Tiedote tarjoilee viestisi medialle
Toimituksiin saapuu satoja tiedotteita viikossa, joten huolimattomasti laadittu viesti jää helposti noteeraamatta.
n Teksti Jaana Ahlblad
Juuri vietettyjen Lääkäripäivien yli 60 kurssin antia tarjoiltiin medialle monessa muodossa. Yksi tiedonvälityksen väline on lehdistötiedote, joita luennoitsijat olivat tänä vuonna laatineet yhteensä parisenkymmentä kappaletta.
Lääkäripäivien tiedotteista syntyy vuoden aikana lukuisia juttuja eri medioihin, eniten tapahtuman aikana tai heti sen jälkeen. Lääkärien ja muiden luennoitsijoiden tiedotteet joutuvat kuitenkin tiukkaan kisaan tiedotusvälineiden huomiosta. Asian ajankohtaisuus, uutuusarvo ja yleinen kiinnostavuus sekä päivän muu uutistarjonta määrittelevät pitkälti sen, mikä aihe nousee otsikoihin.
Karkean arvion mukaan yritykset ja yhteisöt lähettävät maksullisten jakelupalvelujen kautta medioille yhteensä noin tuhat tiedotetta kuukaudessa. Sen lisäksi toimitusten ja toimittajien sähköpostiin tiedotteita saapuu runsaasti myös viestijöiltä suoraan.
Ratkaisulähtöisyys vetoaa
Lääkäripäivien luennoitsijoiden tiedotteet kisaavat leppoisammissa tunnelmissa myös keskenään. Terveystoimittajien yhdistyksen raati valitsi tänä vuonna joukosta kolme kunniamaininnan arvoista tekstiä. Kunniakirjalla ja pellavatuotteella palkittiin neurologi Hanna Harnon tiedote kroonistuvasta migreenistä, erikoishammaslääkäri Merja Laineen viesti suun jatkuvasta kuivuudesta sekä huumepoliisi Jonna Saavalaisen teksti lääkkeiden katukaupasta.
Harnon aihe koskettaa monia stressistä kärsiviä. Tiedotteessa kerrottiin selkeäsanaisesti, miten tutkimuksissa kannattaa edetä. Laineen tiedote toi esiin erityisesti vanhenevaa väestöä koskettavan yleisen vaivan syyt ja sen moniammatilliset hoitokeinot. Saavalaisen tiedotetta kiiteltiin harvinaisesta, käytännönläheisestä ja inhimillisestä viranomaisen näkökulmasta.
Raatiin kuuluivat tämän jutun kirjoittajan lisäksi Anu Tilander ja puheenjohtajana toiminut Ilpo Salonen. Tämän vuoden tiedotekilpailu oli järjestyksessään kymmenes.
Herätä huomio otsikolla
Kiireisessä uutistoimituksessa tiedotteeseen todennäköisimmin tartutaan, kun
1. otsikko on terävä, kiinnostava ja pituudeltaan napakka, sen näkökulma voi olla yllättävä
2. asian ydin on tiiviisti ingressissä
3. ingressi puretaan ja pääasiat avataan leipätekstissä
4. tekstissä vältetään kapulakieltä, ammattislangia ja kovin tarkkoja yksityiskohtia
5. teksti ei ole mainosmaista
6. kieli on asiallista peruskieltä
7. tekstin pituus on korkeintaan yksi liuska
8. mukana on havainnollistava kuva tai graafi
9. mukana on lisätietoja antavan henkilön yhteystiedot
(Lähde: Viestintäpäällikkö Anne-Maj Aunula, Lääkäriliitto)