Terveydenhuolto

Herkästi tarttuvaa lintuvirusta puluissa

Virus ei ole vaarallinen ihmiselle, mutta saattaa aiheuttaa silmän sidekalvon tulehdusta.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Tampereen keskustasta joulukuun puolivälissä kuolleina löydetyissä puluissa on todettu intujen ortoavulavirus 1:tä (AOAV-1, PMV-1), kertoo Ruokavirasto. 

Samalla alueella on joulukuun lopussa havaittu useampia kuolleita puluja. Tutkimuksiin lähetetyissä puluissa todettu virus on voimakkaasti tautia aiheuttavaa tyyppiä. Samaa virusta todettiin puluissa Lempäälässä joulukuun alkupuolella.

Ihmiselle silmän sidekalvon tulehdusta

PMV-1-virus aiheuttaa siipikarjassa Newcastlen tautia, joka on vakava eläinsairaus. Pulupopulaatioissa PMV-1-viruksen aiheuttamia taudinpurkauksia esiintyy tyypillisesti kylmänä vuodenaikana. Oireina voi olla lentokyvyttömyyttä, apaattisuutta ja hermostollisia oireita sekä lintujen kuolemia.

Lue myös

Virus saattaa aiheuttaa ihmiselle silmän sidekalvon tulehdusta, mutta tartunnat ovat harvinaisia. Ne vaativat yleensä läheistä kontaktia tartuntaa kantavaan lintuun. Siipikarjan ja muiden lintujen pitäjien tulee huolehtia hyvästä tautisuojauksesta, jotta tartunta ei leviäisi lintujen pitopaikkaan. 

PMV-1-virus leviää helposti esimerkiksi vaatteiden, kenkien tai tarvikkeiden mukana. Se voi tarttua kotieläiminä pidettäviin lintuihin.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030