Lehti 1-2: Alkuperäis­tutkimus 1-2/2007 vsk 62 s. 29 - 33

75-84-vuotiaiden suomalaisten toiminnanvajeiden muutokset 1993-2005

Lähtökohdat

Suomessa etenkin alle 75-vuotiaiden toimintakyky on tutkitusti kohentunut. Yli 75-vuotiaiden toimintakyvyn kehittymisestä on sen sijaan niukemmin tietoa. Tässä tutkimuksessa kuvataan 75-84-vuotiaiden eritasoisia toiminnanvajeita vuosina 1993-2005.

Menetelmät

Aineistona käytettiin kahden vuoden välein toteutettuja Eläkeikäisen väestön terveyskäyttäytymiskyselyjä (EVTK). 75-84-vuotiaiden vastaajien määrä oli 12 vuoden tutkimusjakson aikana 6 475. Vastaajista 3 291 oli miehiä ja 3 184 naisia. Vastausaktiivisuus oli 77 %.

Tulokset

Iäkkäiden miesten ja naisten toimintakyky on kehittynyt suotuisasti ja samansuuntaisesti tarkasteluvuosien aikana. Kehitys on selvimmin nähtävissä peseytymisestä ja pukeutumisesta suoriutumisessa.

Päätelmät

Toimintakyvyn väestötasoiset positiiviset kehityssuunnat ovat rohkaisevia ajatellen vanhusten elämänlaatua ja yhteiskunnalle koituvia kustannuksia. Lisäksi palvelujen tarpeen voidaan arvioida siirtyvän yhä myöhäisempään ikävaiheeseen.

Tommi SulanderPekka PuskaAulikki NissinenAntti ReunanenAntti Uutela

Toimintakyvyn ylläpitäminen mahdollisimman pitkään on tärkeää niin ihmisten elämänlaadulle, julkiselle taloudelle kuin kansanterveystyöllekin. Vanhusväestön toimintakyvystä on tietoa niin Suomesta kuin muistakin maista. Kansanterveyslaitoksessa vuodesta 1985 lähtien kahden vuoden välein toteutettujen Eläkeikäisten terveyskäyttäytymiskyselyiden (1) ja niistä tehtyjen jatkotutkimusten mukaan (2,3) eläkeikäisistä yhä useampi selviytyy nykyään ilman suuria vaikeuksia jokapäiväisistä askareista ja liikkumiskykyä vaativista tehtävistä verrattuna samanikäisiin pari vuosikymmentä sitten. Myös vuosina 2000-2001 toteutetun Terveys 2000 -tutkimuksen tulosten vertailu vuosien 1978-80 Mini-Suomi-tutkimuksen tuloksiin osoittaa toimintakyvyn vajeiden vähentyneen (4,5). Näiden väestötasoisten tutkimusten lisäksi useat suomalaiset alueellisesti rajatut poikkileikkaus- ja seurantatutkimukset (6,7,8,9) sekä muissa maissa totutetut tutkimukset (10-16) ovat osoittaneet toimintakyvyn kohentuneen.

Fyysistä toimintakykyä on yleisesti mitattu kysymällä ihmisiltä heidän kyvystä suoriutua erilaisista päivittäistoiminnoista (ADL-toiminnot). Nämä toiminnot voidaan jakaa mm. liikkumiskykyyn, perustoimintoihin (BADL) ja asioidenhoitamiskykyyn (IADL). Perustoimintoja ovat esimerkiksi kyky pukeutua, peseytyä, nousta sängystä ja syödä. Asioidenhoitamiskykyä kuvaavat taas sellaiset toiminnot, jotka mahdollistavat itsenäisen arjesta selviytymisen. Tällaisia ovat mm. ruoanlaitto, kaupassakäynti ja kotitöiden tekeminen.

Toiminnanvajeiden määrä on suurempi vanhemmilla kuin nuoremmilla eläkeikäisillä (6,17,18,19,20). Suomessa parin viime vuosikymmenen aikana etenkin 65-74-vuotiaiden päivittäistoiminnoista suoriutuminen on kohentunut (2,3,4,5). Tosin tuoreimpien Eläkeikäisten terveyskäyttäytymiskyselyihin perustuvien analyysien mukaan toiminnanvajeiden, erityisesti perustoimintoihin kohdistuvien, määrän on todettu pienentyneen myös 75-84-vuotiailla (21). Toisaalta muutamasta alueellisesta tutkimuksesta on saatu päinvastaisia havaintoja (22,23).

Tässä tutkimuksessa keskitytään kuvaamaan liikkumiskyvyn ja päivittäisistä toiminnoista selviytymisen muutoksia. Tutkimuksen kehityssuuntien tarkastelussa kuvataan niitä eläkeikäisiä, jotka ilmoittavat kykenevänsä suoriutumaan päivittäistoiminnoista yksin, vaikka se on hankalaa, sekä niitä, jotka ilmoittavat kykenevänsä suoriutumaan päivittäistoiminnoista autettuina tai jotka ilmaisivat, etteivät edes autettuina suoriudu niistä.

Aineisto ja menetelmät

Kansanterveyslaitoksessa on tehty vuodesta 1985 alkaen joka toinen vuosi Eläkeikäisen väestön terveyskäyttäytymistutkimusta (EVTK); poikkeuksellisesti vuonna 1991 aineistoa ei kerätty. Postikyselynä toteutettuun tutkimukseen kerätään tietoa eläkeikäisten elämäntavoista, terveydestä, toimintakyvystä sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen käytöstä. Alun perin tutkimukseen valittiin 65-79-vuotiaat, mutta vuodesta 1993 lähtien mukaan otettiin myös 80-84-vuotiaat.

Väestön keskusrekisteristä poimittiin ositetulla otannalla sukupuolen ja iän mukaan otos 5-vuotisikäryhmittäin, kuhunkin ikäryhmään 300 miestä ja naista. Näin ollen 1980-luvun aineistojen lähtöotos on ollut 1 800 henkilöä. Tämän jälkeen otoskooksi on vakiintunut 2 400 henkilöä. Tähän tutkimukseen valittiin tarkasteltavaksi 75-84-vuotiaat vastaajat. Vuosina 1993-2005 heidän määränsä oli 6 475 (3 291 miestä ja 3 184 naista), eli vastausaktiivisuus oli 77 % (1).

Toimintakykyä on tutkittu monilla mittareilla (24,25,26, 27). Tässä tutkimuksessa toimintakyvyn kuvaamiseen oli käytettävissä neljä päivittäistoimintoa, joita oli kyselty vuosina 1993-2005: kyky kulkea portaissa ja ulkona sekä kyky pukeutua ja peseytyä. Tutkimukseen vastanneita pyydettiin arvioimaan suoriutumistaan näistä toiminnoista ja ilmaisemaan tasonsa valitsemalla paras omaa tilannetta kuvaavista vaihtoehdoista: "en kykene edes autettuna", "kyllä, jos joku auttaa", "kyllä, yksin mutta se on vaikeaa", "kyllä, yksin ilman vaikeuksia". Tutkimuksessa tarkasteltiin toimintakyvyn vajeita yhdistämällä kaksi ensimmäistä vastausluokkaa sekä tarkastelemalla niitä, jotka ilmoittivat kykenevänsä suoriutumaan yksin, vaikkei ilman vaikeuksia. Kysymyksen muoto on säilytetty samana eri vuosien välillä.

Toimintakyvyn vajeiden muutoksia tarkasteltiin seitsemässä aikapisteessä, aina kahden vuoden välein. Koska otanta suoritettiin ositettuna, tehtiin aineistolle ikävakiointi. Näin tutkimuksessa esitetyt kokonaistulokset saatiin Suomen 75-84-vuotiasta väestöä edustaviksi. Vakiointi toteutettiin suoralla menetelmällä käyttäen pohjana vuoden 2004 lopun väestölaskentaa. Kaikkien tutkimusvuosien ikävakioinnit suoritettiin tämän väestöpohjan mukaisesti vertailukelpoisuuden säilyttämiseksi. Toimintakyvyn kehityssuuntia tarkasteltiin prosenttiosuuksina. Kehityssuuntiin lisättiin regressiosuorat ja regressiokertoimet kuvaamaan ajan vaikutuksen voimakkuutta toimintakyvyn muutokseen. Miesten ja naisten kehityssuuntien mahdollisia eroja tarkasteltiin interaktiotestillä.

Tulokset

Miehistä niiden vastaajien osuus, jotka ilmoittivat kykenevänsä liikkumaan portaissa yksin, vaikka hankalasti, väheni hieman, mutta naisilla osuus pysyi ennallaan (kuvio 1). Samanaikaisesti pieneni niiden miesten ja naisten osuus, jotka kykenivät vain autettuina tai ei ollenkaan liikkumaan rapussa. Miesten ja naisten ulkonaliikkumiskyvyn vajeissa oli nähtävissä vähenevä kehityssuunta (kuvio 2). Tämä koski sekä niitä, jotka kykenivät liikkumaan yksin vaikkakin vaikeasti, että niitä, jotka eivät kyenneet liikkumaan ulkona lainkaan tai pystyivät liikkumaan vain autettuina.

Peseytymisen ja pukeutumisen vajeiden osuuksissa oli selvä positiivinen kehityssuunta niin miehillä kuin naisillakin (kuviot 3 ja 4). Niin niiden naisten osuus, jotka kykenivät hankalasti suoriutumaan yksin, kuin niidenkin osuus, jotka kykenivät suoriutumaan vain autettuina tai ei ollenkaan, puolittui välillä 1993-2005. Interaktiotestin perusteella (testituloksia ei ole esitetty) miesten ja naisten toimintakyvyn vajeiden ajalliset muutokset olivat yhtäläiset.

Pohdinta

Tämä tutkimuksen mukaan 75-84-vuotiaiden suomalaisten miesten ja naisten toimintakyky on kehittynyt suotuisasti 12 viime vuoden aikana. Erityisesti kyky suoriutua peseytymisestä ja pukeutumisesta on kohentunut.

Tutkimuksen hyvä vastausaktiivisuus ja väestötasoinen otos vaikuttavat tulosten yleistettävyyteen. Tulokset saattavat antaa tilanteesta hieman liian positiivisen kuvan, sillä vastaamatta jättäneet kärsivät vastaajia useammin toimintakyvyn vajeista. Pieni osa kadosta on laitoksissa asuvia huonokuntoisia henkilöitä. Suuren kadon on todettu vaikuttavan mm. toimintakykyä koskeviin tuloksiin (28), mutta tässä tutkimuksessa kato oli varsin vähäinen eikä siinä esiintynyt kovin suurta vaihtelua vuosien välillä. Näin ollen voimme olettaa toimintakyvyn esitettyjen trendien heijastelevan hyvin koko Suomen 75-84-vuotiaiden toimintakyvyn kehitystä.

Objektiiviset toimintakykymittaukset antavat tarkemman kuvan yksilöiden varsinaisesta toimintakyvystä kuin itse ilmoitetut tulokset. Tästä huolimatta itse ilmoitettu toimintakyky on tärkeä mittari arvioitaessa yksilön kykyä suoriutua päivittäisessä ympäristössään. Lisäksi näiden kahden mittaustavan välillä on todettu olevan positiivinen yhteys (29), tosin joissakin tutkimuksissa heikko (30).

Suomesta ei ole aiempia usean aikapisteen mittaustuloksiin perustuvia tietoja yli 75-vuotiaiden toimintakyvyn osa-alueiden kehitystrendeistä väestötasolla. Positiiviset kehityssuunnat etenkin niiden eläkeikäisten osuuksista, jotka kykenevät suoriutumaan päivittäistoiminnoista ainoastaan avustettuna tai eivät kykene suoriutumaan ollenkaan, ovat rohkaisevia. Tulokset antavat olettaa, että 75-84-vuotiaiden joukossa on yhä vähemmän henkilöitä, joiden toimintakyky on niin heikko, että heidän on vaikea selvitä arkielämästä ilman apua. Vaikka miesten kyky liikkua portaissa ja ulkona ovat edelleen hieman parempi kuin naisten, havainnot kehityssuunnista ovat yhtäläisen myönteiset. Miesten hieman parempi liikkumiskyky saattaa hyvin selittyä siitä, että naiset elävät pidempään toimintakyvyltään heikentyneinä (31).

Lue myös

Erityisen merkittävä tulos eläkeikäisten tutkimuksissa on ollut perustoimintavajeiden (BADL-vajeet) selvä vähentyminen kymmenen viime vuoden aikana (21). Tulos on merkittävä ikäihmisten itsenäisen selviytymisen kannalta, koska lähes kaikilla perustoimintojen vajaukseen liittyy myös liikkumiskyvyn vaje. Näin ollen myös useammista samanaikaisista vajeista kärsivien määrä on vähentynyt. Jos tämä trendi jatkuu, on selvää, että tulevat eläkeikäiset kykenevät itsenäiseen selviytymiseen yhä paremmin.

Toimintakyvyn kohentumisen syitä voi olla useita syitä. Yhtenä tekijänä voidaan pitää kohorttivaikutusta. Aiemmissa väestöryhmittäisissä analyyseissä on maataloustyön parissa työskennelleillä todettu olevan huonompi toimintakyky kuin muiden ammattiryhmien edustajilla (2). Myös alempaan koulutusryhmään kuuluvien toimintakyky on huonompi kuin ylempään ryhmään kuuluvien (21). Sekä maataloustyötä tehneiden että alempaan koulutusryhmään kuuluvien määrä on kuitenkin merkittävästi vähentynyt kymmenen viime vuoden aikana, ja tämä on osaltaan vaikuttanut väestön toimintakyvyn yleiseen kehityssuuntaan. Myönteiset muutokset suomalaisen väestön terveyskäyttäytymisessä ja kroonisten tautien riskitekijöissä ovat olennaisesti parantaneet väestön sydän- ja verisuoniterveyttä ja vähentäneet myös monien muiden kroonisten tautien yleisyyttä. Tämä on epäilemättä vaikuttanut väestön toimintakyvyn paranemiseen ja raihnaisen vaiheen siirtymiseen yhä myöhäisempään ikään.

Yksilön ominaisuuksien lisäksi erilaiset ympäristötekijät, kuten asuinolot, lisääntynyt palvelutarjonta sekä parantuneet liikennejärjestelyt, ovat yhteydessä toimintakykyyn (32). Nämä syytekijät ja niihin käytössä olevat vaikuttamiskeinot ovat keskeisiä toimintakyvyn ylläpitämisen ja kohentumisen kannalta myös tulevaisuudessa. Myös näissä asioissa tapahtuneet myönteiset muutokset ovat voineet vaikuttaa tuloksiin, etenkin peseytymistä ja pukeutumista koskeviin.

Vaikka tämän tutkimuksen viitekehys ei mahdollista toiminnanvajeiden tai yleisemmin sairauksien pakkaantumisteorian (33) yksityiskohtaista tarkastelua, tutkimuksen päätuloksen perusteella voidaan olettaa toimintakyvyn säilyvän yhä myöhempään ikään. Tosin elinajan odotteen jatkuva piteneminen herättää kysymyksen, pakkaantuvatko toiminnanvajeiset vuodet yhä myöhempään ikään nopeammin kuin elinajan odote kasvaa vai lisääntyvätkö avuntarpeiset vuodet elinajan odotteen pidetessä. Varmaa vastausta ei vielä ole, mutta viitteitä on siitä, että toiminnanvajeiset elinvuodet ovat ainakin joidenkin tutkimusten mukaan lyhentyneet (34,35).

Tautien ehkäisyyn ja terveyden edistämiseen tulisi suunnata yhä enemmän voimavaroja. Tulokset osoittavat, että eräät toimintakyvyn osa-alueet ovat kohentuneet selvästi, vaikka toimintakyvyn vajausten ehkäisy ei monessa suhteessa olekaan vielä saavuttanut toivottua tasoa. Terveyden edistämisen voi siis edelleen olettaa parantavan itsenäistä selviytymistä nykytasosta.

Tutkimuksen tulokset ovat erityisen merkityksellisiä sosiaali- ja terveyspoliittiselle päätöksenteolle. Terveyden- ja sosiaalihuollon palvelujärjestelmä pyrkii eri tavoin hillitsemään kustannusten kasvua. Koska huomattava osa kustannuksista kertyy kasvavan vanhusjoukon hoidosta, on vanhusten terveydentila ja toimintakyky ratkaiseva kustannusten hillitsemisen kannalta. Etenkin vakavat toimintakyvyn vajeet lisäävät kalliiseen laitoshoitoon joutumisen riskiä. Koska nämä vajeet näyttävät vähenevän, vanhusten elämänlaadun voidaan odottaa kohentuvan ja julkisen palvelutarpeen siirtyvän yhä myöhäisempään ikävaiheeseen. Tätä kehitystä voidaan selvästi tukea entisestään vahvistamalla terveyden edistämistä, terveitä elämäntapoja sekä kroonisten tautien riskitekijöiden vähentämistä koko väestössä.

Tästä asiasta tiedettiin

Suomen eläkeikäisen väestön, etenkin alle 75-vuotiaiden, toimintakyky on tutkitusti kohentunut. Eri maiden tutkimuksissa on havaittu vastaavaa.

Päivittäisistä perustoiminnoista selviytymisen vajavuuksien määrän on todettu pienentyneen myös 75-84-vuotiailla.

Tämä tutkimus opetti

75-84-vuotiaiden toimintakyvyn eritasoisten vajavuuksien määrä on vähentynyt 12 viime vuoden aikana.

Kehitys on ollut samansuuntainen miehillä ja naisilla.

Toimintakyvyn väestötasoiset positiiviset kehityssuunnat rohkaisevat odottamaan vanhusten itsenäisen selviytymisen yhä lisääntyvän.


Kirjallisuutta
1
Sulander T, Helakorpi S, Nissinen A, Uutela A. Eläkeikäisen väestön terveyskäyttäytyminen ja terveys keväällä 2005 ja niiden muutokset 1993-2005. Helsinki: Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B1/2006.
2
Sulander T, Rahkonen O, Uutela A. Functional ability in the elderly Finnish population: time period differences and associations, 1985-99. Scand J Public Health 2003;31:100-6.
3
Sulander T, Martelin T, Rahkonen O, Nissinen A, Uutela A. Associations of functional ability with health-related behavior and body mass index among the elderly. Arch Gerontol Geriatr 2005;40:185-99.
4
Kattainen A, Reunanen A, Koskinen S ym. Secular changes in disability among middle-aged and elderly Finns with and without coronary heart disease from 1978-1980 to 2000-2001. Ann Epidemiol 2004;14:479-85.
5
Martelin T, Koskinen S, Kattainen A, Sainio P, Reunanen A, Aromaa A. Changes and differentials in the prevalence of activity limitations among Finns aged 65-74: comparison of the Mini-Finland Health Examination Survey (1978-80) and the FINRISK-97 Senior Survey (1997). Yearb Popul Res Finl 2002;38:55-75.
6
Jylhä M, Jokela J, Tolvanen E ym. The Tampere longitudinal study on ageing. Scand J Soc Med suppl 1992;47:1-58.
7
Pohjolainen P, Heikkinen E, Lyyra A-L, Helin S, Tyrkkö K. Socio-economic status, health and life-style in two elderly cohorts in Jyväskylä. Scand J Soc Med suppl 1997;52:1-65.
8
Laukkanen P, Leinonen R, Sakari-Rantala R, Heikkinen E. Terveydentila ja päivittäisistä toiminnoista selviytyminen 65-69-vuotiailla jyväskyläläisillä vuosina 1988 ja 1996. Kirjassa: Heikkinen E, Lampinen P, Suutama T, toim. Kohorttierot 65-69-vuotiaiden henkilöiden toimintakyvyssä, terveydessä ja harrastustoiminnoissa. Sosiaali- ja terveysturvan tutkimuksia 1999;47. Helsinki: Kansaneläkelaitos 1999;47-66.
9
Pitkälä KH, Valvanne J, Kulp S, Strandberg TE, Tilvis RS. Secular trends in self-reported functioning, need for assistance and attitudes towards life: 10-year differences of three older cohorts. J Am Geriatr Soc 2001;49:596-600.
10
Ahacic K, Parker MG, Thorslund M. Mobility limitations 1974-1991: period changes explaining improvement in the population. Soc Sci Med 2003;57:2411-22.
11
Crimmins EM. Trends in the health of the elderly. Annu Rev Public Health 2004;25:79-98.
12
Freedman VA, Martin LG, Schoeni RF. Recent trends in disability and functioning among older adults in the United States: a systematic review. JAMA 2002;288:3137-46.
13
Manton KG, Gu X. Changes in the prevalence of chronic disability in the United States black and nonblack population above age 65 from 1982 to 1999. Proc Natl Acad Sci U S A 2001;98:6354-9.
14
Sagardui-Villamor J, Guallar-Castillon P, Garcia-Ferruelo M, Banegas JR, Rodriquez-Artalejo F. Trends in disability and disability-free life expectancy among elderly people in Spain: 1986-1999. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 2005;60:1028-34.
15
Spillman BC. Changes in elderly disability rates and the implications for health care utilization and cost. Milbank Q 2004;82:157-94.
16
Waidmann TA, Liu K. Disability trends among elderly persons and implications for the future. J Gerontol B Psychol Sci Soc Sci 2000;55B:S298-S307.
17
Lammi U-K, Kivelä S-L, Nissinen A, Punsar S, Puska P, Karvonen M. Predictors of disability in elderly Finnish men - a longitudinal study. J Clin Epidemiol 1989;42:1215-25.
18
Guralnik JM, LaCroix AZ, Abbott RD ym. Maintaining mobility in late life. I. Demographic characteristics and chronic conditions. Am J Epidemiol 1993;137:845-57.
19
Leveille SG, Penninx BWJH, Melzer D, Izmirlian G, Guralnik JM. Sex differences in the prevalence of mobility disability in old age: the dynamics of incidence, recovery, and mortality. J Gerontol B Psychol Sci Soc Sci 2000;55B:S41-S50.
20
Brayne C, Matthews FE, McGee MA, Jagger C. Health and ill-health in the older population in England and Wales. The Medical Research Council Cognitive Function and Ageing Study (MRC CFAS). Age Ageing 2001;30:53-62.
21
Sulander T, Martelin T, Sainio P, Rahkonen O, Nissinen A, Uutela A. Trends and educational disparities in functional capacity among people aged 65-84 years. Int J Epidemiol 2006;35:1255-61.
22
Anttila S. Functional capacity in two elderly populations aged 75 or over: comparisons at 10 years' interval. J Clin Epidemiol 1991;44:1181-6.
23
Winblad I, Jääskeläinen M, Kivelä S-L, Hiltunen P, Laippala P. Prevalence of disability in three birth cohorts at old age over time spans of 10 and 20 years. J Clin Epidemiol 2001;54:1019-24.
24
Katz S, Ford AB, Moskowitz RW, Jackson BA, Jaffe MW. Studies of illness in the aged. The index of ADL: a standardized measure of biological and psychosocial function. JAMA 1963;185:914-9.
25
Mahoney FI, Barthel DW. Functional evaluation: the Barthel Index. Maryland State Med J 1965;14:61-5.
26
Spector WD, Katz S, Murphy JB, Fulton JP. The hierarchical relationship between activities of daily living and instrumental activities of daily living. J Chron Dis 1987;40:481-9.
27
Sletvold O, Tilvis R, Jonsson A ym. Geriatric work-up in the Nordic countries. Dan Med Bull 1996;43:350-9.
28
Hoyemans H, Feskens EJ, Van Den Bos GA, Kromhout D. Non-response bias in a study of cardiovascular diseases, functional status and self-rated health among elderly men. Age Ageing 1998;27:35-40.
29
Van den Brink CL, Tijhuis M, Kalmijn S ym. Self-reported disability and its association with performance-based limitation in elderly men: a comparison of three European countries. J Am Geriatr Soc 2003;51:782-8.
30
Reuben DB, Valle LA, Hays RD, Siu AL. Measuring physical function in community-dwelling older persons: A comparison of self-administered, interview-administered, and performance-based measures. J Am Geriatr Soc 1995;43:17-23.
31
Valkonen T, Sihvonen AP, Lahelma E. Health expectancy by level of education in Finland. Soc Sci Med 1997;44:801-8.
32
Balfour JL, Kaplan GA. Neighborhood environment and loss of physical function in older adults: evidence from the Alameda County Study. Am J Epidemiol 2002;155:507-15.
33
Fries JF. Aging, natural death and the compression of morbidity. N Engl J Med 1980;303:130-5.
34
Vita AJ, Terry RB, Hubert HB, Fries JF. Aging, health risks and cumulative disability. N Engl J Med 1998;338:1035-41.
35
Gill TM, Allore H, Hardy SE, Holford TR, Han L. Estimates of active life expectancy based on different assessment intervals. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 2005;60:1013-6.


English summary

English summary: CHANGES IN THE FUNCTIONAL ABILITY OF ELDERLY FINNS IN 1993-2005

Background

Functional ability among elderly Finns has improved over time, especially among those aged 74 years or less. However, there have been few studies concerning elderly people aged 75+. This study examined trends in functional capacity during the years 1993-2005 among elderly Finns aged 75-84 years, focusing on difficulties with activities of daily living.

Methods

Data were drawn from nationally representative monitoring surveys on health behaviour among elderly Finns conducted biennially since 1985 by the National Public Health Institute (KTL). Stratified random samples of 300 men and women in the five-year age groups were drawn from the Population registry. The number of respondents in this study was 6475 (3291 men and 3184 women). The average response rate was 77%.

Results

Functional ability among 75-84-year-old Finns has improved during the past 12 years in both men and women. Especially the ability to wash oneself and to dress and undress has improved markedly.

Conclusions

The positive national trends in functional ability are encouraging and indicate that elderly people will be able to enjoy greater independence in the future. This will mean better quality of life and will postpone the need for services to a more advanced age.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030