Lehti 14: Liitto toi­mii 14/1999 vsk 54 s. 1901

Sopimuskierros puolivälissä

Kati Myllymäki

Jäät lähtivät Puulavedestä tänään. Murrokset ja taitekohdat virittävät tarkastelemaan arkisia kuvioita uudella tavalla. Työaikalaki on ollut voimassa kaksi ja puoli vuotta, lääkärisopimuksen mukaan lääkäreitä koskien reilun vuoden. Valmistautuminen uuteen sopimuskierrokseen ja mahdolliseen seuraavaan TUPOon on alkanut. Entisen hallituspohjan jatkaminen viittaa työmarkkinoiden kolmikantayhteistyön jatkumiseen, ainakin sen suuntaiseen yritykseen. Vientiliitot ja työnantajapalatsin väki verryttelevät jo leukaperiään perustellakseen korotusvaraa tai sen puutetta. Pikantin lisäsävyn tilanteeseen tuo Akavan kesäkuinen edustajakokous, jossa valitaan akateemiselle keskusjärjestölle puheenjohtaja seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Lääkärit puurtavat työpaikoillaan, ja kevään paikallisosastokierros on ollut varsin rauhallinen, yllätyksetön. Liiton edunvalvontavaliokunta ja järjestövaliokunta ovat jo käynnistäneet valmistelutyön seuraavaa sopimuskierrosta varten. Liiton valtuuskunta tulee käymään 7.-8. toukokuuta lähetekeskustelun neuvottelutavoitteiden pohjaksi. Vaikka kunnallinen lääkärisopimus umpeutuu vasta 15. tammikuuta ensi vuonna, tulee pohjatyö tehtäväksi varsin pitkälle jo syksyllä. Siitäkin huolimatta, että Suomen EU-puheenjohtajuus sitoo kolmikannasta valtion edustajat melko tarkkaan. Onhan ensi vuoden budjetti valmisteltava joka tapauksessa, ja haikailut matalatasoisesta TUPOsta voinee unohtaa, ellei paketissa ole mukana valtion sitoutumista veronkevennyksiin. Verojen alentamispaineet ja julkisten palveluiden turvaaminen muodostavat vaikean yhtälön. Oli pettymys, ettei eduskuntavaaleissa tähän yhtälöön juuri puututtu.

Lääkäripuolen ongelmat ovat vanhat tutut. Tyytymättömyys peruspalkkaan on edelleen vahva, vaikka hiukan oikeaan suuntaan sairaalapuolella liikettä saatiinkin viimeksi. Työaikalain soveltamisessa on edelleen ongelmia, yksi haluaa enemmän työsuojelua, toinen taas satsata työhön ja turvata ansionsa. Ikä, sukupuoli ja virka-asema näyttävät vaikuttavan työmäärähalukkuuteen. Pienten päivystysrenkaiden ja ikääntyvien kollegayhteisöjen ongelmat ovat paikka paikoin ilmeiset. Nuorempi lääkärikunta näyttää yhä enemmän arvostavan myös perhe-elämää ja vapaa-aikaa ja harrastuksia sairaalassa asustamisen vaihtoehtona. Päivystyspisteiden rationointi on johtanut myös nuorten sairaalalääkärien (ent. apulaislääkärien) yhä intensiivisempään ja pakkotahtisempaan päivystämiseen ympäröivien terveyskeskusten säästäessä kustannuksiaan ja omaa henkilökuntaansa.

Lääkärisopimuksen yksinkertaistaminen olisi totisesti tarpeellista. Vuosien mittaan palkkaratkaisu toisensa jälkeen on aina kerrostanut jotakin uutta sopimukseen entisten määräysten lisäksi ja nykyinen sopimus on vaikeaselkoinen. Selkiyttäminen helpottaisi palkkahallintoa sekä oman palkkakuitin tarkistamista.

Lue myös

Selkeitä epäoikeudenmukaisuuksia on järjestelmässä edelleenkin. Aktiivipäivystäjän seuraavan päivän levon itse maksaminen on erikoinen rudimentti, joka tulisi vihdoin saada korjatuksi. Aktiivivapaajärjestelmän soveltaminen työaikamääräyksiin, työaikalakiin on aiheuttanut ongelmia ylityörajan määräytymisen suhteen ja tiheän takapäivystyksen kohdalla myös perustyöajan täyttymisen suhteen. Kun tilkkutäkki kasataan työaikalaista, virkaehtosopimuksesta, päivystysjärjestelmästä ja erilaisista työaikajärjestelmistä, tahtoo kitkakohtia syntyä.

Huutoäänestystä suurimmista vääryyksistä ei kannata nytkään käynnistää. Eri ryhmien on tuotava omat ongelmansa ja tavoitteensa edunvalvontavaliokunnan ja hallituksen käsittelyyn, jotta pystymme päättämään yhteisistä tavoitteista. Syksyn mittaan näemme sitten yleisen työmarkkinoiden liikkumavaran ja yleislinjaukset. Omien tavoitteiden ja keinojen täsmentäminen tapahtuu myös syksyllä. Julkisen terveydenhuollon avainryhmästä on jatkossakin pidettävä huolta. Viitteet sairaaloiden spesialistikadosta ja eräiden terveyskeskusten rekrytointiongelmista samaan aikaan kun kokonaislääkärimäärä on kaikkien aikojen suurin, tämä on OIREELLISTA! Paras ja toimivin keino pitää ammattiväki sorvin ääressä on se vanha tuttu foinikialainen palkitsemiskeino, raha.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030