Terveydenhuolto

THL päivitti koronainfektioiden toimenpideohjeen

Ohjeeseen on muun muassa tarkennettu koronapotilaan hoidossa käytettäviä suojainsuosituksia.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päivityksessä on pyritty ottamaan huomioon epidemian torjunnassa tapahtuneet muutokset.

Ohjeeseen on tarkennettu koronapotilaan hoidossa käytettäviä suojainsuosituksia. Tavanomaisten varotoimien lisäksi noudatetaan pisaravarotoimia ja käytetään kirurgista suu-nenäsuojusta ja suojalaseja tai visiiriä.

Kirurgisen suu-nenäsuojuksen sijasta voidaan riskinarvion perusteella käyttää FFP2/FFP3-hengityksensuojainta. Muita suojaimia käytetään toimenpiteissä, joissa on vaara eriteroiskeista tai jos potilas yskii, aivastelee tai ripuloi. 

Suojaimia koskevat tarkennukset on tehty myös pitkäaikaishoidon ja -hoivan sekä kotiin vietävien palvelujen koronaohjeisiin. 

Tartunnanjäljitykseen erillinen ohje

Toimenpideohjeesta on eriytetty erillinen tartunnanjäljitysohje. Sitä voidaan käyttää apuna silloin, kun tartunnanjäljitystä tehdään, esimerkiksi sote-toimintayksiköissä ja muissa laitoksissa epäiltyjen laitosepidemioiden yhteydessä. 

Toimenpideohjeessa annetaan edelleen suosituksia sairaalahoidossa koronatapaukselle altistuneiden potilaiden hoidossa käytettävistä varotoimista.

Lue myös

Testauskriteereihin ei muutoksia

Koronan testauskriteerit ovat ennallaan. Testauksen kohderyhmiä ovat vakavaoireiset potilaat, riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, raskaana olevat ja sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät. Epidemiatilanteissa testausta voidaan tehdä tartuntaketjujen katkaisemiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ja ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköissä. 

THL:n toimenpideohje on suositus, jota alueelliset ja paikalliset infektioalan asiantuntijat voivat käyttää apuna laatiessaan omia alueellisia ja paikallisia toimintaohjeitaan. 

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030