Lehti 29: Liitto toi­mii 29/1994 vsk 49 s. 2967

Päivystyskorvausten progressiota lisättävä

Lääkäriliiton ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen neuvottelut päivystyskorvausjärjestelmän uudistamistesta ovat lähestymässä määräaikaansa lokakuun loppua. Lääkäriliitto pyrkii kehittämään päivystysjärjestelmiä siihen suuntaan, että ne suosisivat työn jakamista lääkärien kesken. Nykyisessä virkaehtosopimuksessa olevien päivystystä koskevien suositusten saaminen työnantajia sitovaksi vaikuttaisi myönteisesti työllisyyteen. Lääkäreille tulisi saada aikaan suoja liian pitkiä työrupeamia ja liian usein toistuvia päivystyksiä vastaan. Tavoitteena on mm. aktiivityön progressiota kiristämällä kannustaa työnantajia rekrytoimaan enemmän lääkäreitä päivystystehtäviin.

Voimassaolevan sopimuksen mukaan Lääkäriliiton ja KT:n tulee lokakuun 94 loppuun mennessä laatia yhteinen ehdotus lääkäripäivystyksen uudistamisesta. Tavoitteena on erilaiset päivystysjärjestelyt huomioon ottava, tasapuolinen ja helposti sovellettavissa oleva sopimus, jossa päivystyksen rasittavuus on otettu huomioon korvauksia porrastamalla.

Lääkäriliiton valtuuskunta hyväksyi viime toukokuussa työaikakattoa koskevan ponnen, jossa edellytettiin selvitettävän, voidaanko lääkärien enimmäistyöaikaa sopimuksen tai lain perusteella mahdollisesti rajoittaa. Liitossa päivystysjärjestelmän uudistaminen on nähty eräänä keinona helpottaa ammattikunnan työttömyyttä jakamalla päivystysrasitetta nykyistä useamman lääkärin kesken. Toisaalta pidetään tärkeänä päästä eroon kohtuuttoman pitkistä työrupeamista. Näitä tavoitteita tukevia päivystysjärjestelmiä sekä niihin liittyviä korvausperiaatteita valmistellaan parhaillaan liiton edunvalvontavaliokunnassa.

Päivystystä on viime vuosina rationalisoitu varsinkin terveyskeskuksissa, joissa noin puolet ympärivuorokautisista päivystyspisteistä on lakkautettu. Myös sairaaloista on vähennetty runsaat 30 päivystysvakanssia, mutta samaan aikaan uusien toimintayksiköiden perustaminen on tuonut uusia päivystysvakansseja lähes saman verran lisää. Toistaiseksi työnantaja on kerännyt omaan pussiinsa koko rationalisointihyödyn, mutta Lääkäriliitto edellyttää, että se koituu myös lääkärikunnan hyväksi tulevassa päivystyskorvaussopimuksessa.

Palkkoja nostettava

Kuntien henkilöstömenojen lasketaan supistuvan tänä vuonna keskimäärin 6,5 prosentilla. Lääkäriliiton hallitus katsoi, ettei säästövaatimuksia enää ensi vuodeksi hyväksytä, vaan myös julkisella sektorilla on nostettava palkkoja. Palkankorotuksia tarvitaan kompensaatioksi viime vuosien paikallisista säästötoimista, joiden tuloksena palkkakustannukset ovat supistuneet huomattavasti enemmän kuin virkaehtosopimuksessa oli asetettu tavoitteeksi.

Lääkäriliiton hallituksessa 21.9. ei pidetty mahdollisena palkankorotusten suuntaamista enää ensi vuonna ainoastaan vientialoille, vaan myös julkisen sektorin on saatava osuutensa työn tuottavuuden noususta. Kuntien talous on tasapainottunut ja tarjoaa nyt pohjan järkevällä palkkapolitiikalle. Useimmissa kunnissa onkin viime vuosien kokemuksista viisastuttu sen verran, että lomarahat on varattu ensi vuoden budjetteihin täysimääräisinä.

Voimassaolevaan kaksivuotiseen kunnallisen alan sopimukseen ei sisälly palkankorotuksia, vaan sen mukaan henkilöstön pitäisi ensi vuonnakin suostua vähintään 2,7 %:n säästöihin. Alustavien tietojen mukaan tämä säästö tulee toteutumaan jo sovittujen toimenpiteiden perusteella, joten tarvetta paikallisiin uusiin säästöneuvotteluihin ei ensi vuonna ole. Todennäköiseltä näyttää, että kaksivuotinen virkaehtosopimus irtisanotaan lokakuun puolivälissä, jolloin vuoden 95 palkoista päästään neuvottelemaan puhtaalta pöydältä.

Lääkäriliitolla on päivystyskorvausten lisäksi KT:n kanssa parhaillaan meneillään neuvottelut erikoismaksuluokkajärjestelmän kehittämisestä sekä markkamääräiseen palkkaukseen siirtymisestä. Lähialojen vaikeita edunvalvontakysymyksiä on myös lääkäreille perustettavien perusterveydenhuollon lisäkoulutusvirkojen palkkaus. Kuuma neuvottelusyksy on siis tulossa, jälleen kerran.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030