Lehti 34: Alkuperäis­tutkimus 34/2005 vsk 60 s. 3239 - 3244

Masennuksesta toivutaan Prospektiivisen 6 vuoden seurantatutkimuksen tuloksia

Lähtökohdat

Valtaosa psykiatristen syiden perusteella kirjoitetuista sairauspäivärahakausista aiheutuu masennuksesta, ja masennustila on myös yleisin yksittäinen työkyvyttömyyseläkkeen syy. Seurantatutkimuksia masennuspotilaiden työkyvystä, toipumisesta ja hoitovasteesta tarvitaan kipeästi.

Menetelmät

Psykiatriseen erikoissairaanhoitoon lähetettyjä keski-ikäisiä kliinisesti monihäiriöisiä ja keskivaikeasti oireilevia masennuspotilaita (n = 121) seurattiin keskimäärin kuusi vuotta. Masennuksen ja muiden psyykkisten oireiden väistymistä arvioitiin standardoiduin asteikoin. Kliinisen hoitovasteen saavuttamista arvioitiin Hamiltonin 17-osioisen asteikon avulla.

Tulokset

Valtaosa (84 %) potilaista oli saavuttanut kliinisen hoitovasteen seurannan päättyessä. Oireilun lievittyminen oli nopeinta hoidon alussa. Eläkkeellä olevien osuus kasvoi selvästi seurannan aikana. Ikä ja alkuvaiheen työkyvyttömyys olivat logistisen regressioanalyysin mukaan yhteydessä myöhempään työkyvyttömyyteen. Pitkäkestoinen lääkehoito oli työkyvyttömyydeltä suojaava tekijä.

Päätelmät

Masennusoireet lievittyivät selvästi ajan myötä. Hoidon alkuun tulee panostaa, joskaan hoitovasteen saavuttamiseksi tarvittavaa jatkohoitoakaan ei pidä unohtaa. Runsasta eläkkeelle siirtymistä olisi ilmeisesti mahdollista vähentää tehostamalla hoitoa.

Heimo ViinamäkiKirsi HonkalampiKaisa Haatainen Heli Koivumaa-HonkanenTommi TolmunenJukka Hintikka

Terveys 2000 -tutkimuksessa vakavan masennustilan 12 kuukauden esiintyvyys oli miehillä 4,1 % ja naisilla 7,7 % (1). Mielenterveyden häiriöt ovat aina olleet huomattava työkyvyttömyyden aiheuttaja (2), mutta tilanne on edelleen vaikeutunut. Mielenterveyden häiriöiden osuus sairauspäivärahakausien perusteena on kaksinkertaistunut vuodesta 1992 (3). Vaikka työkyvyttömyyseläkkeellä olevien osuus väestöstä on pienentynyt, mielenterveyden häiriöiden osuus eläketapahtumien syynä on myös lisääntynyt - siitäkin huolimatta, että työkyvyttömyyseläkkeiden hylkäysosuus on kasvanut eniten mielenterveyden häiriöiden sairausryhmässä (4). Sorvaniemi arvioi (5), että masennukseen liittyvistä kuluista selvästi alle 20 % on hoitoon liittyviä kuluja. Loput kulut kertyvät sairauspoissaoloista ja eläkkeistä.

Yksittäisen potilaan hoidossa olisi pyrittävä mahdollisimman hyvään hoitotulokseen, jotta potilas säilyttäisi myös työkykyisyytensä. Psykiatrisessa hoidossa henkilöstöresurssit ovat tärkeitä (6). Nykytilanteessa potilaiden hoitoon on panostettu vasta vähän ennen eläkepäätöstä (4).

Satunnaistetut tutkimukset osoittavat, että vakavassa masennustilassa hoitovasteen asianmukaiseen lääkehoitoon saavuttaa noin 70 % potilaista (7,8,9,10). Näiden tutkimusten tulokset ovat varsin huonosti yleistettävissä tavallisessa kliinisessä työssä hoidettaviin potilaisiin (11). Monella tavalla moniongelmaisia potilaita sisältävien aineistojen tulokset osoittavat, että noin kolmasosa potilaista ei toivu masennustilasta vuodessa saamastaan hoidosta huolimatta (12,13). Vantaan depressiotutkimuksessa (14) seurattiin vakavaa masennustilaa sairastavia potilaita 18 kuukautta, ja yli puolet (63 %) toipui oireettomaksi. Masennustilan vaikeusaste, sen kesto ennen hoitoa ja samanaikainen persoonallisuushäiriö heikensivät toipumista. Jopa 38 %:lla potilaista masennusoireilu uusiutui seurannan aikana. Tutkijat korostavat hoitotulosta heikentävien tekijöiden havaitsemisen tärkeyttä.

Eräässä tutkimuksessa viiden vuoden kuluttua hoidon aloituksesta masennuksesta toipuneita oli 80 % ja kymmenen vuoden kuluttua 90 % masentuneista oli toipunut (15). Englannissa seurattiin alussa osastohoidossa olleita vakavaa masennustilaa sairastaneita kymmenen vuoden ajan (16), ja ainoastaan 13 % ei toipunut. Toisaalta vain 52 % oli pysynyt oireettomana koko seuranta-ajan. Uudelleen sairastuminen onkin ongelma. Simpson ym. (17) seurasivat masennukseen ensi kertaa sairastuneita 15 vuotta. Seurannan päättyessä 40 % miehistä ja 50 % naisista sai edelleen masennusdiagnoosin, vaikkakin noin 90 %:n oli arvioitu välillä toipuneen. Judd ym. (18) seurasivat vakavaa masennustilaa sairastavia potilaita 12 vuotta. Epätäydellinen toipuminen ensimmäisestä masennusjaksosta oli yhteydessä huonoon pitkäaikaisennusteeseen. Masennuksesta toipuminen on yhteydessä myös serotoniinitransportteritiheyden parantumiseen keskushermostossa (19).

Kansainvälisiä, pitkäkestoiseen seurantaan perustuvia tutkimustuloksia masennustilan kulusta on käytettävissä, mutta vastaavanlaisia suomalaisia tutkimuksia on niukasti. Tämän tutkimuksen tarkoituksena olikin arvioida masennuksesta toipumista keskimäärin kuuden vuoden seurannan perusteella.

AINEISTO JA MENETELMÄT

Depressioprojektin nimellä tunnetun tutkimuksen perusaineiston muodostivat tammikuun 1996 alusta KYS:n psykiatrian klinikan avohoitoon lähetetyt masennuspotilaat, jotka hoitava lääkäri lähetti erilliseen seurantaan tutkimuspoliklinikalle. Aineiston muodostuminen on kuvattu tarkemmin toisaalla (20,21). Tutkimussuunnitelma on hyväksytty Kuopion yliopiston ja KYS:n tutkimuseettisessä toimikunnassa.

Hoitava lääkäri pyysi potilaalta kirjallisen luvan tutkimukseen ja sen seurantavaiheiden suorittamiseen, suoritti perustutkimuksen ja arvioi masentuneisuuden asteen MADRS-asteikolla (pisteasteikko 0-60). Pistemäärän kasvu merkitsee masentuneisuuden vaikeutumista (22). Samalla hän arvioi potilaan psykososiaalisen toiminnan tason GAF-asteikolla (pisteasteikko 0-99). Tutkijasairaanhoitaja määritteli potilaan GAF-pisteytyksen kuuden vuoden seurannassa. Korkeampi pistemäärä merkitsee aina parempaa toimintakykyä (23).

Depressioprojektiin osallistuminen ei rajannut potilaan hoidon toteutumista. Tutkimuksen sisäänottokriteereissä edellytettiin, että potilas sairastaa ICD-10-tautiluokituksen mukaista masennusta. Poissulkukriteereitä olivat todettu keskushermostosairaus, vaikea somaattinen sairaus (esim. syöpä tai tuore sydäninfarkti), alkoholi tai huumeriippuvuus, vaikea kognitiivisen kapasiteetin vajaus ja muu vakava mielenterveyshäiriö, kuten skitsofrenia tai muu psykoosi.

Alkuperäiseen otokseen kuului 175 masennuspotilasta. Heistä 149 (85 %) poti SCID-haastattelulla diagnosoitua vakavaa masennustilaa ja lopuilla oli jokin muu masennusdiagnoosi (24). Tässä artikkelissa analysoidaan kaikkien niiden potilaiden toipumista, jotka olivat seurannassa mukana keskimäärin kuuden vuoden ajan (n = 121). Potilaiden kliininen tilanne arvioitiin seurantakäynneillä 6, 12 ja 24 kuukauden sekä 6 vuoden kuluttua. Kuuden vuoden seurantatutkimuksessa arvioitiin SCID-I-haastattelun (24) avulla, oliko potilaalla ollut masennustilan jaksoja 24 kuukauden seurannan jälkeen.

Tutkimuksen alussa seurantaan tullessaan potilas täytti kyselylomakkeen, jolla selvitettiin tavanomaisten sosiodemografisten taustamuuttujien lisäksi sosiaalista tukea ja taloudellista tilannetta kumpaakin yhdellä kysymyksellä. Potilaalta kysyttiin myös velkojen määrää ja se luokiteltiin 2-luokkaiseksi (alle tai yli 16 800 euroa). Potilaalta kysyttiin lisäksi, kuinka kauan hänellä oli esiintynyt masennusoireita. Potilaalta kysyttiin myös joka arviokerralla, oliko hän sairauslomalla tai eläkkeellä vai oliko hän työkykyinen (työssä, työtön, opiskelija jne.).

Persoonallisuushäiriön esiintyminen arvioitiin puolen vuoden seurantakäynnillä SCID-II-haastattelulla (25,26). Näin meneteltiin siksi, ettei alkuvaiheen masennustila aiheuttaisi vääriä positiivisia diagnooseja. Potilashaastattelun ja sairauskertomusanalyysin perusteella selvitettiin, onko potilaalla jokin lääkärin toteama hoitoa ja lääkitystä vaativa ruumiillinen pitkäaikainen sairaus. Yleisimpiä olivat verenpainetauti ja sepelvaltimotauti tai tuki- ja liikuntaelinten sairaudet. Osalla potilaista oli jokin yksittäinen diagnoosi kuten astma, polyneuropatia tai psoriasis ja osalla useita somaattisia sairauksia. SCID-I-haastattelulla ja sairauskertomusanalyysillä varmennettiin, ettei ruumiillinen sairaus tai orgaaninen syy ollut masennustilan etiologinen tekijä (27).

Potilaan lomake sisälsi elämäntyytyväisyysasteikon (LS) (28,29). Neljästä kysymyksestä koostuva pisteasteikko on 4-20. Pistemäärän lisääntyminen tarkoittaa suurempaa tyytymättömyyttä elämään, ja keskiarvo suomalaisella aikuisväestöllä on 8,8 (29).

Aleksityymisiä piirteitä kartoitettiin 20-osioisen standardoidun asteikon avulla (TAS-20), jossa pisteasteikko on 20-100 (30,31). Pistemäärän lisääntyminen tarkoittaa suurempaa taipumusta aleksitymiaan, ja keskiarvo yleisväestössä on 44 (32). Aleksitymialla tarkoitetaan vaikeutta kokea, kuvata ja ilmaista sanallisesti omia tunteitaan sekä korostunutta taipumusta toiminnalliseen ajatteluun.

Potilas arvioi itse masentuneisuuttaan Beckin 21-osioisella (33) depressioasteikolla (BDI-pisteasteikko 0-63). Pistemäärän kasvu merkitsee masentuneisuuden vaikeutumista ja pohjoissavolaisen aikuisväestön keskiarvo on 5,8 (34).

Potilaan arvioitiin saaneen asianmukaista, vaikuttavaa lääkehoitoa, jos päivittäinen lääkemääräys ylitti seuraavat annosrajat: trisykliset masennuslääkkeet 150 mg, fluoksetiini 20 mg, sitalopraami 20 mg, sertraliini 50 mg, venlafaksiini 75 mg jne. (35). Asianmukaisen lääkehoidon yhtäjaksoinen kesto (kuukausia) laskettiin ensimmäisten 24 kuukauden ajalta. Samoin laskettiin kuukausina hoitosuhteen yhtäjaksoinen kokonaiskesto 24 kuukauden ajalta.

Tutkijasairaanhoitaja arvioi potilaan masentuneisuuden asteen jokaisella tutkimuskerralla 17-osioisella Hamiltonin masennusasteikolla (HDRS-pisteasteikko 0-52) (36,37). Korkeampi pistemäärä merkitsee vaikeampaa masentuneisuutta. Osoitimme äskettäin (38), että katkaisuraja 11/12 erottelee ne, jotka saavat tai eivät saa masennusdiagnoosia. Tämän katkaisurajan herkkyydeksi todettiin 0,85 ja tarkkuudeksi 0,90, positiivisen testituloksen ennustearvo oli 0,76 ja negatiivisen testituloksen ennustearvo 0,94. Käytimme kyseistä katkaisurajaa tässä tutkimuksessa osoittamaan toipumisen eli kliinisen hoitovasteen: HDRS-pisteet välillä 0-11 (kliininen hoitovaste on saavutettu), pisteet yli 11 (ei kliinistä hoitovastetta).

Luokkamuuttujien tilastollisessa testauksessa käytettiin khi2-testiä ja jatkuvien muuttujien testauksessa riippumattomien otosten t-testiä. Kaikki testit tehtiin kaksisuuntaisina. Toistettujen mittausten tilastollinen merkitsevyys arvioitiin toistettujen mittausten varianssianalyysillä. Lopuksi etsittiin työkyvyttömyyteen itsenäisesti yhteydessä olevia tekijöitä logistisella regressioanalyysillä (39).

TULOKSET

Potilaat olivat hoidon ja seurannan alkaessa keski-ikäisiä ja valtaosa eli avio- tai avoliitossa (taulukko 1). Potilaat arvioivat masennusoireita esiintyneen yli kymmenen vuoden ajan. Kahdella kolmasosalla potilaista oli samanaikainen somaattinen diagnoosi. Persoonallisuushäiriö oli myös yleinen. MADRS-asteikon mukaan potilaat kärsivät keskivaikeasta masennustilasta, ja GAF-pisteiden mukaan heidän toimintakykynsä oli kohtuullisen hyvä. Hoidon alussa eläkkeellä oli runsaat 10 % potilaista ja sairauslomalla 43 % potilaista eli työkyvyttömiä oli yli puolet.

Hoitosuhteen yhtäjaksoinen kesto oli 13,4 ± 10,0 kuukautta ja asianmukaisen lääkehoidon kesto 10,3 ± 9,6 kuukautta. Vain 18 potilasta (16 %) oli saanut uuden masennusjakson kahden vuoden seurannan jälkeen. Seurannan päättyessä keskusteluhoidossa oli 24 henkilöä (19,8 %), 11 (9 %) erikoissairaanhoidossa ja 13 (11 %) muualla. Vaikuttavaksi arvioitua lääkehoitoa potilaista sai 6 kuukauden seurantahetkellä 48 %, 12 kuukauden kohdalla 40 %, 24 kuukauden kohdalla 31 % ja kuuden vuoden seurantahetkellä 41 %.

Potilaiden masennusoireet lievittyivät tilastollisesti merkitsevästi seurannan aikana, kun niitä arvioitiin BDI- tai HDRS-pisteiden keskiarvojen perusteella (taulukko 2). Potilaiden aleksitymiapisteet kuten myös LS-pisteet vähenivät seurannassa. Kliinisen hoitovasteen saavuttaneiden osuus lisääntyi seurannan myötä, ja ensimmäisen puolen vuoden aikana toipuminen oli kaikkein nopeinta.

Seurannan päättyessä 60 % oli työkyvyttömiä (55 % eläkkeellä). Perusanalyysissä somaattinen sairaus ja ikä olivat yhteydessä työkyvyttömyyteen (taulukko 3). Työkyvyttömät olivat saavuttaneet yhtä usein kliinisen hoitovasteen kuin työkykyiset. Seurannan lopussa työkykyiset olivat lievemmin masentuneita kuin työkyvyttömät; lääkehoidon tai hoitosuhteen kestossa ei ollut eroa.

Logistisella regressioanalyysillä (enter-asetus) etsittiin työkyvyttömyyteen itsenäisesti yhteydessä olevia tekijöitä. Selittäviä muuttujia olivat ikä, sukupuoli, persoonallisuushäiriö- ja somaattinen diagnoosi, HDRS- ja GAF-pisteet kullakin arviokerralla ja hoitomuuttujat. Puolen vuoden kohdalla ainoastaan ikä oli merkitsevä (OR 1,13, 95 %:n luottamusväli 1,04-1,22). Ikä ja HDRS-pisteet olivat 12 kuukauden kohdalla työkyvyttömyyden selittäjiä (OR 1,48, 95 %:n luottamusväli 1,04-2,11). Kahden vuoden seurantahetkellä työkyvyttömyydeltä suojasi edelleen ikä, mutta myös pitkä vaikuttava lääkehoito (OR 0,90, 95 %:n luottamusväli 0,82-0,99) sekä korkeat GAF-pisteet (OR 0,79, 95 %:n luottamusväli 0,66-0,93). Kuuden vuoden seurantahetkellä työkyvyttömyyttä selitti ainoastaan ikä. Kun alkuvaiheen työkyvyttömyys asetettiin malliin, se oli yhteydessä työkyvyttömyyteen vielä kuuden vuoden kohdalla (OR 19,5, 95 %:n luottamusväli 1,37-277,5).

Lue myös

POHDINTA

Tavanomaisella hoidolla masennuksesta toipuminen oli nopeinta hoidon alussa. Hoidon nopeaan käynnistämiseen on panostettava mahdollisimman paljon (18). Hamiltonin asteikon luokittelun avulla tulos on samansuuntainen. Seurannan päättyessä valtaosa potilaista oli saavuttanut kliinisen hoitovasteen. Hoitovasteen saavuttaneiden osuutta on pidettävä hyvänä ja se vastaa aiempien kansainvälisten tutkimusten tuloksia (15,17). Suomesta ei ole aiemmin julkaistu yhtä pitkään seurantaan perustuvia tuloksia.

Otoksemme oli toipumisodotusten suhteen haasteellinen. Potilailla oli ollut masennusoireita varsin pitkään. Lähes puolella oli samanaikainen persoonallisuushäiriö ja yli puolella somaattinen sairaus. Nämä molemmat tekijät heikentävät itsenäisesti toipumisodotuksia (14,40-44).

Masentuneet potilaat eivät olleet mielenterveyspalvelujen suurkuluttajia. Hoitopanostus oli kestoltaan varsin lyhyt, suuri osa potilaista sai lääkehoitoa, jonka määrän arvioimme olleen alle vaikuttavan annoksen. Päätelmämme on, että kun lääkehoitoa käytetään, tulisi annoksen vaikuttavuustaso ja lääkehoidon keston riittävyys varmistaa. Myös Vantaan depressioaineistossa (45) todettiin potilaiden jääneen akuuttihoidon jälkeen varsin usein (49 %) ilman depressiolääkitystä. Masennustilan hoidosta on äskettäin valmistunut Käypä hoito -suositus (46).

Aineistostamme 60 % oli työkyvyttömiä seurannan päättyessä, vaikka samanaikaisesti kliinisen hoitovasteen saavuttaneiden osuus suureni selvästi. Potilaille tarjottu hoitosuhde oli mielestämme lyhyt, varsinkin kun heidän työkykynsä oli uhattuna. Myös lääkehoidon kesto oli työkyvyn kannalta arvioituna liian lyhyt. Lääkehoidon kesto oli logistisessa mallissa työkyvyttömyydeltä suojaava tekijä, mikä on kliinisesti tärkeä löydös. Korkeampi ikä oli itsenäisesti yhteydessä työkyvyttömyyteen, varsin odotetusti. Alkuvaiheen työkyvyttömyys ennusti mallissa tulevaa työkyvyttömyyttä, ja tämäkin kliinisesti tärkeä löydös korostaa aktiivisen hoidon merkitystä, niin että sairauslomavaihe voisi olla mahdollisimman lyhyt. Työkyvyttömyyseläkepäätöksen perusteena on kaikista sairauksista johtuva arvio työ- ja toimintakyvystä. Kaikki työkyvyttömyyseläkepäätökset eivät tässäkään aineistossa johdu siis pelkästään masentuneisuudesta.

Hoitoon ja kuntoutukseen pitää mielestämme panostaa enemmän, jotta voidaan vähentää eläketapahtumia. Tämä suositus ei perustu tämän tutkimuksen tuloksiin, koska meiltä puuttui tehostetun hoidon vertailuryhmä, johon olisi voinut verrata eläkkeelle päätyvien osuuksia. Sorvaniemen ym. (47) tutkimuksessa seurattiin ensimmäistä kertaa mielenterveystoimistoon hakeutuneita masennuspotilaita 30 kuukautta, ja heistä 22 % päätyi eläkkeelle. Eläkkeelle päätyivät erityisesti iäkkäät ja somaattisesti sairaat. Alle kolme kuukautta oireilleista kukaan ei joutunut eläkkeelle. Vantaan depressioaineistossa 20 % potilaista oli eläkkeellä ja 19 % potilaista päätyi uudelle työkyvyttömyyseläkkeelle vajaan kahden vuoden seurannan aikana (48).

Tuoreen katsauksen (49) mukaan Hamiltonin asteikon faktorirakenne ei ole optimaalinen. Asteikolla oli kyky erotella diagnostisia ryhmiä (erotteluvaliditeetti) ja pistemäärän muuttumisalttius hoidon myötä (ennustevaliditeetti). Hamiltonin asteikkoon perustuva arvio kliinisestä hoitovasteesta on luotettava ainakin tässä aineistossa (38). Somaattisten sairauksien aiheuttamaa toiminnanvajausta ei ollut mahdollista arvioida erillisesti, mikä on puute. Työkyvyttömien kliinistä tilaa ei arvioitu tarkoin eläkkeelle päätymisen hetkellä, mikä vaikeuttaa tulosten tulkintaa.

Asetelmassamme ei ollut hoitamattomien masennuspotilaiden vertailuryhmää, joten emme voi arvioida spontaanitoipumista. Holi (50) arvioi heidän osuudekseen noin 4 %, kun hän käytti otoksena monihäiriöisiä psykoterapiaan jonottaneita (keskimääräinen jonotusaika 75 päivää). Poimimme yleisväestöotoksesta masentuneet ja seurasimme heitä kaksi vuotta (51). Alun perin masentuneista 66 % luokiteltiin edelleen masentuneiksi. Toipumattomuutta ennusti se, ettei masentunut ollut saanut hoitoa mielenterveysongelmiinsa. Näin ollen spontaani toipuminen ei todennäköisesti selitä tutkimuksemme tulosta merkittävästi.

Masennuspotilaiden hoitoon ja kuntoutukseen tulee panostaa, ja erityisesti tämä koskee psykoterapiaa ja lääkehoitoa, koska näiden hoitojen yhdistäminen tuottaa parhaimman hoitotuloksen (46). Näiden perinteisten psykiatristen hoitomuotojen rinnalle on tarpeen kehittää toimintakykyä ylläpitäviä ja kuntouttavia interventioita (52). Potilaiden toipumista ja kliinistä hoitovastetta tulee seurata standardoiduin menetelmin. Jos potilaan työkyky on uhattuna, hoitoa ja kuntoutusta tulee tehostaa ja eri hoitomenetelmiä on yhdistettävä. Työkyvyttömyyseläkkeelle ei saisi joutua hoidon riittämättömyyden tai puuttumisen vuoksi. Yhteiskunnan on turvattava potilaiden hoidossa tarvittavat resurssit. Se on yhteiskunnan kannalta edullisin vaihtoehto ja potilaan kannalta oikea, inhimillinen toimintatapa.


Kirjallisuutta
1
Pirkola S, Lönnqvist J ja mielenterveyden työryhmä. Psyykkinen oireilu ja mielenterveyden häiriöt. Kirjassa: Aromaa A, Koskinen S. Terveys ja toimintakyky Suomessa. Terveys 2000 -tutkimuksen perustulokset. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja, B3, 2002:51-4.
2
Salminen JK. Mielenterveyden häiriöt ja työkyvyttömyys. Suom Lääkäril 2004;59:4745-8.
3
Sairausvakuutustilastot 1992-2002. Kansaneläkelaitos, Helsinki.
4
Lehto M, Lindström K, Lönnqvist J ym. Mielenterveyden häiriöt työkyvyttömyyseläkkeen syynä - ajatuksia ehkäisystä, hoidosta ja kuntoutuksesta. Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2005:1.
5
Sorvaniemi M. Treatment practice of major depression in psychiatric outpatient care. Annales Universitatis Turkuensis. Ser D, Tom 285, Turku 1998.
6
Tuori T, Kiikkala I, Lehtinen V. Psykiatrisen hoidon järjestämisestä ja resursseista 1990-luvulla. Suom Lääkäril 2000;55:4533-8.
7
Bech P, Cialdella P, Haugh MC ym. Meta-analysis of randomised controlled trials of fluoxetine v. placebo and tricyclic antidepressants in the short-term treatment of major depression. Br J Psychiatr 2000;176:421-8.
8
Walsh BT, Seidman SN, Sysko R, Gould M. Placebo response in studies of major depression: variable, substantial, and growing. JAMA 2002;287:1840-7.
9
Montgomery S, Ferguson JM, Schwartz GE. The antidepressant efficacy of reboxetine in patients with severe depression. J Clin Psychopharmacol 2003;23:45-50.
10
Isometsä E, Syvälahti E. Lääkeresistentin depression lääkehoidon suuntaviivoja. Duodecim 2004;120:821-30.
11
Parker G, Anderson IM, Haddad P. Clinical trials of antidepressant medications are producing meaningless results. Br J Psychiatry 2003;183:102-4.
12
Simon GE, Von Korff M. Recognition, management, and outcome of depression in primary care. Arch Fam Med 1995;4:99-105.
13
Ezquiaga E, García A, Pallarés T, Bravo MF. Psychosocial predictors of outcome in major depression: a prospective 12-month study. J Affect Disord 1999;52:209-16.
14
Melartin TK, Rytsälä HJ, Leskelä US, Lestelä-Mielonen PS, Sokero TP, Isometsä ET. Severity and comorbidity predict episode duration and recurrence of DSM-IV major depressive disorder. J Clin Psychiatry 2004;65:810-9.
15
Solomon DA, Keller MB, Leon AC ym. Recovery from major depression. A 10-year prospective follow-up across multiple episodes. Arch Gen Psychiatry 1997;54:1001-6.
16
Kennedy N, Abbott R, Paykel ES. Longitudinal syndromal and sub-syndromal symptoms after severe depression: 10-year follow-up study. Br J Psychiatry 2004;184:330-6.
17
Simpson HB, Nee JC, Endicott J. First-episode major depression. Few sex differences in course. Arch Gen Psychiatry 1997;54:633-9.
18
Judd LL, Paulus MJ, Schettler PJ ym. Does incomplete recovery from first lifetime major depressive episode herald a chronic course of illness? Am J Psychiatry 2000;157:1501-4.
19
Laasonen-Balk T, Viinamäki H, Kuikka JT, Husso-Saastamoinen M, Lehtonen J, Tiihonen J. 123I-?-CIT binding and recovery from depression. A six-month follow-up study. Eur Arch Psychiatry Clin Neurosci 2004;254:152-5.
20
Viinamäki H, Tanskanen A, Antikainen R ym. Millainen on hoitoon hakeutuva masennuspotilas? Suom Lääkäril 1998;53:531-5.
21
Viinamäki H, Tanskanen A, Haatainen K ym. Miehet ja naiset toipuvat vakavasta masennustilasta yhtä hyvin. Suom Lääkäril 2002;57:747-50.
22
Montgomery SA, Åsberg M. A new depression scale designed to be sensitive to change. Br J Psychiatry 1979;134:382-9.
23
Spitzer RL, Gibbon M, Williams JBW, Endicott J. Global Assessment of Functioning (GAF) scale. Kirjassa: Sederer LJ, Dickey B, toim. Outcome assessment in clinical practice. Baltimore: Williams and Wilkins, 1996.
24
Spitzer RL, Williams JBW, Gibbon M, First MB. The structure of interview for DSM-III-R (SCID) I. History, rationale and description. Arch Gen Psychiatry 1992;49:624-9.
25
Spitzer RL, Williams JBW, Gibbon M, First MB. Structured clinical interview for DSM-III-R personality disorders (SCID-II, Version 1.0). Washington: American Psychiatric Press 1990.
26
Zimmermann M. Diagnosing personality disorders. Arch Gen Psychiatry 1994;51:225-45.
27
Viinamäki H, Tanskanen A, Hintikka J ym. Effect of somatic comorbidity on alleviation of depressive symptoms. Aust NZJ Psychiatry 2000;34:755-61.
28
Allardt E. About dimensions of welfare: an explanatory analysis of the comparative Scandinavian survey. University of Helsinki. Research Group of Comparative Sociology. Research reports number 1, 1973.
29
Koivumaa-Honkanen HT, Honkanen R, Viinamäki H, Heikkilä K, Kaprio J, Koskenvuo M. Life satisfaction and suicide: a 20-year follow-up study. Am J Psychiatry 2001;158:433-9.
30
Bagby RM, Parker JDA, Taylor GJ. The twenty-item Toronto Alexithymia Scale-I. Item selection and cross-validation of the factor structure. J Psychosom Res 1994;38:43-8.
31
Joukamaa M, Miettunen J, Kokkonen P ym. Psychometric properties of the Finnish 20-item Toronto Alexithymia Scale. Nord J Psychiatry 2001;55:123-7.
32
Honkalampi K, Hintikka J, Tanskanen A, Lehtonen J, Viinamäki H. Depression is strongly associated with alexithymia in the general population. J Psychosom Res 2000;48:99-104.
33
Beck AT, Steer RA., Garbin MG. Psychometric properties of the Beck Depression Inventory. Twenty-five years of evaluation. Clin Psychol Rev 1988;8:77-100.
34
Tanskanen A, Hintikka J, Honkalampi K, Haatainen K, Koivumaa-Honkanen H, Viinamäki H. Impact of multiple traumatic experiences on the persistence of depressive symptoms - a population-based study. Nord J Psychiatry 2004;58:459-64.
35
Sorvaniemi M, Helenius H, Salokangas RKR. Improved pharmacotherapy of major depression in psychiatric outpatient care. Nord J Psychiatry 1998;52:155-61.
36
Hamilton M. A rating scale for depression. J Neurol Neurosurg Psychiat 1960;23:56-62.
37
Hamilton M. Hamilton Rating Scale for Depression. Kirjassa: Handbook of Psychiatric measures. American Psychiatric Association 2000:526-9.
38
Viinamäki H, Honkalampi K, Koivumaa-Honkanen H ym. Hamiltonin asteikko masennuksen seurannassa käyttökelpoinen yleislääkärin työkalu. Suom Lääkäril 2005;60:149-52.
39
Uhari M, Nieminen P. Epidemiologia ja biostatistiikka. Kustannus Oy Duodecim 2001.
40
Wells KB, Stewart A, Hays RD ym. The functioning and well-being of depressed patients. Results from the medical outcomes study. JAMA 1989;262:914-9.
41
McCoy DM. Treatment considerations for depression in patients with significant medical comorbidity. J Fam Practice 1996;43:S35-S44.
42
Shea MT, Pilkonis PA, Beckham E ym. Personality disorders and treatment outcome in the NIMH treatment of depression collaborative research program. Am J Psychiatry 1990;147:711-8.
43
Mulder RT. Personality pathology and treatment outcome in major depression: A review. Am J Psychiatry 2002;159:359-71.
44
Viinamäki H, Tanskanen A, Koivumaa-Honkanen H ym. Cluster C personality disorder and recovery from major depression: 24-month prospective follow-up. J Pers Disord 2003;17:341-50.
45
Melartin T. Comorbidity, outcome and treatment of DSM-IV major depressive disorder in psychiatric care. Academic dissertation. Publications of the National Public Health Institute, A20, 2004. Helsinki 2004
46
Suomen Psykiatriyhdistyksen asettama työryhmä. Käypä hoito -suositus. Depressio. Duodecim 2004;120:744-64.
47
Sorvaniemi M, Helenius H, Salokangas RKR. Factors associated with being granted a pension among psychiatric outpatients with major depression. J Affect Disord 2003;75:43-8.
48
Rytsälä HJ, Melartin TK, Leskelä US, Lestelä-Mielonen PS, Sokero TP, Isometsä ET. A record-based analysis of 803 patients treated for depression in psychiatric care. J Clin Psychiatry 2001;62:701-6.
49
Bagby RM, Ryder AG, Schuller DR, Marshall MB. The Hamilton Depression Rating Scale: has the gold standard become a lead weight? Am J Psychiatry 2004;161:2163-77.
50
Holi M. Assessment of psychiatric symptoms using the SCL-90. Academic dissertation. Helsinki: Helsinki University Printing House 2003.
51
Viinamäki H, Tanskanen A, Honkalampi K ym. Recovery from depression: a two year follow-up study of general population subjects. Int J Soc Psychiatry 2005 (painossa).
52
Viinamäki H, Hintikka J, Leppänen A, Heikkinen A, Kinnunen I, Lepola U. Masennuspotilaat kuntoutuksessa. Suom Lääkäril 2003;58:3523-8.


English summary

English summary: DEPRESSION WILL IMPROVE - FINDINGS FROM A SIX-YEAR FOLLOW-UP STUDY

Background. Among mental disorders major depression and other depressive disorders are the most common causes of sickness benefits and pensions due to incapacity for work. Nevertheless, there are only a few long-term studies on outcome and capacity for work among patients with depression.

Methods. We followed up 121 patients with major depressive disorder for six years, on average. Somatic comorbidity (68%) and personality disorders (42%) were common. The 17-item Hamilton Depression Rating Scale (HDRS) was used to assess the severity of depression.

Results. Most patients (84 %) had recovered (HDRS score <= 11) at the end of follow-up. Recovery from depression was fastest during the first months. At the end of follow-up only one fifth (20%) of the patients had any adjunct therapeutic relationship and less than half of them (41%) were on antidepressants at adequate doses. The proportion of those who were pensioned due to incapacity for work increased from 13% to 55% during the follow-up. Those who were incapable of work were more depressed. Age and somatic comorbidity were significantly associated with incapacity for work.

Conclusions. These findings suggest that symptoms of depression are alleviated in the course of time. Effective medical interventions are important especially during the first months of treatment but continuous therapy and rehabilitation must not be forgotten. It is possible that pensions due to incapacity for work could be at least delayed if patients with depression were treated more vigorously.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030