Lehti 12: Liitto toi­mii 12/1995 vsk 50 s. 1429

Viime vuonna valmistuneiden työllisyyttä tutkitaan

Lääkäriliitto ja Nuorten Lääkärien Yhdistys tekevät parhaillaan selvitystä siitä, miten vuoden 1994 aikana valmistuneet lääkärit ovat sijoittuneet työelämään. Ennakkotiedot osoittavat, että alkuvuoden aikana valmistuneista lähes kaksi kolmannesta on ollut ainakin jonkin aikaa työttömänä ja töitä saaneet ovat joutuneet tyytymään määräaikaisiin työsuhteisiin, sijaisuuksiin tai päivystyskeikkoihin. Jotta nuorten lääkärien tilanteesta saataisiin mahdollisimman tarkka kuva on tärkeää, että jokainen viime vuoden aikana valmistunut lääkäri vastaa kyselyyn.

Lääkäriliitto lähettää kyselylomakkeen nuorille lääkäreille puolen vuoden kuluttua tutkinnon suorittamisesta eli parhaillaan kerätään tietoja vuoden 1994 loppupuolella valmistuneilta. Kesäkuun loppuun mennessä valmistuneista kolme neljännestä on jo palauttanut kyselyn ja saatujen 213 vastauksen perusteella on laskettu ennakkotietoja tuloksista.

Ennen perustutkinnon suorittamista neljä viidesosaa vastaajista oli ehtinyt hankkia kokemusta lääkärintyöstä. Keskimäärin he olivat toimineet opiskeluaikana 20 viikkoa lääkärin tehtävissä, miespuoliset opiskelijat hieman enemmän kuin naiset.

Vuoden alkupuolella valmistuneista 61 % oli ollut ainakin jonkin aikaa työttömänä ensimmäisen puolen vuoden aikana tutkinnon jälkeen. Keskimääräinen työttömyysaika oli kahdeksan viikkoa (taulukko 1). Useimmilla työttömyyskerrat rajoittuvat yhteen tai kahteen.

Työttömänä olleesta 123 nuoresta lääkäristä runsaat puolet (70) oli saanut joko työttömyyskorvausta Lääkärien työttömyyskassalta (43) tai, jos työkokemus ei riittänyt ansiosidonnaisen päivärahan saamiseen, työmarkkinatukea Kelan (27) kautta. Yllättävän moni jätti kuitenkin ilmoittautumatta työvoimatoimistoon tai hakematta korvausta. Tämä osoittaa, etteivät työvoimatoimistojen ja työttömyyskassan luvut kerro koko totuutta lääkärien työttömyydestä tai vajaatyöllisyydestä.

Ne vastavalmistuneet, jotka kyselyajankohtana olivat työssä tai joilla oli työpaikka tiedossa, olivat sijoittuneet yleisimmin ov-virkaan sairaalassa, terveyskeskuslääkärin sijaiseksi tai apulaislääkäriksi (taulukko 2). Muu lääkärityö merkitsi useimmissa tapauksissa tutkimuksen tekemistä. Päivystyskeikkoja oli tehnyt 40 % vastaajista. Ahkerin keikkailija ilmoitti toimineensa puolen vuoden aikana tilapäisenä päivystäjänä 61 kertaa sairaaloissa ja terveyskeskuksissa.

Lue myös

Tutkimus osoittaa myös sen, että nuoret lääkärit joutuvat muuttamaan paikkakunnalta toiselle työn perässä. Viisi vastaajaa oli puolen vuoden aikana ehtinyt hankkia työkokemusta viideltä eri paikkakunnalta ja pari hakijaa kuudelta. Yhdellä paikkakunnalla pysytelleitä oli vastaajista alle kolmannes. Keskimäärin vastaajilla oli puolen vuoden aikana ehtinyt olla vähän yli kaksi työnantajaa ja työskentelypaikkakuntaa.

Vastavalmistuneiden lääkärien työllisyyttä koskeva tutkimus valmistuu kokonaisuudessaan ensi syksynä, jolloin myös vuoden 1994 loppupuolella valmistuneiden tiedot on saatu kerätyiksi. Tulosten pohjalta Lääkäriliitto aikoo valmistella uusia keinoja nuorten jäsentensä työllisyystilanteen ja aseman parantamiseksi.


Taulukot
1 Taulukko 1
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030