Terveydenhuolto

Koronapotilaiden määrä tehohoidossa on selvässä laskussa

Tartuntoja havaitaan paljon myös rokotetuilla, mutta suoja vakavaa tautia vastaan on edelleen hyvä, kertovat STM ja THL.

Anne Seppänen
Adobe/AOP
Koronapotilaita on nyt vähemmän tehohoidossa kuin viikko sitten.

Koronasta johtuvan tehohoidon tarve on selvässä laskussa Suomessa, kertovat sosiaali– ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Teho–osastoilla oli hoidossa 2. helmikuuta yhteensä 38 koronapotilasta, kun viikkoa aikaisemmin heitä oli 48. Viikolla 4 teho–osastoille tuli yhteensä 38 uutta koronapotilasta, kun edeltävien kahden viikon aikana heitä oli tullut 35–60.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla oli 2. helmikuuta yhteensä 343 potilasta, kun heitä viikkoa aikaisemmin oli 350.

Erikoissairaanhoidossa tavanomaisilla vuodeosastoilla olevista koronapotilaista arviolta 23 prosenttia oli sairaalassa ensisijaisesti muun syyn takia. Teho–osastojen koronapotilaista tällaisia potilaita oli 21 prosenttia.

Tautiin liittyviä kuolemia oli 2. helmikuuta mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 2012. Viimeisten kahden viikon aikana on ilmoitettu yhteensä 250 menehtynyttä, joista 82 prosenttia oli yli 70–vuotiaita.

Lue myös

Koronaa vähemmän myös jätevesissä

Tammikuun kahtena viimeisenä päivänä kerättyjen jätevesinäytteiden perusteella koronaviruksen RNA:n kokonaismäärä jätevesissä on kääntynyt laskuun suurimmalla osalla tutkituista jätevedenpuhdistamoista. Tartuntojen määrän väheneminen ei näy heti jäteveden RNA–määrissä, sillä koronaviruksen RNA:ta tiedetään erittyvän ulosteisiin keskimäärin kolmen viikon ajan tartunnan jälkeen.

Tartuntoja havaitaan paljon myös rokotetuilla, mutta rokotusten teho vakavaa tautia vastaan on edelleen erittäin hyvä. Kolmansia annoksia suositellaan erityisesti 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville.

18 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista suomalaisista 87,4 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen, 84,7 prosenttia on saanut vähintään kaksi rokoteannosta ja 55,3 prosenttia on saanut kolme rokoteannosta. Rokotuskattavuuden kasvu on hidastunut jonkin verran.

Leviämisalueiden tunnusmerkit täyttyvät edelleen koko Suomessa.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030