Terveydenhuolto

THL julkaisi 12 keinoa huumekuolemien ehkäisyyn

Opioidikorvaushoidon saatavuuden parantaminen on tärkeintä.

Minna Pihlava
Adobe/AOP

Opioidikorvaushoidon saatavuuden parantaminen on tärkein keino huumekuolemien ehkäisyyn, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta julkaisusta, johon on listattu 12 keinoa huumeista johtuvien kuolemien ehkäisyyn.

Huumemyrkytyskuolemat ja pitkäaikaiskäytöstä johtuvat kuolemat ovat olleet kasvussa koko 2000-luvun. Suurin osa huumekuolemista on tapaturmaisia ja estettävissä olevia myrkytyksiä, joissa ihminen kuolee käytettyään lääkeopioideja, alkoholia ja rauhoittavia lääkkeitä samaan aikaan.

– Huumekuolemien ehkäisyyn on olemassa tutkitusti tehokkaita menetelmiä, joiden saatavuutta tulee edelleen lisätä ja vahvistaa. Lisäksi Suomessa olisi kiireellinen tarve uusille menetelmille, kuten yliannostuksesta johtuvan elottomuuden tunnistavan aktiivisuusrannekkeen kehittämiselle, jotta huumekuolemien kasvu saadaan laskuun, toteaa erityisasiantuntija Sanna Kailanto THL:stä tiedotteen mukaan.

Lue myös

Osa ehdotuksista on ollut julkisessa keskustelussa. Julkaisun laatijat tuovat esiin käyttöhuoneet, joiden kokeilu onnistuisi erillislain avulla. Tiloja kutsutaan julkaisussa huumehaittojen ehkäisykeskuksiksi.

Listalla on myös huumeiden käytön dekriminalisointi. Rangaistavuuden poistaminen voisi madaltaa avun hälyttämisen kynnystä.

Koko 12 keinon lista on luettavissa THL:n sivuilla.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030