna 189 toimittajaa. Pressikeskuksessa oli joka päivä non stop -tiedotustilaisuuksia. Niitä oli mahdollisuus seurata ensimmäistä kertaa myös verkon välityksellä suorina lähetyksinä. Tallenteet tilaisuuksista ovat verkossa vielä puolen vuoden ajan osoitteessa www.seminaarit.net/laakaripaivat2015.
Seuraavat Lääkäripäivät järjestetään 13.-15.1.2016. Suomen Lääkäriliitto järjestää tapahtuman yhteistyössä Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Finska Läkaresällskapetin kanssa.
Lääkäripäivien terveyspoliittisessa paneelissa neljän suurimman puolueen edustajat esittivät näkemyksiään sote-uudistuksesta.
Lääkäritori jatkoi päivien teemaa Ammatillinen kehittyminen.
Vuonna 2016 jäsenvaltiot raportoivat EU:n komissiolle lääkärien ammatillisesta kehittymisestä
Terveydenhuoltolain mukaan terveydenhuollon ammattihenkilö on velvollinen ylläpitämään ja kehittämään ammattitoiminnan edellyttämää ammattitaitoa. Teeman alle kuuluvat lääketieteellisen osaamisen lisäksi mm. tiedonhallinta, etiikka sekä yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot. Lääkäriliiton puheenjohtaja Tuula Rajaniemi käsitteli aihetta Lääkäripäivien avajaispuheessaan.
- Yhteiskunnan muutokset heijastuvat lääkärin työhön. Lääketieteellisen osaamisen ohella on kyettävä hallitsemaan nopeasti lisääntyvää tietoa ja arvioimaan sen merkitystä. Vuorovaikutustaidot korostuvat ja hoitopäätöksiä tehdään yhdessä potilaiden sekä heidän omaistensa kanssa. Lääkäri toimii yhä useammin osana tiimiä.
- Jokaisen lääkärin tulisi kuvata päivittäistä ammatillista kehittymistään. Sitä on niin yksittäisen potilaan hoito-ongelman ratkaiseminen konsultaatioiden ja kirjallisuuteen perehtymisen avulla kuin johtamisen kehittäminen seuraamalla budjetin toteutumista, Rajaniemi totesi.
- Arkkiatrin aloitteesta suomalaiset lääkärijärjestöt ovat yhdessä perustaneet Lääkärien ammatillisen kehittymisen tuki ry:n, Pro Medicon, joka tarjoaa kirjaamiseen Taitoni.fi -verkkotyökalun. Se tarjoaa myös hyvän välineen, kun jäsenvaltioiden tulee raportoida EU:n komissiolle mm. lääkärien ammatillisesta kehittymisestä. Tämä tapahtuu ensimmäisen kerran jo tammikuussa 2016.