Lehti 5: Liitto toi­mii 5/2002 vsk 57 s. 566 - 567

YEL-järjestelmään muutoksia: YEL-vakuutuksesta ei enää vapautusta

YEL-vakuutuksesta ei saa enää vapautusta. Aikaisemmin Eläketurvakeskus on hakemuksesta voinut myöntää sivutoimiselle yrittäjälle vapautuksen YEL:n mukaisesta vakuuttamisvelvollisuudesta, jos hänen eläketurvansa on muun ansiotyön perusteella riittävä. Vuoden 2002 alusta vapauttamista koskevat säännökset on kumottu.

Taisto Rautpalo

Vuoden 2002 valtion budjettiin liittyen hallitus esitti eduskunnalle, että YEL-järjestelmän vakuutusvelvollisuudesta vapauttamista koskevat säännökset poistettaisiin. Tätä koskeva lainmuutos (1281/2001) on tullut voimaan 1.1.2002 alkaen.

Aikaisemmin myönnetty YEL-vapautus jatkuu kuitenkin niin kauan, kuin sen myöntämisedellytykset ovat edelleen olemassa. Jos vapautushakemus on tehty viimeistään 31.12.2001, se voidaan kuitenkin käsitellä aikaisempien määräysten mukaisesti.

YEL:n mukaista vakuuttamisvelvollisuutta ei kuitenkaan ole, mikäli yrittäjälle ei kartu yrittäjätoiminnasta eläkettä eri eläkkeiden yhteensovitussäännösten vuoksi. Tämä ratkaistaan yrittäjän nimenomaisesta hakemuksesta, joka tehdään Eläketurvakeskukselle taikka voimassa olevan vakuutuksen kysymyksessä ollen sen myöntäneelle työeläkelaitokselle.

YEL:n työtulo ja suositus siitä

Eläkelaitos vahvistaa yrittäjän hakemuksesta eläkkeen ja vakuutusmaksun perusteena olevan YEL-työtulon, joka vastaa yrittäjän työpanosta. YEL-työtulo on vahvistettava vastaamaan sellaista palkkaa, joka olisi maksettava, jos yrittäjän YEL:n alaiseen työhön palkataan yhtä ammattitaitoinen henkilö tai sitä korvausta, joka keskimäärin vastaa tätä työtä.

YEL-työtulolla hinnoitellaan yrittäjän työpanos eikä se näin ollen määräydy suoranaisesti yrittäjätoiminnan voiton tai välittömästi yrittäjän verotettavien tulojenkaan mukaisesti, vaan se on aina edellä olevan mukaisesti arvioitava.

Eläketurvakeskus on uusinut vuoden 2002 alusta ns. työtulosuosituskokoelman, jossa annetaan myös lääkärien osalta suosituksia työtulon arviointiperusteiksi. Ne kuuluvat nyt seuraavasti:

- Vuosityötulon arviointiperusteena pidetään yleislääkärin osalta 1650 euroa ja erikoislääkärin osalta 1 950 euroa potilaiden vastaanottoon käytettyä normaalin työskentelyviikon viikkotuntia kohden.

- Arviointiperusteena käytettävään tuntimäärään ei lueta aikaa, joka lääkäriltä kuluu muihin ammatinharjoittamisesta johtuviin tehtäviin kuin varsinaiseen potilaan käsittelyyn varattuun aikaan.

Jos esimerkiksi yleislääkärin potilasvastaanotto käsittää edellä mainituin tavoin 10 tuntia kliinistä työtä viikossa, työtulosuositus on seuraava: 10 yen 1 650 euroa on 16500 euroa/vuosi.

Lisätietoja YEL-vakuuttamisesta saa Eläketurvakeskuksesta, puh. (09) 1511 sekä työeläkelaitoksista. Tältä osin on käytettävissä myös Eläketurvakeskuksen nettisivut osoitteessa www.etk.fi.

Yrittäjän sairausvakuutuslain päivärahan perusteisiin muutoksia

Yrittäjän sv-päivärahan perusteena tulee käyttöön YEL-vakuutuksen vuosityötulo. Tätä koskeva asetus (710/2001) tuli voimaan 1.7.2001 lukien, mutta sen sisältämä uudistus tulee voimaan kaksivaiheisesti vuosina 2001-2004.

Lue myös

Siirtymävaiheessa 1.7.2001- 31.12.2003 kansaneläkelaitos käyttää YEL-työtuloja vain kun hakija sitä itse vaatii ja kun hänen tulonsa ovat huomattavasti kasvaneet. Vuoden 2004 alusta Kela käyttää päivärahan perusteena pelkästään YEL-työtuloja.

Siirtymävaiheessa ennen 31.12. 2003 Kela käyttää yrittäjän päivärahan laskemiseen pääsääntöisesti nykyiseen tapaan verotuksessa todettua ansiotuloa. Vuoden 2004 alusta Kela käyttää päivärahan perusteena pelkästään YEL-työtuloja, kun verottajan suorasiirtona ne alkavat näkyä verotustiedoissa ja jotka silloin perustuvat vuoden 2002 verotukseen. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että YEL-vakuutuksen perusteena olevaa työtuloa ei kannata ns. alivakuuttaa, vaan se pitää jo nyt olla mahdollisimman oikein arvioitu koskien varsinkin päätoimisia yrittäjiä. Tähän liittyviä lisätietoja saa Kelan paikallistoimistoista ja niitä löytyy myös Kelan nettisivuilta osoitteesta: www.kela.fi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030