Terveydenhuolto

Vaikeasti lihavien työikäisten painonpudotus onnistuu ohjauksella

Intensiivinen elintapaneuvonta ja liikunta tuovat pitkäaikaista tulosta.

Maria Nummela
Adobe/AOP

Terveydelle erityisen haitallinen keskivartalolihavuus väheni parhaiten, kun elintapaohjaukseen yhdistettiin liikuntaa heti painonpudotuksen alussa, selviää Oulussa tehdystä tutkimuksesta.

Kolmivuotiseen tutkimukseen osallistui 120 henkilöä, jotka olivat vaikeasti lihavia työikäisiä. Heidän keskimääräinen painoindeksinsä oli lähtötilanteessa noin 37 kg/m².

Osallistujat jaettiin kolmeen ohjausryhmään sekä kontrolliryhmään. Ohjausryhmäläiset saivat henkilökohtaista elintapaohjausta. Ensimmäisenä vuonna tapaamisia valmentajan tai ravitsemusterapeutin kanssa oli 14. Toisena vuonna näitä oli neljä ja kolmantena kaksi.

Kolmesta ohjausryhmästä kaksi osallistui kolmen kuukauden ohjattuun liikuntaan, joka toteutettiin sykeohjattuna kiertoharjoitteluna ilmanvastuksilla toimivilla laitteilla. Toisella liikuntaryhmällä harjoittelu ajoittui heti painonpudotuksen alkuun ja toisella kuuden kuukauden kohdalle aloittamisesta.

Kaikissa ohjausryhmissä painonpudotus onnistui merkittävästi. Muutos oli merkittävää vielä kolmen vuoden kuluttua.

Lue myös

Parhaiten painonhallinnassa onnistui pelkkää elintapaohjausta saaneiden ryhmä, jossa paino laski seitsemän prosenttia lähtöpainoon nähden.

Alusta asti liikuntaan osallistuneiden ryhmässä painon lasku oli kuusi prosenttia. Heillä kuitenkin vyötärönympärys pieneni eniten.

Vaikean lihavuuden hoitoja ovat elintapaohjaus, lääkehoito ja lihavuusleikkaus. Vain murto-osa leikkauskriteerit täyttävistä ohjautuu toimenpiteeseen.

ODL Liikuntaklinikan, Oulun yliopiston ja Oulun yliopistollisen sairaalan yhteistyönä tehty tutkimus on julkaistu Scandinavian Journal of Medicine & Science In Sports -lehdessä.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030