Lehti 41: Alkuperäis­tutkimus 41/2010 vsk 65 s. 3295 - 3301

Eläkeikäisten toimintakyky on parantunut, mutta ei kaikissa väestöryhmissä

Lähtökohdat

Ikäihmisten toimintakyky on viime vuosikymmenten aikana parantunut selvästi, ja ylemmässä sosioekonomisessa asemassa olleiden toimintakyky on ollut parempi kuin alemmassa. Tutkimuksessa tarkasteltiin 65-84-vuotiaiden suomalaisten toiminnanrajoitteita koulutuksen ja kuntatyypin mukaan vuosina 1993-2007.

Menetelmät

Aineistona käytettiin joka toinen vuosi toteutettua Eläkeikäisen väestön terveyskäyttäytyminen ja terveys -postikyselyn (EVTK) aineistoa vuosilta 1993-2007. Tutkimuksen kohdeväestönä ovat 65-84-vuotiaat suomalaiset (otoskoko kunakin tutkimusvuonna 2 400). Vastausaktiivisuus on pysynyt hyvänä, noin 80 %:ssa (n = 15 196). Toimintakykyä edustivat tutkimuksessa seuraavat päivittäistoiminnot: kyky liikkua ulkona, kyky pukeutua ja riisuutua sekä kyky suoriutua kevyistä kotitöistä.

Tulokset

Eläkeikäisten päivittäistoiminnoista suoriutuminen oli kohentunut edelleen. Toimintakyvyssä esiintyi koulutusryhmäeroja molemmissa ikäryhmissä (65-74-vuotiaat ja 75-84-vuotiaat), ja ne olivat merkittävät 75-84-vuotiailla. Koulutusryhmittäiset erot olivat kuitenkin 2000-luvulla kaventuneet 75-84-vuotiailla naisilla, kun vaikeuksia päivittäistoiminnoissa kokevien osuus korkeammin koulutetuista pääkaupunkiseudulla asuvista naisista oli kasvanut. Miehillä toimintakyvyn vajeet olivat edelleen yleisempiä matalammin koulutetuilla. Kuntatyyppien väliset erot toimintakyvyssä heijastavat pitkälti asuinalueiden erilaisia koulutusrakenteita.

Päätelmät

Eläkeikäisten suomalaisten toimintakyvyn edistämisessä on tärkeää ottaa huomioon väestöryhmittäiset erot.

Elina LaitalainenSatu HelakorpiTuija MartelinAntti Uutela

Hyvän terveyden ja toimintakyvyn säilyminen on itsenäisen, tasapainoisen ja onnellisen eläkeiän perusta. Ikäihmisten toimintakyvyn ja kotona asumisen edistäminen on myös terveys- ja hoivapalveluista yhteiskunnalle koituvien kustannusten kannalta tärkeää, kun yli 65-vuotiaiden osuuden väestöstä ennustetaan kasvavan nykyisestä 17 %:sta 27 %:iin vuoteen 2040 mennessä (1).

Fyysistä toimintakykyä tarkastellaan usein jokapäiväistä elämää haittaavien toiminnanvajeiden näkökulmasta. Erilaiset päivittäistoiminnot (activities of daily living, ADL-toiminnot) voidaan jakaa liikkumiskykyyn (esim. portaiden nouseminen, liikkuminen yksin ulkona), perustoimintoihin (basic activities of daily living, BADL, esim. peseytyminen, pukeutuminen ja syöminen) sekä asioiden hoitamiseen liittyviin välinetoimintoihin (instrumental activities of daily living, IADL, esim. kotitöiden tekeminen, kaupassa käyminen).

Suomalaisen 65-84-vuotiaan väestön toimintakyvyn on osoitettu kohentuneen viime vuosikymmenten aikana selvästi (2,3,4,5). Työelämästä juuri eläkkeelle siirtyneillä toimintakyvyn vajeet ovat suhteellisen harvinaisia, mutta 75 ikävuoden jälkeen useimmissa päivittäistoiminnoissa näitä vaikeuksia kokevien osuus kasvaa selvästi (6). Koko väestöä koskevaa tietoa yli 85-vuotiaiden toimintakyvystä ei ole toistaiseksi saatavilla, mutta tamperelaisista tehdyn tutkimuksen perusteella 90 vuotta täyttäneiden toimintakyvyssä ei ollut tapahtunut muutoksia vuosien 1996 ja 2007 välillä (7).

Eläkeikäisten toimintakyvyssä on todettu sosioekonomisia eroja. Toimistotyötä tehneillä on ollut parempi toimintakyky kuin muihin ammattiryhmiin kuuluneilla (3). Myös koulutusryhmien välillä on havaittu selviä toimintakyvyn eroja, joiden on todettu säilyneen sekä vuosia 1978-80 kuvaavan Mini-Suomi-aineiston ja noin 20 vuotta myöhemmin kootun Terveys 2000 -aineiston vertailussa että Eläkeikäisen väestön terveyskäyttäyminen ja terveys (EVTK) -aineiston vuosiin 1993-2003 pohjautuvassa tarkastelussa (4,8). Ikääntyvien ja ikääntyneiden suomalaisten liikkumiskyvyssä on myös osoitettu koulutusryhmäeroja korkeammin koulutettujen eduksi sekä kliinisten mittausten että itse raportoitujen arvioiden perusteella (9). Ikivihreät-toimintakykytutkimuksessa 1980- ja 90-luvun vaihteessa koulutusryhmäeroja oli päivittäistoiminnoissa vain naisilla (10).

Eläkeikäisten toimintakyvyssä esiintyi EVTK-tutkimuksen perusteella jonkin verran alueittaisia eroja 1990-luvulla, mutta ne tasoittuivat 2000-luvulla (11). Päijät-Hämeen Ikihyvä-hankkeessa 52-77-vuotiaiden toimintakyky oli puolestaan heikompi maaseudulla kuin Lahden kaupungissa ja sitä ympäröivissä kunnissa (12).

Eläkeikäisten (65-84-vuotiaiden) suomalaisten elintavoissa on osoitettu olevan yhä koulutusryhmän ja kuntatyypin mukaisia eroja (13). Tässä artikkelissa tarkastellaan eläkeikäisten toimintakyvyn koulutus- ja asuinalue-eroja ja niiden muutoksia: tutkimuksessa selvitetään, ovatko toimintakyvyn koulutusryhmäerot säilyneet, esiintyykö niitä sekä nuoremmilla että vanhemmilla eläkeläisillä ja onko väestön toimintakyvyssä eroa asuinalueittain.

Aineisto ja menetelmät

Tutkimuksen aineistona on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 65-84-vuotiaita koskeva Eläkeikäisen väestön terveyskäyttäytyminen ja terveys (EVTK) -tutkimuksen joka toinen vuosi kerätty postikyselyaineisto vuosilta 1993-2007. Tutkittavat on valittu satunnaisesti väestörekisteristä 5-vuotisikäryhmittäin ositetulla otannalla. Kuhunkin ikäryhmään on poimittu vuosittain 300 miestä ja 300 naista (n = 2 400). Tulokset on esitetty aina kaksi tutkimusvuotta yhdistäen. Vastaajat jaettiin kahteen ikäryhmään (65-74-vuotiaat ja 75-84-vuotiaat), koska toimintakyvyn rajoitukset ovat vahvasti yhteydessä ikään. Tutkimuksen vastausaktiivisuus oli keskimäärin noin 80 %. Vastausaktiivisuus oli yleensä muutaman prosenttiyksikön pienempi 75-84-vuotiaiden ikäryhmässä kuin tätä nuoremmilla, ja se on ollut likimain yhtä hyvä miehillä ja naisilla. Eri kuntatyypeissä asuvien vastausaktiivisuus ei vaihdellut merkittävästi. Miesten ja naisten vastausaktiivisuus heikkeni 1990-luvun puolivälin jälkeen, mutta on sen jälkeen pysytellyt samalla ja muihin tutkimuksiin verrattuna korkealla tasolla. Vastanneiden lukumäärät ja vastausprosentit ikäryhmän ja taustamuuttujien mukaan on kuvattu taulukossa 1.

Koulutusryhmät muodostettiin erottamalla itse raportoitujen koulutusvuosien perusteella korkeintaan kahdeksan vuotta koulua käyneet tätä pidemmän koulutuksen saaneista. Kuntatyypin luokat olivat pääkaupunkiseutu (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen), muut suuret kaupungit (Hyvinkää, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kotka, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Pori, Tampere, Turku ja Vaasa), pienet kaupungit sekä muut kunnat.

Toimintakyvyn tarkasteluun valittiin kolme osoitinta, jotka kuvaavat rajoittuneisuutta erilaisissa päivittäistoiminnoissa. Liikkumiskykyä selvitettiin kysymyksellä ulkona liikkumisesta, perustoimintoja edusti kyky pukeutua ja riisuutua ja instrumentaalisten toimintojen osalta tarkasteltiin niiden osuutta, jotka raportoivat vaikeuksista kevyissä kotitöissä (esim. astioiden pesu ja lattian lakaisu). Kysymykset alustettiin seuraavasti: "Iäkkäillä henkilöillä saattaa olla vaikeuksia seuraavien toimintojen suorittamisessa. Kykenettekö Te selviytymään seuraavista toiminnoista? Selviättekö niistä yksin vai tarvitsetteko toisen henkilön apua?" Kysymysten muoto oli samanlainen kaikkien kysymysten kohdalla, esimerkiksi "Kykenettekö liikkumaan ulkona?". Vastausvaihtoehtoina olivat 1) en kykene edes autettuna, 2) kyllä, jos joku auttaa, 3) kyllä, yksin mutta se on hankalaa, 4) kyllä, yksin ilman vaikeuksia. Vastaukset on luokiteltu kahteen luokkaan: kyseisen toiminnan vaikeuksitta suorittaviin (vaihtoehto 4) sekä siinä vaikeuksia kokeviin (vaihtoehdot 1-3). Artikkelissa tarkastellaan jälkimmäistä ryhmää eli vaikeuksia toiminnoissa kokeneiden osuuksia.

Tilastolliset menetelmät

Tulokset esitetään sukupuolittain koulutuksen ja asuinalueen mukaan ikävakioituina prosenttiosuuksina ikäryhmissä 65-74- ja 75-84-vuotiaat (suora ikävakiointi, vakioväestönä Suomen 65-74-vuotiaat ja 75-84-vuotiaat vuonna 2007). Vaikeuksia päivittäistoiminnoissa kokeneiden koulutusryhmä- ja asuinalue-eroja testataan sukupuolittain logistisella regressioanalyysilla. Ensimmäisessä mallissa esitetään vastemuuttujien vaihtelu toisaalta koulutuksen, toisaalta kuntatyypin mukaan, kun ikä ja tutkimusjakso on vakioitu. Toisessa mallissa koulutus ja kuntatyyppi ovat samanaikaisesti mukana, ja lisäksi vakioidaan ikä ja tutkimusjakso. Mallien tuottamat ristitulosuhteet (odds ratio, OR) kuvaavat toimintakyvyn indikaattorien eroja koulutusryhmien ja kuntatyyppien välillä olettaen, että näiden väestöryhmien erot ovat olleet samanlaisia kaikilla tutkimusjaksoilla eli että kehitys on ollut samansuuntaista kaikissa ryhmissä. Tämän oletuksen paikkansapitävyyttä selvitettiin testaamalla tutkimusjakson ja koulutuksen sekä tutkimusjakson ja kuntatyypin välisen yhdysvaikutuksen tilastollinen merkitsevyys logistisen regressioanalyysin avulla. Täsmentävänä tarkasteluna selvitettiin lopuksi logistisen regressioanalyysin interaktiotestin avulla, onko ylempään koulutusryhmään kuuluvien 75-84-vuotiaiden naisten toimintakyvyn muutos vuosien 2001-2003 ja 2005-2007 välillä samanlainen pääkaupunkiseudulla kuin muualla Suomessa. Aineisto analysoitiin SPSS 15.0 for Windows -ohjelmalla.

Tulokset

Toimintakyvyssä koetut vaikeudet olivat 65- 74-vuotiailla eläkeikäisillä suhteellisen harvinaisia, ja ne olivat 1990- ja 2000 lukujen aikana vielä hieman vähentyneet nykyiseen alle 10 %:iin. Miesten ja naisten toimintakyvyssä ei tässä ikäryhmässä ollut juurikaan eroa (kuviot 1, 2 ja 3, Liitetaulukko 1 lehden internet-sivuilla artikkelin pdf-version liitteenä, www.laakarilehti.fi > Sisällysluettelot > 41/2010).

Vanhemmassa ikäryhmässä vaikeudet päivittäistoiminnoissa olivat yleisempiä kuin nuoremmassa, vaikkakin 75-84-vuotiaiden raportoimat vaikeudet olivat vähentyneet tutkimusjakson aikana. Miehistä noin 20 % koki vuosina 2005-2007 vaikeuksia ulkona liikkumisessa ja kevyissä kotitöissä ja 12 % pukeutumisessa ja riisuutumisessa. Naisilla ulkona liikkumisessa koetut vaikeudet olivat tässä ikäryhmässä yleisempiä kuin miehillä (27 %), mutta haasteita kevyissä kotitöissä ja pukeutumisessa tai riisuutumisessa ikäryhmän naiset kokivat yhtä usein kuin miehet (kuviot 1, 2 ja 3, Liitetaulukko 2 lehden internet-sivuilla artikkelin pdf-version liitteenä, www.laakarilehti.fi > Sisällysluettelot > 41/2010).

Korkeammin koulutettujen 65-74-vuotiaiden toimintakyky oli matalammin koulutettuja parempi kaikilla tarkastelluilla toimintakyvyn osoittimilla arvioituna. Erot näyttivät kuitenkin kaventuvan hieman 2000-luvun puolivälissä, mutta eivät tilastollisesti merkitsevästi (kuviot 1, 2 ja 3, Liitetaulukko 1).

Koulutusryhmittäiset toimintakyvyn erot olivat suuret 75-84-vuotiailla ennen 2000-luvun puoliväliä, jolloin naisten toimintakyvyn koulutusryhmäerot jokseenkin katosivat. Vuosina 2005-2007 yli kahdeksan vuotta koulutusta saaneiden naisten ryhmässä toimintakykyvaikeuksia kokeneiden osuus kasvoi voimakkaasti, ja tämän seurauksena eroja pukeutumisessa ja riisuutumisessa sekä kevyissä kotitöissä koetuissa vaikeuksissa ei enää ollut. Vanhemman ikäryhmän miehillä toimintakyvyn koulutusryhmäerot pysyivät kaikilla tarkastelluista osoittimista tutkimusjakson aikana jokseenkin yhtä suurina (kuviot 1, 2 ja 3, Liitetaulukot 1 ja 2).

Kuntatyypeittäisessä tarkastelussa 65-74-vuotiaiden toimintakyvyssä ei ollut suuria eroja. Pienissä kaupungeissa asuvilla miehillä oli 1990-luvun alkupuolella hieman enemmän toimintakykyyn liittyviä vaikeuksia kuin muissa ympäristöissä asuvilla, mutta erot tasoittuivat 2000-luvulle tultaessa. Saman ikäryhmän naisten toimintakyvyssä ei myöskään ollut merkittäviä eroja asuinkunnan tyypin mukaan. Toimintakyky parani hiukan tutkimusjakson aikana kaikilla asuinalueilla (kuviot 4, 5 ja 6, Liitetaulukko 1).

Vanhemmassa, 75-84-vuotiaiden ikäryhmässä eroja oli nähtävissä myös kuntatyypeittäin. Ulkona liikkumisessa vaikeuksia kokevien miesten osuuksissa ei ollut juurikaan eroja, mutta pukeutumisessa ja riisuutumisessa ja kevyissä kotitöissä vaikeuksia kokevia oli 2000-luvulla enemmän pienemmillä paikkakunnilla. Pääkaupunkiseudulla asuvien 75-84-vuotiaiden naisten toimintakyky oli parempi kuin muiden alueiden naisten 2000-luvun alkuun asti. Viimeisellä tutkimusjaksolla (vuosina 2005-2007) pääkaupunkiseudun vanhemman ikäryhmän naisten keskimääräinen toimintakyky kuitenkin heikkeni selvästi muiden alueiden tasolle tai jopa huonommaksi (kuviot 4, 5 ja 6, Liitetaulukko 2).

Logistisia malleja verrattaessa käy ilmi, että kuntatyypin vakioiminen ei juuri vaikuta koulutusryhmien välisiin suhteellisiin eroihin toimintakyvyn osoittimissa. Koulutus sen sijaan selittää merkittävän osan toimintakyvyn kuntatyypeittäisistä eroista, eikä tilastollisesti merkitseviä eroja ole enää, kun koulutus on otettu huomioon (Liitetaulukot 1 ja 2).

Korkeammin koulutettujen ja pääkaupunkiseudulla asuvien 75-84-vuotiaiden naisten toimintakyvyn kehitystä haluttiin tutkia tarkemmin, koska näissä osittain päällekkäisissä ryhmissä vaikeudet päivittäistoiminnoissa näyttivät lisääntyneen merkittävästi vuosien 2001- 2003 ja 2005-2007 välisenä aikana. Lisätarkastelussa selvitettiin, heijastiko vähintään 9 vuotta koulutusta saaneiden naisten toimintakyvyn heikkeneminen tutkimusjakson lopulla nimenomaan pääkaupunkiseudulla tapahtunutta muutosta.

Yhdysvaikutustestauksen perusteella 2000-luvulla tapahtunut koettujen vaikeuksien muutos ulkona liikkumisessa (p = 0,001), pukeutumisessa ja riisuutumisessa (p = 0,005) ja kevyissä kotitöissä (p = 0,009) oli pääkaupunkiseudun 75-84-vuotiailla korkeammin koulutetuilla naisilla erilainen kuin muualla Suomessa. Toimintakyvyn rajoituksia tässä ryhmässä raportoineiden osuus pääkaupunkiseudulla asuvista oli kasvanut selvästi 2000-luvun puolivälissä, kun taas muualla Suomessa osuus oli jokseenkin yhtä suuri kuin vuosina 2001-2003. Lisätarkastelun tulokset viittaavat siis siihen, että korkeammin koulutettujen 75-84-vuotiaiden naisten ryhmässä oli vaihtelua alueen mukaan siten, että toimintakyvyn heikkeneminen oli ominaista etenkin pääkaupunkiseudulla asuville. Tämä heijastuu myös koko maan tuloksiin koulutusryhmien välisten erojen kaventumisena ja katoamisena.

Pohdinta

Aiemmissa tutkimuksissa 65-84-vuotiaiden toimintakyvyn on todettu kohentuneen viime vuosikymmenien aikana (2,3,4,8). Tässä tutkimuksessa saadut tulokset osoittavat, että yleisesti myönteinen kehitys on jatkunut yhä 2000-luvun puolivälin jälkeen niin 65-74-vuotiaiden kuin 75-84-vuotiaidenkin ryhmässä. Matalammin koulutettujen suomalaisten on aiemmin todettu kokevan toimintakyvyn vajauksia useammin kuin korkeammin koulutettujen (4,8). Nyt saatujen tulosten perusteella eläkeikäisten toimintakyvyssä on edelleen koulutusryhmien välisiä eroja, mutta ne ovat 75-84-vuotiailla pääkaupunkiseudun naisilla hävinneet ylemmän koulutusryhmän toimintakyvyn heikennyttyä. Kevyissä kotitöissä sekä pukeutumisessa ja riisuutumisessa vaikeuksia kokeneiden koulutusryhmittäinen on ero koko maan tasolla kaventunut tilastollisesti merkitsevästi, ja ulkona liikkumisen vaikeuksissa tulos on suuntaa-antava. Miehillä vastaavanlaista muutosta ei ole havaittavissa. Nuoremmassa, 65-74-vuotiaiden ikäryhmässä koulutusryhmien välinen ero tarkastelluissa toimintakyvyn osoittimissa on enää pieni, mutta yhdysvaikutustestien perusteella erojen kaventuminen ei ole tilastollisesti merkitsevä.

Lue myös

Yleinen koulutustaso on parantunut selvästi tutkimusjakson aikana (13). Korkeammin koulutettujen entistä suurempi osuus eläkeikäisistä ja vähemmän koulutettujen ryhmän yhä suurempi valikoituminen ei kuitenkaan vaikuttanut saatuihin tuloksiin vanhempien naisten koulutusryhmäerojen kaventumisesta. Mikäli yleisen koulutustason parantuminen olisi merkittävästi selittänyt toimintakyvyn koulutuserojen kaventumista, olisi ollut odotettavaa, että alle kahdeksan vuotta koulutusta saaneiden toimintakyky ei olisi jatkanut kohentumistaan. Toimintakyky kuitenkin parani matalammin koulutetussa ryhmässä edelleen myös vuosina 2005-2007.

Korkeammin koulutettujen 75-84-vuotiaiden naisten fyysisen toimintakyvyn selvä heikentyminen 2000-luvun puolivälissä selittyi pääosin pääkaupunkiseudulla asuvien vähintään 9 vuotta koulutusta saaneiden naisten toimintakyvyn muutoksella. Voidaan kysyä, onko kyseessä todellinen arjen suoriutumisessa näkyvä toimintakyvyn heikkeneminen vai liittyykö muutos esimerkiksi siihen, että aiempaa suurempi osuus toimintakyvyn vajeista kärsivistä tähän ryhmään kuuluvista naisista saavuttaa korkean iän ja asuu pitempään kotona. Vastaajien omien toimintakykyyn kohdistuvien odotusten muutosta, valikoivaa katoa tai puhdasta sattumaa ei myöskään voi sulkea pois. Mikä merkitys voisi olla ympäristön muutoksilla: onko erityisesti korkeammin koulutettujen pääkaupunkiseudun naisten itsenäinen asuminen muuttunut entistä haastavammaksi? Onko kyseessä vain tilapäinen poikkeus yleisestä trendistä vai heijastaako havainto pysyvämpää muutosta? Toimintakyvyn kehitystä on erittäin tärkeää seurata myös jatkossa, ja täsmällisiä syitä mahdollisesti havaittuihin muutoksiin olisi tarpeen tutkia.

Eri alueilla asuvien 65-74-vuotiaiden miesten ja naisten toimintakyky ei juuri eronnut, mutta 75-84-vuotiaiden miesten toimintakyky on ollut 2000-luvulla suuremmilla paikkakunnilla parempi kuin pienemmillä, ja saman ikäryhmän naisten toimintakyky oli 2000-luvun puoliväliin asti pääkaupunkiseudulla parempi kuin muualla Suomessa. Toisin kuin elintapojen tarkastelussa (13), toimintakyvyn kuntatyypeittäiset erot pienentyivät selvästi, kun koulutuksen vaikutus otettiin huomioon, eikä tämän jälkeen toimintakyvyn missään osoittimessa esiintynyt eroa kuntatyypeittäin. Havainto ei tietenkään poista sitä tosiasiaa, että ne kunnat, joissa matalammin koulutettuja eläkeikäisiä on paljon, joutuvat sijoittamaan muita enemmän varoja heidän palveluihinsa.

Päivittäistoiminnoissa vaikeuksia kokevien osuus koko 65-84-vuotiaassa väestössä lienee tutkimuksessa saatuja lukuja hieman suurempi, koska tutkimuksen perusjoukossa ei ole mukana laitoksissa pysyvästi asuva väestö. EVTK-aineiston noin 20 %:n vastauskatoa ei ole tutkittu, ja todennäköisesti kyselyyn vastaamattomissa on yliedustus päivittäistoiminnoissa vaikeuksia kokevia (14,15).

Elintavat ovat keskeinen toimintakykyyn yhteydessä oleva tekijä, johon on mahdollista vaikuttaa. Esimerkiksi toimistotyöntekijöiden paremman toimintakyvyn on todettu selittyvän osittain terveellisemmillä elintavoilla (16) ja matalammin koulutetuilla yleisempiä liikkumiskyvyn vajeita on selitetty raskaammalla fyysisellä kuormituksella työelämässä sekä sairauksilla ja elintavoilla (9). Eläkeikäisen väestön toimintakyvyn kohentumiseen vaikuttavat kuitenkin useat yhteen kietoutuvat taloudelliset, sosiaaliset sekä terveyteen ja sairauksien hoitoon liittyvät tekijät (17).

Eläkeikäisten toimintakyvyn suotuisa kehitys mahdollistaa yhä useammalle ja yhä myöhemmälle iälle jatkuvan itsenäisen selviytymisen kotona ja myös helpottaa väestön ikääntyessä sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuteen ja kustannuksiin syntyvää painetta (18). Eläkeikäisten suomalaisten toimintakyvyn kokonaisvaltaiseen edistämiseen ja sosioekonomisten erojen kaventamiseen tulisikin kiinnittää yhä enemmän huomiota, etenkin kun eliniän jatkuvasti pidentyessä yli 90-vuotiaiden toimintakyky ei kuitenkaan näytä parantuneen samaan tapaan kuin nuorempien eläkeikäisten (7). Ikäihmisten asumista, liikkumista ja sosiaalista osallistumista tukeviin ratkaisuihin, toimivaan terveyden- ja sairaudenhoitoon ja hoivaan panostaminen sekä terveyttä edistävien elintapojen omaksumiseen ja ylläpitoon kannustaminen maksavat itsensä takaisin ja lisäävät merkittävästi hyvinvointia.

Tästä asiasta tiedettiin

- Eläkeikäisten toimintakyky on kohentunut merkittävästi viime vuosikymmeninä.

- Toimintakyvyssä on kuitenkin sosioekonomisia eroja.

Tämä tutkimus opetti

- Eläkeikäisen väestön toimintakyvyn suotuisa kehitys jatkui 2000-luvulla.

- Koulutusryhmien väliset toimintakyvyn erot olivat vanhemmissa ikäluokissa (75-84 v) suuremmat kuin nuoremmissa (65-74 v).

- Koulutusryhmien väliset erot 75-84-vuotiailla naisilla miltei katosivat 2000-luvulla, kun toimintakyvyn vajeita kokeneiden korkeammin koulutettujen naisten osuus kasvoi pääkaupunkiseudulla. Korkeammin koulutetuilla 75-84-vuotiailla miehillä toimintakyky oli edelleen parempi kuin matalammin koulutetuilla ikätovereilla.

- Kuntatyypeittäisessä tarkastelussa eläkeikäisen väestön toimintakyvyn pienet erot heijastavat pitkälti asuinalueiden koulutusrakenteiden eroja.


Sidonnaisuudet
Ei sidonnaisuuksia.

Kirjallisuutta
1
Tilastokeskus. Suomen virallinen tilasto. Väestö 2009. Väestöennuste 2009-2060. http://www.tilastokeskus.fi/til/vaenn/2009/vaenn_2009_2009-09-30_tie_ 001_fi.html
2
Sulander T, Puska P, Nissinen A, Reunanen A, Uutela A. 75-84-vuotiaiden toiminnanvajeiden muutokset 1993-2005. Suom Lääkäril 2007;62:29-33.
3
Sulander TT, Rahkonen OJ, Uutela AK. Functional ability in the elderly Finnish population: time period differences and associations, 1985-99. Scand J Public Health 2003;31:100-6.
4
Martelin T, Sainio P, Sulander T, Helakorpi S, Tuomi K, Koskinen S. Toimintakyky. Kirjassa: Palosuo H, Koskinen S, Lahelma E ym. Terveyden eriarvoisuus Suomessa. Sosioekonomisten terveyserojen muutokset 1980-2005. Helsinki: Sosiaali- ja terveysministeriö 2007:103-21.
5
Aromaa A, Koskinen S, työryhmä. Terveyden, toimintakyvyn ja työkyvyn kehitys. Kirjassa: Aromaa A, Koskinen S, toim. Terveys ja toimintakyky Suomessa. Terveys 2000 -tutkimuksen perustulokset. Helsinki: Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B3/2002:103-25.
6
Laitalainen E, Helakorpi S, Uutela A. Eläkeikäisen väestön terveyskäyttäytyminen ja terveys keväällä 2007 ja niiden muutokset 1993-2007. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B14/2008.
7
Jylhä M, Vuorisalmi M, Luukkaala T, Sarkeala T, Hervonen A. Elinikä pitenee nopeammin kuin toimintakyky paranee. 90-vuotiaiden ja sitä vanhempien toimintakyvyn muutokset vuosina 1996-2007. Suom Lääkäril 2009;64:2285-90.
8
Sulander T, Martelin T, Sainio P, Rahkonen O, Nissinen A, Uutela A. Trends and educational disparities in functional capacity among people aged 65-84 years. Int J Epidemiol 2006;35:1255-61.
9
Sainio P, Martelin T, Koskinen S, Heliovaara M. Educational differences in mobility: the contribution of physical workload, obesity, smoking and chronic conditions. J Epidemiol Community Health 2007;61:401-8.
10
Rautio N, Heikkinen E, Heikkinen RL. The association of socio-economic factors with physical and mental capacity in elderly men and women. Arch Gerontol Geriatr 2001;33:163-78.
11
Sulander T, Nummela O, Laitalainen E, Helakorpi S, Uutela A. Eläkeikäisen väestön terveyskäyttäytyminen ja terveys alueittain 1993-2005. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B30/2007.
12
Fogelholm M, Valve R, Absetz P ym. Rural-urban differences in health and health behaviour: a baseline description of a community health-promotion programme for the elderly. Scand J Public Health 2006;34:632-40.
13
Laitalainen E, Helakorpi S, Martelin T, Uutela A. Eläkeikäisten elintavoissa eroja koulutuksen ja kuntatyypin mukaan. Suom Lääkäril 2010;65:373-82.
14
Hoeymans N, Feskens EJM, Van den Bos GAM, Kromhout D. Non-response bias in a study of cardiovascular diseases, functional status and self-rated health among elderly men. Age Ageing 1998;27:35-40.
15
Sainio P, Koskinen S, Heliovaara M ym. Self-reported and test-based mobility limitations in a representative sample of Finns aged 30+. Scand J Public Health 2006;34:378-86.
16
Sulander T, Martelin T, Rahkonen O, Nissinen A, Uutela A. Associations of functional ability with health-related behavior and body mass index among the elderly. Arch Gerontol Geriatr 2005;40:185-99.
17
Sulander T. Ikääntyneiden fyysiseen toimintakykyyn vaikuttavat useat eri tekijät. Suom Lääkäril 2009;64:2291-7.
18
Koskinen S, Martelin T, Sainio P. Iäkkäiden toimintakyvyn kohentaminen välttämätöntä. Duodecim 2006;122:255-6.


English summary

English summary: FUNCTIONAL ABILITY AMONG FINNISH ELDERLY HAS IMPROVED, THOUGH NOT IN ALL POPULATION GROUPS

Background The aim of this study was to examine trends in functional ability among older people in Finland in two age groups (65-74 and 75-84), two educational groups (higher and lower educated) and four types of municipality (the Helsinki metropolitan area, cities, towns and other municipalities).

Methods The data were collected by a postal survey entitled "Health Behaviour and Health among the Finnish Elderly", conducted biennially during the period 1993-2007. A stratified random sample (n=2400) of Finnish men and women aged 65-84 was drawn from the Population Register for each biennial survey (response rate 80%).

Results Functional ability among older people in Finland improved between 1993 and 2007. The study showed differences between educational groups, particularly among men and women aged 75-84 but also in the younger age group. However, in the 2000s, educational differences have decreased among women aged 75-84 as the proportion of higher educated women with difficulties in performing daily functions has risen while the proportion of lower educated women has continued to fall. The reduced functional ability among higher educated women was observed in the Helsinki metropolitan area. Among men in both age groups, deficits in functional ability were more prevalent among the lower educated. The differences between the municipality types were mainly explained by differences in educational structures.

Conclusions In promoting the functional ability of older people, it is important to pay attention to the differences between population groups.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030