Lehti 20-21: Liitto toi­mii 20-21/1996 vsk 51 s. 2160

Styrelsebeslut den 11 juni: Förslag till WMA om fostrets rättigheter

Läkarförbundet har utarbetat ett förslag till en etisk deklaration om ofödda barns rättigheter. I deklarationen betonas det mänskliga embryots rätt till liv samt barnets rätt att födas till en socialt trygg miljö. Styrelsen beslöt sända texten till WMA som ett förslag till en ny deklaration avsedd för hela världens läkare.

I förslaget till deklaration om fostrets rättigheter konstateras att också ett mänskligt embryo som blivit fäst vid livmodern har en grundläggande rätt till liv. Om samhället vill göra intrång på dessa rättigheter måste det ske genom lagstiftning. Deklarationsförslaget betonar forstrets rätt till en sund utveckling och en tryggad förlossning. Dessa rättigheter skall garanteras genom tillräcklig hälsorådgivning, uppföljning av graviditeten samt genom att skydda gravida kvinnor mot ohälsosam miljö och trygga möjligheterna till säkra förlossningar.

Till barnens rättigheter att födas önskade ansluter sig även rätten till en mor och en far. För att undvika oönskade graviditeter skall unga vägledas att ta ansvar, bilda familj och skaffa barn samt få upplysning om preventivmedel.

Förslaget till deklaration om de oföddas rättigheter kompletterar bl.a. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna och FN:s förklaring om barnets rättigheter. De oföddas rättigheter måste försvaras eftersom de inte själva kan försvara dem och deras ställning i allmänhet inte heller är tryggad i lag. Även om principerna i deklarationsförslaget kan verka själv-klara ur finländsk synpunkt så finns det många länder där dessa principer inte på långt när kunnat följas. WMA antog i fjol en deklaration om patientens rättigheter som också grundade sig på ett förslag av Finlands Läkarförbund.

Förslaget att införa läkared avancerar

Läkarförbundet har föreslagit att traditionen med en läkared åter-upplivas då läkare utexamineras. Förbundet har sänt förslaget på remiss till de medicinska fakulteterna, Medicinarförbundet och rätts-skyddscentralen för hälsovården. Remissutlåtandena har varit positiva till förslaget varför styrelsen nu beslöt att under hösten sammankalla berörda parter till en rådplägning om den praktiska uppläggningen av edsavläggelsen.

Aktivitet på läkemedelsfronten

Styrelsen fick en redogörelse för vissa planerade reformer på läkemedelsområdet samt diskuterade förbundets inställning till dem. En arbetsgrupp inom social- och hälsovårdsministeriet utreder för närvarande prissättningen för läkemedel och grunnar på olika möjligheter att hålla läkemedelskostnaderna i styr med hjälp av sjukförsäkringens återbäringssystem. En annan aktuell reform är den begynnande importen av synonym-preparat som ansluter sig till den fria rörligheten av varor inom Europeiska ekonomiska samarbets-området. Förnyelsen innebär att läkemedel som fått importtillstånd som synonympreparat kan införas från olika länder så att deras pris i Finland kan växla beroende på importlandet.

Även läkemedelsreklamen håller på att bli friare. Läkemedelsindustriförbundet har gjort upp ett nytt förslag till regler för marknadsföring av läkemedel vilka bl.a. innebär större frihet än hittills att utnyttja offentliga personer i läkemedelsreklam. Samtidigt skulle den obligatoriska förhandsgranskningen av tv-reklam för läkemedel slopas.

Universitetssjukhusens specialstatsandelar

Styrelsen godkände ett utlåtande till social- och hälsovårdsministeriet om förslagen till ändring av lagen om specialiserad sjukvård, folkhälsolagen och lagen om HUCS i anslutning till systemet med specialstatsandelar. Förbundet stöder huvudsakligen de före-slagna lagändringarna och betonar att finasieringen av medicinsk forskning och utbildning måste bibehållas minst på nuvarande nivå. Lagförslaget gör det möjligt att dra nytta av den specialistutbildning som ges utanför universitetssjukhusen utan att detta minskar statsstödet till universitetssjukhusen.

Allmänmedicinens ställning i Europa

Lue myös

WHO:s regionalkontor för Europa har bett om förbundets utlåtande om ett förslag till en resolution om allmänmedicinen i Europa, "Charter for General Practice/Family Medicine in Europe". Styrelsen ansåg att allmänläkaren inte skall betraktas som någon "portvakt" i hälso- och sjukvården utan snarare som en brobyggare mellan primärvården och den specialiserade sjukvården. I förbundets utlåtande betonas även primärvårdens sam-arbete med socialsektorn och att allmänläkaren inte skall verka ensam utan som ledare för ett mångprofessionellt team.

Särskild kompetens på läkemedelsområdet

Styrelsen beslöt inrätta en särskild kompetens i läkemedelsfrågor och fastställa utbildningsprogrammet för kompetensen. Förslaget hade lämnats av föreningen för läkare anställda inom läkemedelsindustrin.

Kvalitetsstipendier i hälso- och sjukvården

Förbundet hade i år beslutat för-dela kvalitetsstipendierna på totalt 50 000 mark på utbildning av medicinska revisorer. Utbildningen ordnas i Tusby den 9.-13. september i samarbete med Batalas Ltd. Kvalitetsstipendiet hade sökts av 34 läkare av vilka följande 20 medlemmar av förbundet fick stipendiet i form av rätten att delta i kursen:

Juhani Ahovuo, Peter Floman, Juha Heino, Ulla Idänpään-Heikkilä, Eeva Ketola, Markku Kuisma, Pekka Kuosmanen, Aki Linden, Pekka Närhi, Kirsi Parkkinen, Kaisu Pitkälä, Heikki Pylkkänen, Kari Pylkkänen, Pirjo Pyöriä, Sirpa Sairanen, Carl-Johan Thoden, Harri Tohmo, Paula Vainiomäki, Heimo Valkama och Hannu Virtanen.

Stipendier för utvecklingssamarbete

Förbundets stipendier för utvecklingssamarbete hade sökts av fem medlemmar inom utsatt tid. Styrelsen beslöt fördela stipendierna på följande sätt: Jukka Knuuttila 6 000 mk, Maija Rummukainen 8 000 mk, Harri Saxén 4 000 mk och Jari Vainio 12 000 mk.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030