Lehti 30: Alkuperäis­tutkimus 30/1996 vsk 51 s. 3101

Aikuisten pahanlaatuisten aivokasvainten sädehoito

Keskushermostokasvainten esiintyvyys Suomessa on lisääntynyt viime vuosikymmenien aikana. Kasvaimia esiintyy kaikissa ikäluokissa, mutta tavallisimmin potilaat ovat 50-70-vuotiaita. Aggressiivisten aivokudoskasvainten hoitotulokset eivät ole oleellisesti parantuneet uusilla sädehoitomenetelmillä tai solunsalpaajien ja sädehoidon yhdistelmällä. Hoito on edelleenkin kasvaimen kirurginen poisto, jos mahdollista, ja täydentävä sädehoito. Ennusteeseen vaikuttavat etenkin potilaan ikä, yleiskunto ja kasvaimen histologinen kuva. TYKS onkologian klinikassa vuosina 1988-94 sädehoitoon ohjattujen 121 aivokudoskasvainpotilaan sairauskertomustietojen tilastollisissa analyyseissä nuorempi ikä, pitempi oireiston kesto, hyvä yleiskunto sädehoidon jälkeen, histologialtaan muu kuin graduksen IV kasvain, suurempi sädehoitoannos, kasvaimen laajempi resektio ja täysi hoitovaste merkitsivät parempaa ennustetta. Perinteisellä sädehoidolla saadut hoitotulokset ovat kansainvälisesti vertailukelpoisia.

Joanne NuutinenEeva SalminenEeva NordmanSakke Huhtala

Uusia keskushermoston kasvaimia todettiin vuonna 1993 Suomen syöpärekisterin mukaan kaikkiaan 711, ja ne olivat syöpäkasvaimista naisilla seitsemänneksi ja miehillä kahdeksanneksi yleisimpiä. Miehet sairastuivat hieman naisia useammin (1). Aikuisilla esiintyvyyshuippu on 50 ja 70 ikävuoden välillä. Nuorissa ikäryhmissä, 15-34-vuotiailla, aivokasvaimet ovat kolmanneksi yleisin syöpäkuoleman syy (1). Viime vuosikymmeninä on kaikissa ikäryhmissä todettu aiempaa enemmän sekä aivokudoskasvaimia että meningeoomia. Diagnostiikan parantuminen ei selitä tätä täysin, sillä ilmaantuvuus kasvoi jo ennen tietokonetomografiakuvausten käyttöönottoa (2,3,4). Verisuoniperäisten kasvainten, ependymoomien ja kraniofaryngeoomien määrä on samana tarkasteluaikana pysynyt ennallaan.

Aivokasvaimista noin puolet on lähtöisin aivojen omista neuroektodermaalisista soluista eli gliaso-luista tai hermosoluista. Kasvaimista 15 % on lähtöisin sidekudoksesta, näistä tärkeimpänä ryhmänä meningeoomat, 15 % on aivohermojen schwannoomia ja hypofyysin adenoomia. Loput aivokasvaimista ovat metastaattisia (5). Aivokudoskasvainten pahanlaatuisuus jaetaan neljään asteeseen. Gliakudosperäisten matalan pahanlaatuisuusasteen kasvainten ennuste on verrattain hyvä. Korkean pahanlaatuisuusasteen (gradus III ja IV) kasvainten osuus on runsaat 40 % kaikista. Jos histologisessa kuvassa nähdään nekroosia, kyseessä on kaikkein huonoimman ennusteen kasvain, glioblastooma multiforme (gradus IV) ja ilman nekroosia anaplastinen astrosytooma (gradus III) (6).

Tässä artikkelissa käsitellään Turun yliopistollisen keskussairaalan onkologian klinikassa sädehoidolla hoidettujen aivokudoskasvainten hoitotuloksia ja ennusteeseen vaikuttaneita tekijöitä.

AINEISTO JA MENETELMÄT

Tutkimuksessa analysoitiin 121:n histologisesti varmennetun ja vuosina 1988-94 sädehoitoon ohjatun potilaan sairauskertomustiedot. Oireiston kuvaamisessa käytettiin Färkkilän (7) esittämää jaotusta paikallis- ja yleisoireisiin. Paikallisoireet käsittivät aivohermopareesit sekä motoriikan, sensoriikan ja koordinaation häiriöt. Yleisoireita olivat epilepsia, henkisten toimintojen muutos, päänsärky, huimaus ja oksentelu.

Sädehoito toteutettiin 4 tai 6 MV:n fotoneilla, käyttäen kahta vastakkaista kenttää tai kolmea kenttää erillisen suunnitelman mukaisesti. Sädehoitoalue käsitti kasvaimen ja sitä ympäröivän ödeema-alueen, ja tervekudosmarginaali oli vähintään 2-3 cm. Sädehoitoa annettiin viitenä päivänä viikossa, 1,8-1,9 Gy/fraktio, keskimääräinen kokonaisannos 45-47 Gy. Tämän jälkeen hoitoa täydennettiin kasvainalueen käsittävällä noin 10 Gy:n lisäannoksella. Jos kokonaisannos jäi pienemmäksi kuin 40 Gy, hoito luokiteltiin palliatiiviseksi. Kolmelletoista potilaalle sädehoitoa ei voitu antaa huonon yleiskunnon vuoksi. Nämä potilaat on poistettu lopullisesta analyysistä.

Tilastollisessa analyysissä on käytetty Pearsonin khi2-testiä ja elinaika-analyysiä. Elinaika on laskettu sädehoidosta kuolinpäivään tai viimeiseen seurantapäivään (8). Ensin tarkasteltiin eri ennustekijöitä yksinään, jolloin elinaikafunktio estimoitiin Kaplan-Meierin rajatulomenetelmää käyttäen. Elinaikafunktioiden erojen merkitsevyyttä eri ryhmissä tarkasteltiin log-rank-testillä. Useamman ennustavan tekijän samanaikaiset tarkastelut toteutettiin suhteellisten ilmaantuvuuksien välttöaika -regressioanalyysillä (9), jolloin tutkittiin muuttujien arvoa itsenäisinä eloonjäämiseen vaikuttavina ennustavina tekijöinä. Tilastollisissa testeissä merkitsevyyden rajana käytettiin arvoa 0,05.

TULOKSET

Potilaista 55 % oli miehiä ja 45 % naisia ja potilaiden keski-ikä oli 51 vuotta (vaihteluväli 17-78 vuotta). Paikallisoireita esiintyi 13 %:lla ja yleisoireita 54 %:lla. Molempia oirekuvia esiintyi samanaikaisesti 33 %:lla. Keskimääräinen oireiston kesto oli 2 kuukautta.

Diagnoosi perustui stereotaktiseen biopsiaan 23 %:lla (n = 28), kasvaimen osapoistoon 69 %:lla (n = 84) ja täydelliseen poistoon 7 %:lla (n = 9). Kasvaimet jakautuivat tasan oikea- ja vasenpuolisiin. Multippeli kasvain todettiin kymmenellä potilaalla (8 %). Kolmella potilaalla oli aiemmin hoidettu matalamman maligniteettitason aivokasvain.

Kasvaimen histologisen kuvan mukaan potilaat jaettiin kolmeen ryhmään. Histologialtaan graduksen III kasvain oli 38 %:lla, graduksen IV kasvain 52 %:lla ja sekatyyppiseksi luokiteltu gliooma 10 %:lla; viimeksi mainituissa kasvaimissa oli oligodendro-gliooman, oligoastrosytooman tai gemistosyyttisen astrosytooman piirteitä.

Diagnoosiin pääsemiseksi kaikille potilaille tehtiin tietokonetomografia ja osalle lisäksi magneettikuvaus. Kolmellatoista potilaalla (11 %) kasvain ei näkynyt tietokonekuvauksessa, mutta se oli todettavissa magneettikuvauksessa.

Keskimääräinen elinaika radikaalisädehoidon saaneilla (yli 40 Gy, n = 81) oli 18 kuukautta, palliatiivisen sädehoidon saaneilla (alle 40 Gy, n = 25) 7 kuukautta ja niillä potilailla, jotka eivät saaneet sädehoitoa, alle 2 kuukautta. Kuviossa 1 on esitetty sädehoidon saaneiden potilaiden viisivuotiseloonjäämisluku kasvaimen histologian mukaan. Paras tulos saatiin niillä potilailla, joiden kasvaimen histologia oli sekatyyppinen gliooma. Mitä nuorempia potilaat olivat, sitä pitempi oli elinaika hoidon jälkeen (kuvio 2). Alle 44-vuotiaiden keskimääräinen elinaika oli 30,0 kuukautta, 45-64-vuotiailla se oli 8,6 kuukautta ja 65-vuotiailla ja sitä vanhemmilla 6,6 kuukautta. Jos potilaan anamneesissa oli pitempiaikainen oireisto (yli 3 kk), keskimääräinen elinaika oli pitempi kuin akuuttiluonteisen oireiston vuoksi hoitoon tulleilla potilailla (kuvio 3). Potilailla, joilla oli kasvaimen aiheuttamia yleisoireita, keskimääräinen elinaika oli pitempi kuin potilailla, joilla oli vain paikallisoireita. Kuviossa 4 nähdään aivokasvaimen operaation laajuuden merkitys. Keskimääräinen elinaika hoidon jälkeen potilailla, joiden aivokasvain voitiin leikata joko täysin tai osittain, oli pitempi kuin potilailla, joilta voitiin ottaa pelkkä koepala. Paikallinen hoitovaste oli arvioitavissa radiologisesti tietokone- tai magneettikuvauksella 6 kuukautta sädehoidon jälkeen 64 potilaalta. Kuvantamistutkimuksessa todettu osittainen (n = 15) tai täydellinen (n = 13) hoitovaste merkitsi pitempää eloonjäämisaikaa. Puolet näistä potilaista oli elossa 5 vuotta hoidon jälkeen, kun vastaava osuus muista potilaista oli vain 9 %.

Yksimuuttuja-analyysissä muita tilastollisesti merkitseviä ennustekijöitä olivat potilaan hyvä yleiskunto sädehoidon jälkeen ja suurempi sädehoitoannos. Monimuuttuja-analyysin perusteella itsenäisiksi ennusteeseen vaikuttaviksi tekijöiksi jäivät oireiden kesto (p = 0,002), kasvaimen histologia (p = 0,001), sädehoitoannos (p = 0,001), kirurgisen leikkauksen laajuus (p = 0,030), sädehoitokentän koko (p = 0,040) ja hoitovaste (p = 0,040).

Sädehoidon aikana tai sen jälkeen kahdeksan potilasta sai epileptisiä kohtauksia ja kymmenellä potilaalla todettiin hoidon jälkeen jälkiödeema eli kohonnut aivopaineoireisto. Nämä hoidettiin onnistuneesti epilepsia- ja kortisonilääkityksellä. Myöhemmin kasvaimen uusiutuessa kahdeksan potilasta sai monisolunsalpaajahoitoa ja kahdeksalle potilaalle tehtiin uusintaleikkaus. Näiden potilaiden eloonjäämisessä ei todettu tilastollisesti merkittävää eroa muihin verrattaessa.

POHDINTA

Huolimatta aivokasvainten kuvantamisen sekä nukutus- ja leikkaustekniikan kehityksestä on pelkästään kirurgisesti hoidettujen aggressiivisten aivokasvainten ennuste edelleen huono: 5-vuotiseloonjäämisluku on alle 10 %, anaplastista astrosytoomaa sairastavien keskimääräinen elinaika on 2-3 vuotta ja glioblastooma multiformea sairastavilla potilailla 8-9 kuukautta (6,10,11). Aineistossamme potilailla, joille oli tehty diagnostinen leikkaus mutta joille ei voitu antaa sädehoitoa huonon yleiskunnon vuoksi, elinaika oli alle 2 kuukautta. Nämä potilaat olivat iäkkäämpiä kuin sädehoidon saaneet potilaat.

Korkean pahanlaatuisuusasteen kasvaimet ovat harvoin paikallisesti rajoittuneita. Tietokonekuvauksen ödeemavyöhykettä histologiseen kuvaan verrattaessa on voitu osoittaa kasvainsolujen tunkeutuvan myös ympäröivään ödeemavyöhykkeeseen (12). Magneettikuvaus antaa kasvaimesta luotettavampaa tietoa kuin tietokonekuvaus (13). Positroniemissiotomografialla (PET) pystytään osoittamaan tarkkaan kasvaimen laajuus ja rajat (14,15). FDG-PET-tutkimuksessa todettavan hypermetabolisen kasvaimen on havaittu merkitsevän lyhyempää eloonjäämisaikaa (7 kuukautta) kuin hypometabolisen kasvaimen (33 kuukautta) (16). PET-kuvauksen merkitystä aivokasvainten sädehoidon suunnittelussa tutkitaan klinikassamme.

Sädehoitoa on käytetty aivokasvainten hoidossa vuodesta 1896, pian röntgensäteiden keksimisen jälkeen. Nykyaikaisen laitteiston ja sädehoitotekniikan kehittymisen myötä on sädehoidon merkitys aivokasvainten hoidossa vahvistunut. Aiemmat tulokset ovat näyttäneet hoitotulosten paranevan sädehoidon kokonaisannoksen suurenemisen myötä (17,18). Suomen syöpärekisterin aineistossa eloonjäämisluku oli paras potilailla, joiden hoitona oli leikkaukseen yhdistetty sädehoito (19). Kokonaisannoksen ollessa yli 60 Gy tavanomaisella tai hyperfraktioidulla jaksotuksella eivät tulokset kuitenkaan enää parane (10,20). Yli 60 Gy:n sädeannoksiin liittyy suurempi vakavan aivonekroosin vaara (10,22). Taulukkoon 1 on koottu tuloksia eri annoksilla ja tekniikoilla toteutetuista hoitosarjoista. Tulosten vertailua vaikeuttaa potilasaineistojen erilaisuus, mutta nähtävissä on kuitenkin se, ettei annoksen suurentaminen yli 60 Gy:n pidennä potilaiden elinaikaa.

Kasvain voi myös esiintyä aivoissa multippelina. Tällöin tarvitaan koko aivojen sädehoitoa. Rajoitettu sädehoitovolyymi on paremmin siedetty kuin laajakenttähoito. Satunnaistetussa tutkimuksessa on osoitettu rajoitettuun sädehoitoon liittyvän paremman ennusteen kuin laajakenttäsädehoitoon (30). Myös oman aineistomme monimuuttuja-analyysissä pienempi hoitokenttä ennusti parempaa eloonjäämislukua, mutta se liittyy myös pienempiin ja yksittäisiin kasvaimiin.

Kasvaimen paikallinen uusiutuminen on ongelma, vaikka kokonaissädeannokset olisivat suuretkin. Jos kasvain uusii nopeasti, on uusintaleikkaus harvoin mahdollinen. Leviäminen aivojen ulkopuolelle on erittäin harvinaista (31,32). Aineistossamme sitä ei todettu yhdelläkään potilaalla.

Tärkeimmät tunnetut ennusteeseen vaikuttavat tekijät ovat kasvaimen histologinen kuva, potilaan ikä, yleiskunto, kirurgisen operaation laajuus ja oireiston pituus (29,33,34). Lupaava uusi ennustekijä on Ki67-positiivisuus, joka kuvastaa kasvaimen pahanlaatuisuutta ja huonoa ennustetta (35). Aineistossamme tilastollisesti merkittävät ennustekijät vastaavat aiemmin kirjallisuudessa esitettyjä havaintoja. Uusien ennustekijöiden kliinisen merkityksen selvittäminen on tärkeää.

Solunsalpaajahoidon käyttö aikuisten aivokasvainten hoidossa on ongelmallista. Meta-analyysin tulosten perusteella vain graduksen III kasvainta sairastavat potilaat hyötyvät sädehoidon ja solunsalpaajahoidon yhdistämisestä (36). Tutkimuksessamme ei tilastollisesti merkittävää eroa todettu sen mukaan, leikattiinko residiivikasvain vai annettiinko solunsalpaajahoitoa. Lisätutkimuksia kemoterapian merkityksestä liitännäishoitona kuitenkin tarvitaan.

Lue myös

Sädehoidon aikana, heti sen jälkeen tai parin kuukauden kuluttua sen loppumisesta potilaalla voi esiintyä päänsärkyä, pahoinvointia, oksentelua, kuumetta ja muita kasvaimen progressiota simuloivia paikallisia oireita (37). Oireet johtuvat aivoödeemasta ja hoitona ovat steroidit, joilla oireet lähes poikkeuksetta aina häviävät. Fenytoiini heikentää steroidien hyötysuhdetta, joten mikäli potilaalla on epileptisten oireiden vuoksi fenytoiinilääkitys, tarvitaan suurempia steroidiannoksia.

Lievä nekrotisoiva enkefalopatia ilmenee 6-8 viikon kuluttua hoidosta. Sen oireistoon kuuluu uneliaisuus ja taudin oireiden paheneminen. Mukana saattaa myös olla muisti- ja muiden psyykkisten toimintojen huonontumista. Myöhäisnekroosi ilmaantuu aikaisintaan puolen vuoden ja korkeintaan kolmen vuoden kuluttua sädehoidosta, ja se muistuttaa oireiltaan kasvaimen progressiota. Tietokonetomografia yleensä erottaa nekroosin ja kasvainresidiivin. Aineistossamme ei todettu myöhäisnekroosia, mutta havainnon luotettavuutta vähentää obduktioiden vähäinen määrä. Myöhäisnekroosin esiintyvyysriski kasvaa suhteessa sädehoidon kokonaisannokseen. Yleensä alle 60 Gy:n sädeannoksiin ei liity vakavia myöhäisnekrooseja. Aineistomme potilaiden saamien kokonaisannosten yhteydessä riski on siis hyvin vähäinen. Lapsilla todettua aivokasvainten sädehoitoon liittyvää meningeoomariskiä ei aikuisilla yleensä ole raportoitu ilmenneen (38).

Aggressiivisten aivokasvainten hoitoon on etsitty uusia tehokkaampia onkologisia hoitoja mm. kasvaimen sisään ruiskutettavasta interferonista (39), luuytimensiirron turvin jättiannoksin annettavasta solunsalpaajahoidosta (40) ja geeniterapiasta (41,42). Osaan näistä hoidoista liittyy suurempi komplikaatioriski kuin tavanomaisiin hoitoihin, joten ne soveltuvat yleensä vain nuorille ja hyväkuntoisille potilaille. Tällaisten potilaiden ennuste on tavanomaisissakin hoidoissa paras. Geeniterapiaa on käytetty aivokasvainten hoidossa vasta hyvin alustavissa tutkimuksissa, ja sen käyttö rajoittuu kliinisiin tutkimuksiin (42,43).

Lähisädetystä, jossa säteilylähde viedään kudoksen tai ontelon sisään lähelle kasvainta, on käytetty paikallisen sädeannoksen tehostamiseksi sekä primäärisädehoidossa että residiivikasvaimen hoidossa jo aiemmin annetun ulkoisen sädehoidon lisänä (44). Alustavien lupaavien tulosten jälkeen on tuloksia uudelleen kriittisemmin arvioitaessa kiinnitetty huomiota potilasvalintaan, joka vaikuttaa tuloksiin oleellisesti (45). Aivokudoskasvainten stereotaktinen sädehoito on alkamassa Turun ja Helsingin yliopistollisissa keskussairaaloissa. Siinä sädehoito annetaan eri puolilta kasvainta kiertävistä sädehoitokentistä niin, että hoitosäteet kohtaavat kasvaimessa. Näin hoitoannosta voidaan kasvattaa ja syöpäsolut saadaan tuhotuksi tehokkaammin kuin tavanomaisessa sädehoidossa aiheuttamatta vaurioita terveeseen kudokseen. Stereotaktinen sädehoito soveltuu parhaiten paikallisesti rajoittuneiden vähäisen maligniteetin aivokasvainten hoitoon. Kasvaimen volyymi on tärkeä ennustekijä: stereotaktisen hoidon onnistuneisuus pienenee kasvaimen volyymin suuretessa (46). Stereotaktista sädehoitoa pidetään nykyään lupaavampana ulkoista sädehoitoa täydentävänä hoitona kuin lähisädetystä (47). Tavanomaisella sädehoidolla saamamme tulokset ovat vertailukelpoisia muiden kirjallisuudessa julkaistujen, erilaisilla sädehoitomenetelmillä ja sädehoidon ja solunsalpaajahoidon yhdistelmillä saatuihin tuloksiin (taulukko 1).

KIRJALLISUUTTA


Kirjallisuutta
1
Cancer Society of Finland. Cancer insidence in Finland 1993. No. 56, Helsinki 1995.
2
Davis L, Ahlbom A, Hohl D, Percy C. Is brain mortality increasing in industrial countries? Am J Industr Med 1991;19:423-431.
3
Helseth A, Langmark F, Mork S. Neoplasms of the central nervous system in Norway. Acta Pathol Microb Immunol Scand 1988;96:1066-1074.
4
Shugg D, Allen B, Blizzard L, Dwyer T, Roder D. Brain cancer insidence, mortality and case survival: observations from two Australian cancer registry. Int J Cancer 1994;59:765-770.
5
Levin VA, Gutin PH, Leibel S. Neoplasms of the central nervous system. Kirjassa: DeVita, Hellman, Rosenberg, toim. Cancer principles and practise of oncology, 4. painos. 1993;1679-1681.
6
Fischbach J, Martz K, Nelson J ym. Long-term survival in treated anaplastic astrocytomas. Am J Clin Oncol 1991;14:365-370.
7
Färkkilä M. Aivokasvainten oireet, diagnostiikka ja hoidon porrastus. Suomen Lääkäril 1994;49:3297-3300.
8
Collet D. Modelling survival data in medical research. Text in Statistical Science Chapman & Hall, UK 1994.
9
Cox D. Regression models and life-tables. J Roy Statist Soc B 1972;34:187-220.
10
Nelson D, Curran W, Scott C ym. Hyperfractionated radiation therapy and bis-chloroethylnitrosurea in the treatment of malignant glioma: possible advantage observed at 72.0 Gy in 1.2 Gy B.I.D fractions: report of the radiation therapy oncology group protocol 8302. Int J Rad Oncol Biol Phys 1993;25:193-207.
11
Prados M, Cutin P, Phillips T ym. Higly anaplastic astrocytoma: A review of 357 patients treated between 1977 and 1989. Int J Rad Oncol Biol Phys 1992;23:3-8.
12
Ford J. High grade brain tumours. Cancer Topics 1994;9(12):1-4.
13
Seither R, Jose M, Paris K, Lindberg R, Spanos W. Results of irradiation in patients with high grade gliomas evaluated by magnetic resonance imaging. Am J Clin Oncol 1995;18:297-299.
14
DiChiro G, Oldfield E, Wright D ym. Cerebral necrosis after radiotherapy and/or intra-arterial chemotherapy for brain tumors: PET and neuropathologic studies. AJR 1988;150:189-197.
15
Mogard J, Kihlstrom L, Ericson K ym. Recurrent tumor vs radiation effects after gamma knife radiosurgery of intracerebral metastases: Diagnosis with FDG-PET. J Comput Assist Tomogr 1994;18:177-181.
16
Alavi JB, Alavi A, Chawluk J, Kushner M, Powe J, Hickey W, Reivich M. Positron emission tomography in patients with glioma. A predictor of prognosis. Cancer 1988;62:1074-1078.
17
Bleehen N, Stenning S. A Medical Research Council trial of two radiotherapy doses in the treatment of grades 3 and 4 astrosytoma. Br J Cancer 1991;64:769-774.
18
Nordman E. Evolution of modern radiation therapy in the treatment of gliomas. Kirjassa: Karim A, Laws E, toim. Glioma. Principles and practice in neuro-oncology. Springer-Verlag 1991:107-120.
19
Kallio M. The incidence, survival and prognostic factors of patients with intracranial glioma and meningioma in Finland from 1953 to 1987. Väitöskirja. Helsinki 1993.
20
Chang C, Horton J, Schoenfeld D ym. Comparison of postoperative radiotherapy and combined postoperative radiotherapy and chemotherapy in the multidisciplinary management of malignant gliomas. Cancer 1983;52:997-1007.
21
Walker M, Alexander E, Hunt W. Evaluation of BCNU and/or radiotherapy in the treatment of anaplastic gliomas. J Neurosurg 1978;49:333-343.
22
Salazar O, Rubin P, Feldstein M, Pizzutiello R. High dose radiation therapy in the treatment of malignant gliomas: final report. Int J Rad Oncol Biol 1979;5:1733-1740.
23
Kristiansen M, Hagen S, Kollevold T ym. Combined modality therapy of astrocytomas grade III and IV. Confirmation of the value of postoperative irradiation and lack of potentiation of bleomycin on survival time. Cancer 1981;47:649-652.
24
Marcial-Vega V, Wharam M, Leibel S, Clark A, Zweig R, Order S. Treatment of supratentorial high grade gliomas with split course high fractional dose postoperative radiotherapy. Int J Rad Oncol Biol Phys 1986;16:1419-1434.
25
Goodman G, Skarsgard L, Thompson G, Harrison R, Lam G, Lugate C. Pion therapy at TRIUMPH. Treatment results for astrocytoma grades 3 and 4; a pilot study. Radiother Oncol 1990;17:21-28.
26
Gaspar L, Fisher B, MacDonald D ym. Supratentorial malignant glioma: patterns of recurrence and implications for external beam local treatment. Int J Rad Onc Biol Phys 1992;24:55-57.
27
Gonzales D, Menten J, Bosch D, Van der Schueren E, Troost D, Hulshof M, Bernier J. Accelerated radiotherapy in glioblastoma multiforme: a dose searching prospective study. Radiother Oncol 1994;32:98-105.
28
Thomas R, James N, Guerrero D, Ashley S, Gregor A, Brada M. Hypofractionated radiotherapy as palliative treatment in poor prognosis patients with high grade glioma. Radiother Oncol 1994;33:111-116.
29
Prados M, Wara M, Edwards M ym. The treatment of brain stem and thalamic gliomas with 78 Gy of hyperfactionated radiation therapy. Int J Rad Oncol Biol Phys 1995;32:85-91.
30
Ramsey R, Brand W. Radiotherapy of glioblastoma multiforme. J Neurosurg 1973;39:197-202.
31
Dietz R, Burger L, Merkel K, Schimrigh K. Malignant gliomas - glioblastoma multiforme and astrocytoma III-IV with extracranial metastases. Report of two cases. Acta Neurochir Wien 1981;57:99-105.
32
Nikkanen V, Törmä T, Kalimo H ym. Glioblastoma multiformen ekstrakraniaalinen metastasointi lapsipotilaalla. Duodecim 1974;90:1744-1748.
33
Daumas-Dupont C, Scheithauer B, O'Fallon J ym. Grading of astrocytomas. A simple and reproducible method. Cancer 1988;62:2152-2165.
34
Ganju V, Jankins R, O'Fallon J ym. Prognostic factors in gliomas. Cancer 1994;74:920-927.
35
Jaros E, Perry R, Adam C ym. Prognostic implications of p53 protein, epidermal growth factor receptor, and Ki-67 labelling in brain tumours. Br J Cancer 1992;66:373-385.
36
Fine H, Dear K, Loeffler J, Black P, Canellos G. Meta-analysis of radiation therapy with and without adjuvant chemotherapy for malignant gliomas in adults. Cancer 1993;71:2585-2597.
37
Heiskanen O, Mäntylä M. Keskushermoston kasvaimet. Kirjassa: Holsti LR, Roberts P, Teppo L, toim. Syöpätaudit. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim 1992:404.
38
Harrison M, Sundaresan N. Radiation-induced meningeomas. Kirjassa: Schmidek HH, toim. Meningeomas and their surgical management. Philadelphia: W.B. Saunders 1991;34-41.
39
Fetell M, Housepian E, Oster M, Cote D, Sisti M, Marcus S, Fisher P. Intratumor administration of beta-interferon in recurrent malignant gliomas. A phase I clinical and laboratory study. Cancer 1990;65:78-83.
40
Fine H, Antman K. High-dose chemotherapy with autologous bone marrow transplantation in the treatment of high grade astrocytomas in adults: therapeutic rationale and clinical experience. Bone Marrow Transplantatio 1992;10:315-321.
41
Gutierrez A, Lemoine N, Sikora K. Gene therapy for cancer. Lancet 1992;339:715-721.
42
Ram Z, Culver K, Oshiro E ym. Summary of results and conclusions of the gene therapy of malignant brain tumors: clinical study (abstrakti). The 63rd Annual Meeting of the American Association of neurological surgeons 1995; April 22-27, Orlando, USA.
43
Ylä-Herttula S, Ollikainen A, Vapalahti M. Ihmisen geeniterapia. Duodecim 1996;112:79-81.
44
Leibel S, Scott C, Loeffler J. Contemporary approaches to the treatment of malignant gliomas with radiation therapy. Semin Oncol 1994;21:198-219.
45
Florell R, MacDonald D, Irish W ym. Selection bias, survival and bracytherapy for glioma. J Neurosurg 1992;76:179-183.
46
Buatti J, Friedman W, Bova F, Mendelhall W. Linac radiosurgery for high-grade gliomas: The University of Florida experience. Int J Rad Onc Biol Phys 1995;32:205-210.
47
Hall W, Djalilian H, Sperduto P ym. Stereotactic radiosurgery for recurrent malignant gliomas. J Clin Oncol 1995;13:1642-1648.

Taulukot
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030