Lehti 10: Liitto toi­mii 10/1993 vsk 48 s. 942

Styrelsebeslut

Vid styrelsens samanträde den 11 mars behandlades bl.a. följande ärenden:

Förhandlingar om semesterpengen

Styrelsen diskuterade de förhandlingar som förts med kommuner och kommunalförbund om semesterpengen och andra sparåtgärder. Störta delen av läkarkåren omfattas av acceptabla sparavtal enligt vilka semesterpengen i sin helhet antingen betalas kontant eller kompensares i ledig tid. Styrelsen ansåg det nödvändigt att kommuner och kommunalförbund målmedvetet börjar rationalisera sin verksamhet så att sparåtgärderna inte i framtiden leder till allt större nedskärningar av lönerna.

Planerna på ny central tjänstemanna- organisation

Riksförlikningsman Jorma Reini hade begärt utlåtanden av fackförbunden om planerna på en ny centralorganisation som skulle ha förenat medlemsförbunden i Akava, FTFC och f.d. TOC. Styrelsen slog fast att Läkarförbundet inte skulle ansluta sig till en ny centralorganisation av detta slag. Flere stora förbund hade redan tidigare förhållit sig avvisande till planerna så att Reinis initiativ denna gång ser ut att gå i stöpet.

Minskning av läkarutbildningen

Social- och hälsovårdsministeriet har tillsatt en tredje prognosgrupp som till utgången av mars skall kartlägga utbud och efterfrågan på läkare i framtiden och framställa förslag om hur många nya studenter som skall tas in till de medicinska fakulteterna. Styrelsen konstaterade att förbundets mål är att sänka intagningskvoten från nuvarande 500 till 350 nya studerande årligen. På grund av det snabbt försämrade arbetsmarknadsläget för läkare anser styrelsen det absolut nödvändigt att minska intagningen redan i sommar. Vidare anser styrelsen att det inte är motiverat att i detta skede ta ställning till om någon fakultet borde dras in, utan att minskningen till en början skall genomföras i samtliga medicinska fakulteter.

Regler angående särskild medicinsk kompetens

Förbundets utbildningsutskott har utarbetat regler för beviljande av en särskild kompetens för läkare. Kompetensen kan gälla något brett medicinskt verksamhetsområde som inte räknas som specialitet, eller någon uppgift som kräver särskilt kunnande inom ramen för en vedertagen specialitet eller grenspecialitet. Styrelsen godkände förslaget till regler och beslöt inleda arbetet på att grunda särskilda kompetensområden och fastställa utbildningskrav för dem i samarbete med bl.a. specialistföreningarna och förbundets riksomfattande underavdelningar.

Ny lag om utövning av läkaryrket

EES-avtalet föranleder ändringar av lagen om utövning av läkaryrket. Nuvarande orienteringstjänstgöring kommer att ersättas av den tvååriga särskilda utbildning för allmänpraktik som EG-direktiven förutsätter av läkare som önskar fungera som allmänläkare inom ramen för socialförsäkringsystemet i något EES-land. Enligt förslaget till ny lag skall själva legitimationen ske i samband med den medicinska grundexamen, vilket också motsvarar Läkarförbundets uppfattning.

Styrelsen beslöt att i sitt remis-svar föreslå, att den särskilda utbildningen för allmän praktik skall kunna ersätta vidareutbildningens allmänna del och vice versa, så att också läkare som specialiserar sig efter den tvååriga utbildningen får rätt till självständig yrkesutövning.

Lue myös

I sitt utlåtande uttrycker förbundet bekymmer för att utbildningsplatserna inte skall räcka till. Förbundet förutsätter att myndigheterna inrättar tillräckligt många tjänster för den särskilda utbildningen i allmän praktik så att läkarnas möjligheter att själv-ständigt utöva yrket inte onödigt förhalas. Förbundet anser dock att kravet på särskild utbildning inte får vara ovillkorligt för alla finländska läkare, utan åtminstone medicinska forskare skall kunna arbeta utan denna utbildning.

Understöd till FiMSIC

Styrelsen beslöt bevilja medicinarförbundets internationella utskott FimSIC ett understöd på 26 000 mk varav 6000 mk skall användas för deltagande i två internationella möten och 20 000 mk för utbytesstipendiatverksamhet.

Förbundets stipendier lediganslogs

Styrelsen beslöt lediganslå stipendier för utvecklingssamarbete och hälsoekonomi ur förbundets stipendiefond, sammanlagt 100 000 mk, att sökas av förbundets medlemmar.

Arbetsmarknads-situationen

Styrelsen antecknade för kännedom en aktuell utredning av arbestlöshetsläget. I januari hade läkarnas arbetslöshetskassa utbetalat totalt 692 500 mk i understöd åt 121 läkare och i februari på motsvarande sätt 993 129 mk till 181 läkare.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030