Lehti 18: Liitto toi­mii 18/1993 vsk 48 s. 1809

Styrelsebeslut

Läkarförbundets styrelse sammanträdde den 3 juni för att behandla bl.a. följande ärenden:

Läkararbetslösheten

Styrelsen diskuterade olika metoder att förbättra läget på läkararbetsmarknaden utgående från det principprogram om att öka sysselsättningen som fullmäktige antog vid sitt vårmöte. Åtgärderna i syfte att minska intagningen till de medicinska fakulteterna samt att på frivillig väg förkorta arbetstider till förmån för arbetslösa kolleger antecknades för kännedom. Förbundet arbetar dessutom bl.a. med att utveckla former att stöda arbetslösa läkares efterutbildning.

Under hösten planeras en aktivitetsdag tillsammans med medicine studerandena. Styrelsen be-slöt återkomma till dessa frågor vid sitt följande möte.

Nedskärningar i förbundets budget

Styrelsen fastställde ett spar-program som i enlighet med den kläm som antogs vid fullmäktiges vårmöte syftar till budgetnedskärningar på 2 procent under innevarande år. Utgifterna skärs ned på de flesta verksamhetsområden såsom i publikations-, informations- och utbildningsverksamheten, bland anslagen för sammanträden, resor och kansliets verksamhet samt i de understöd som reserverats för olika läkarsammanslutningar. Dessutom är en stor del av de anställda vid förbundets kansli beredda att byta ut en del av sin semesterpremie mot ledig tid, vilke medför en inbesparing i budgeten på c. 100 000 mk.

Läkaravtalet

Styrelsen fick en rapport om förhandlingarna om ett eget tjänstekollektivavtal på läkarområdet. I samband med att det nya kommunala huvudavtalet godkändes vid årsskiftet träffades en överenskommelse om att läkare, tandläkare och veterinärer skall få ett eget avtal som övriga organisationer inte har rätt att lägga sig i. Ett avtals-utkast skulle beredas i en särskild arbetsgrupp före utgången av maj, men då styrelsen sammanträdde förelåg ännu inte något förslag. Såvitt man vet har åtminstone Tjänstemännens Förhandlingsorganisation som represenetrar Tehy och Primärskötarförbundet reserverat sig mot beslutet om ett eget läkar-avtal.

Målen för höstens inkomstpolitiska uppgörelse

Styrelsen godkände förbundets utlåtande till Akava om målen för höstens arbetsmarknadsförhandlingar. Läkarförbundet anser att man i första hand skall försöka nå en inkomstpolitisk helhetsuppgörelse där också statsmakten skulle vara med som part. Den orimliga skattebördan måste fås ner. Förbundet tar inte ställning till några lönehöjningar men framhåller att den offentliga sektorn borde försöka uppnå ett avtal som till sin nivå överensstämmer med den privata sektorns och att man i nuläget sär-skilt skall försöka utveckla sporrande löneformer.

Förbundet betonar dessutom i sitt utlåtande att de offentliga spar-åtgärderna inte borde genomföras medels lokala sparavtal som fallet var under våren. Läkarförbundet motsätter sig den 10,5 procents nedskärning av de offentliganställdas löner som planeras i nästa års statliga och kommunala budgeter och menar att inbesparingarna i första hand skall åstadkommas genom att rationalisera verksamheten.

Utkomstskydd för företagare

Som bäst förbereds ett förslag till utkomstskydd för företagare. De alternativ som diskuterats är en allmän arbetslöshetsförsäkring eller en frivillig försäkring baserad på vederbörande fackförbunds arbetslöshetskassa. Styrelsen beslöt tillsätta en arbetsgrupp för att bereda ett förslag om hur privatpraktiserande läkare skall kunna upptas som medlemmar i Läkarnas arbetslöshetskassa. Pirkko Ämmälä utsågs till ordförande i arbetsgruppen och till medlemmar valdes Tuija Tenhunen, Timo Juvakoski och Kai öhman. Santero Kujala fungerar som arbetsgruppens sekreterare. Arbetsgruppen skall inkomma med sitt förslag senast den 31 oktober 1993.

Läkemedelsersättnings-gruppen

I februari tillsatte styrelsen en arbetsgrupp med uppdrag att följa med arbetet i social- och hälsovårdsministeriets läkemedelsersättningsgrupp och göra upp ett förslag till förbundets ställningstagande vad beträffar systemet för ersättning av läkemedelskostnader.Förbundets arbetsgrupp hade avgett sin rapport och styrelsen antog rapportens riktlinjer som vägledning för den fortsatta beredningen av läkemedelsfrågor. Arbetsgruppen fick fortsatt mandat att följa med förändringsprocessen i systemet för läkemedelsersättningar.

Remissutlåtande om social- och hälsovårdens femårsplan

Lue myös

Styrelsen godkände förbundets utlåtande till social- och hälsovårdsministeriet om femårsplanen för åren 1994-97. Förbundet kritiserar planförslaget som gjorts upp enligt nya principer och konstaterar att planen utgör en brokig blandning av en beskrivning av nuläget, gällande stadganden och knappt tillmätta förväntningar. I många viktiga frågor har ministeriet nöjt sig med allmänna konstateranden medan andra frågor behandlats t.o.m. onödigt detaljerat. I fråga om samgång mellan socialvården och hälso- och sjukvården går förslaget enligt förbundets mening alltför långt. Planen innehåller inte längre några hälsopolitiska riktlinjer.

Projektet Gott läkararbete

Styrelsen beslöt att förbundet deltar i ett projekt kallat "Gott läkar-arbete" som startats av Duodecim och några andra läkarsammanslutningar. Avsikten med projektet är att producera informatiom om hur god medicinsk vård ordnas, hur vården bedöms och hur dess kvalitet kontrolleras. Till förbundets repsesentanter i projektets ledninggrupp utsågs Kale Juva med Markku Äärimaa som suppleant.

Läkares självmord

Styrelsen beslöt stöda en undersökning om finländska läkares självmordsbenägenhet med 20 000 mark. För undersökningen svarar Sari Lindeman, Erkki Väisänen och Jouko Lönnqvist.

Förbundets stipendier

Läkarförbundet har lediganslagit stipendier ur stipendiefonden för utbidning rörande utvecklings- samarbete eller hälsoekonomi.

Utvecklingssamarbetsstipendierna söktes av tio medlemmar och följande stipendier utdelas: Hanna Nohynek 10 000 mk, Annamari Rouhos 9 000 mk, Sirkku Suontausta 30 000 mk och Hanna Syrjänen 12 000 mk.

Hälsoekonomistipendiet hade likaså sökts av tio medlemmar och stipendier beviljades följande sökande: Helena Elomaa 8 000 mk och Leena Winqvist 12 000 mk.

Regionchef i Åboregionen

Anne Forsman som sedan år 1988 fungerat som förbundets regionchef i Åbo har flyttat och bett om befrielse från uppdraget. Till ny regionchef utsågs Kaisa Nissinen-Paatsamala.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030