Lehti 49-50: Liitto toi­mii 49-50/2002 vsk 57 s. 5106

Tutkimus Akavan ulkoisesta kuvasta: Asiantunteva ja dynaaminen, mutta hillitty ja vastuuntuntoinen

Suomalaisten yleiskuva Akavasta ja sen toiminnasta on myönteinen. Kansalaisten mielestä Akava tekee järkeviä työmarkkinapoliittisia esityksiä ja kantaa laajaa yhteiskunnallista vastuuta. Sitä pidetään asiantuntevana ja dynaamisena, mutta samanaikaisesti hillittynä ja vaatimuksissaan vastuuntuntoisena. Tämä käy ilmi Suomen Gallupin syksyllä tekemästä tutkimuksesta Akavan ulkoinen kuva kansalaisten silmin.

Mika Vehkasaari

Tutkimuksessa haastateltiin 28.8.-25.9.2002 noin tuhatta 15 vuotta täyttänyttä suomalaista. Se on jatkoa vuonna 2001 toteutetulle vastaavalle tutkimuk-selle.

Tutkimus tehtiin ajankohtana, jolloin julkisuudessa oli esillä niin Akava hylkäämä eläkeratkaisu kuin tuloneuvotteluihin valmistautuminen.

Akavasta todetaan, että kansalaisten antama palaute on hyvin rohkaisevaa.

- Kansalaiset antavat oikeutuksen omiensa puolustamiseen. Tämä kertoo painoarvosta ja siitä, että Akava kuuluu työmarkkinatoimijoiden raskaaseen sarjaan.

Tutkimuksesta käy ilmi, että työmarkkinajärjestöjen nauttima arvostus kansalaisten keskuudessa on edelleen korkea. Tämä koskee niin Akavaa kuin vertailuryhmää eli kuutta muuta työmarkkinajärjestöä, jotka ovat SAK, STTK, TT, Palvelutyönantajat, Suomen Yrittäjät ja Kunnallinen työmarkkinalaitos.

Kansalaisten näkemykset ovat lähes täysin samat kuin vuoden 2001 vastaavassa tutkimuksessa. Vähäiset muutokset koskevat kaikkia etujärjestöjä ja ovat kaikissa tapauksissa samansuuntaisia.

NUORET JA TOIMIHENKILÖT SUOPEIMPIA AKAVALLE

Kaikki väestöryhmät suhtautuvat Akavaan suhteellisen myönteisesti. Toimihenkilöt sekä yrittäjät suhtautuvat Akavaan erityisen myönteisesti. Yli viidennes (21 %) ylemmistä toimihenkilöistä suhtautuu erittäin myönteisesti, mutta myös työntekijöistä yli puolet (57 %) suhtautuu vähintään melko myönteisesti Akavaan.

Kolme neljästä 25-34-vuotiaasta pitää Akavan yleiskuvaa erittäin myönteisenä tai melko myönteisenä. Hyvin koulutetut ja ylemmät toimihenkilöt arvostavat Akavaa paljon. Omiensa, akavalaisten, joukossa keskusjärjestö on hyvin arvostettu.

Eniten ansaitsevat ja pääkaupunkiseudulla ja Pohjois-Suomessa asuvat ovat keskimääräistä huomattavasti Akava-myönteisempiä. Suurimpien puolueiden kannattajista kokoomuslaiset ja vihreät ajattelevat Akavasta myönteisimmin.

AKAVAA KUVAAVAT OMINAISUUDET MYÖNTEISIÄ

Lue myös

Työmarkkinajärjestöistä SAK nousee kokonaismielikuvaltaan joukon parhaaksi. Akavan asema kansalaisten keskuudessa on kuitenkin vankempi kuin STTK:n. Haastatelluista 66 % pitää SAK:ta vaikutusvaltaisena, 30 % Akavaa ja 17 % STTK:ta. Yhteiskunnallisen vastuuntunnon ja luotettavuuden kohdalla vallitsee sama tilanne, joskin SAK:n ero muihin on pienempi.

Vastaajat saivat tutkimuksessa arvioida eri ominaisuuksien sopivuutta Akavaan. Akavaa pidetään asiantuntevana ja dynaamisena, mutta samanaikaisesti hillittynä ja vaatimuksissaan vastuuntuntoisena.

Yhdentoista Akavan parhaiten kuvaavan ominaisuuden joukossa ei ole yhtään negatiivista ominaisuutta. Akavaa pidetään mm. jäsentensä etua ajattelevana, etujärjestönä merkityksellisenä, vaikutusvaltaisena, asiantuntevana, toiminnassaan tehokkaana ja tulevaisuuteen suuntautuneena, yhteistoimintakykyisenä ja yhteiskunnallisesti vastuuntuntoisena.

Suuren yleisön hyväksynnän saa, jos onnistuu yhdistämään tehokkaan edunvalvonnan ja vastuuntuntoisuuden. Tiukkakin edunvalvonta hyväksytään, kun se tapahtuu asiantuntevasti ja tyylikkäästi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030