Terveydenhuolto

Hallituksen esitys lääkehuollon kustannuksista eduskuntaan

Biologisten lääkkeiden sisällyttämistä viitehintajärjestelmään kritisoidaan, etenkin diabetesta sairastaville sitä pidetään kohtuuttomana.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Hallituksen esitys lääkehuollon kustannustehokkuuden parantamisesta etenee eduskunnan käsittelyyn.

Esitys liittyy lääkeasioiden uudistukseen, jonka tavoitteena on parantaa lääkehuollon kustannustehokkuutta, varmistaa lääkitysturvallisuus ja -neuvonta sekä palveluiden sujuvuus, saatavuus ja saavutettavuus.

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sähköisestä lääkemääräyksestä annettua lakia, lääkelakia, sairausvakuutuslakia ja apteekkiverolakia. 

Esityksessä esitetään muun muassa edullisimpien biologisten lääkkeiden määräämisen tehostamista, astman ja keuhkoahtauman hoitoon käytettyjen inhaloitavien lääkevalmisteiden hyväksymistä nykyistä laajemmin apteekkivaihto- ja viitehintajärjestelmän piiriin ja sitä, että kaikki biologisia lääkkeitä koskevat reseptit olisivat jatkossa voimassa yhden vuoden ajan.

Tavoitteena on lääkkeiden hintojen alentaminen. Valtion lääkekorvausmenojen pienentyessä varat ohjattaisiin hyvinvointialueille ja hoivahenkilöstön vähimmäismitoitukselle.

Vaarantuuko diabeteksen hoidon turvallisuus?

Diabetesliitto on kritisoinut sosiaali- ja terveysministeriölle antamassaan lausunnossa esitystä siitä, että biologiset lääkkeet sisällytettäisiin viitehintajärjestelmään, ja niiden lääkevaihto aloitettaisiin apteekeissa. Myös insuliinivalmisteet voitaisiin apteekissa vaihtaa halvempaan valmisteeseen. Diabetesliitto on huolissaan siitä, että lakimuutos vaarantaisi erityisesti insuliinia käyttävien henkilöiden lääkitysturvallisuuden.

Lue myös

Myös Lääketeollisuus ry kritisoi lakiesitystä. Sen mukaan biologisten lääkkeiden sisällyttäminen apteekkivaihtoon ja viitehintajärjestelmään on merkittävä lääkehoidon turvallisuuteen ja onnistumiseen liittyvä muutos. Lakiesitys vaatisi sen mielestä korjauksia, joita ei voida tehdä nopeasti, vaan esitys pitäisi palauttaa takaisin jatkovalmisteluun.

Lääketeollisuuden mukaan esityksessä ehdotettu biologisten lääkkeiden kolmen kuukauden vaihtoväli on merkittävä potilasturvallisuusriski.

Se pitää kohtuuttomana sekä potilaan että hoitovastuussa olevien asiantuntijoiden näkökulmasta, jos vakavaa sairautta sairastava potilas on pakotettu taloudellisista syistä vaihtamaan lääkkeensä ja opettelemaan lääkkeen pistäminen uudella annostelulaitteella joka kolmas kuukausi.

Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan ensi vuoden alussa.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030