Terveydenhuolto

STM ja THL seuraavat koronatilannetta ja varautuvat syksyyn

Suomessa koronatartuntojen ilmaantuvuus on pysynyt kesäkuun alusta asti vakaana: tartuntoja on ollut viikoittain 10 000–11 000. On kuitenkin mahdollista, että tartuntamäärät nousevat loppukesän aikana. 

Hanna Kauppinen

Lääkärilehti

Vaikka sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettaman koronaepidemian tilannekuva- ja mallinnusryhmän toimikausi päättyi kesäkuussa ja säännöllisesti julkaistu tilannearvioraportti jäi tauolle, STM seuraa yhä epidemiatilannetta yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa (THL), STM ja THL kertovat yhteisessä tiedotteessaan .

Koronatartuntojen ilmaantuvuus on alkukesän aikana kasvanut useimmissa EU-maissa, joissakin maissa huomattavasti. 

Maailman terveysjärjestön WHO:n ja Euroopan tautien seurannan ja torjunnan keskuksen jäsenmailta keräämien seurantatietojen perusteella tapausmäärien lisääntyminen liittyy ajallisesti omikronin uusien alavarianttien BA.4:n ja BA.5:n leviämiseen EU:n alueella. Nämä variantit aiheuttavat uusintainfektioita koronatartunnan jo aiemmin saaneilla ja myös rokotetuilla henkilöillä. 

Näiden varianttien aiheuttamat tartunnat ovat lisääntyneet myös Suomessa. THL:n keräämissä seurantatiedoissa ne ovat jo lähes syrjäyttäneet talven ja kevään aikana vallinneet alavariantit.

Tartuntoja viikoittain 10–11 000

Suomessa ilmaantuvuus on pysynyt kesäkuun alusta asti vakaana: tartuntoja on ollut viikoittain 10 000–11 000. Kun huomioidaan tilanne muissa EU-maissa, on mahdollista, että tartuntamäärät nousevat myös Suomessa jo loppukesän aikana. 

Sairaalakuormitus on laskenut tasaisesti koko kevään ja alkukesän ajan, mutta noussut jonkin verran heinäkuussa. Koronainfektion vuoksi sairaalassa on koko maan tasolla enää noin 40 prosenttia testipositiivisista potilaista.

Lue myös

Tehohoidon kuormitus on toistaiseksi pysynyt vähäisenä. Myös koronatartuntaan liittyvien kuolemantapausten ilmaantuvuus on nyt alimmillaan koko kuluvan vuoden aikana.

Tartuntatautilain muutos yhä lausunnolla

STM on varautunut globaalin pandemian jatkumiseen. Kunnille ja sairaanhoitopiireille on toimitettu juhannusviikolla ohjauskirje, johon on koottu toimintaohjeita epidemian hallintaa koskevien määräaikaisten säännösten päättyessä.

Hallituksen esitys tartuntatautilain väliaikaisista muutoksista on lausunnolla 24. heinäkuuta asti. Tarkoituksena on palauttaa tarvittaessa tartuntatautilakiin osa väliaikaisista pykälistä, joiden avulla koronaepidemiaa voidaan hillitä. Esitys voidaan antaa jo elokuun aikana, jos koronatilanne Suomessa heikkenee olennaisesti.

Kirjoittajat

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030