Lehti 23: Alkuperäis­tutkimus 23/2006 vsk 61 s. 2473 - 2477

Potilastyytyväisyys välittömän rinnankorjausleikkauksen jälkeen

Lähtökohdat

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää syöpäleikkauksen yhteydessä tehtävän välittömän rinnan korjausleikkauksen läpikäyneiden rintasyöpäpotilaiden tyytyväisyys käytettyyn leikkausmenetelmään 3 vuoden seurantajakson jälkeen.

Menetelmät

Kysely kohdistettiin vuosina 1998-2001 Kuopion yliopistollisessa sairaalassa rinnan välittömässä korjausleikkauksessa olleille potilaille. Seuranta-aika oli 3-6 vuotta. Tuona aikana leikatuista 80 potilaasta 5 oli kuollut taudin edettyä. Kyselylomakkeen saaneista 75 potilaasta vastasi 61 (82 %). Potilailta kysyttiin yleistä tyytyväisyyttä rinnan korjausleikkaukseen, ennen leikkausta annetun informaation riittävyyttä ja tyytyväisyyttä esteettiseen tulokseen. Vastaukset pyydettiin 10-portaisella asteikolla, jossa 0 = hyvin tyytyväinen ja 10 = hyvin tyytymätön.

Tulokset

Valtaosa potilaista oli yleisesti hyvin tyytyväisiä korjausleikkaukseen (keskiarvot alle 2 kaikissa vastauksissa). Potilaat olivat kohtalaisen tyytyväisiä saamaansa tietoon ennen leikkausta (keskiarvot 3,5). Potilaat olivat myös kohtalaisen tyytyväisiä esteettiseen lopputulokseen (keskiarvot 3,5-3,6). Ilman sädehoitoa selviytyneet potilaat olivat hiukan tyytyväisempiä kuin sädehoitoa saaneet. Päätelmät Välittömän rintarekonstruktion läpikäyneistä potilaista valtaosa oli hyvin tyytyväisiä leikkaukseen ja tyytyväisiä esteettiseen lopputulokseen. Potilaat toivovat enemmän tietoa ennen leikkausta päätöksenteon tueksi.

Kaisa HerttuainenPaula MustonenLeena SetäläMarkku Härmä

Rintasyöpään sairastuu Suomessa vuosittain 3 800 naista. Rintasyöpäleikkauksista yli puolet voidaan tehdä säästävällä tekniikalla, johon kuuluu rinnan osapoiston lisäksi aina postoperatiivinen sädehoito (1). Kuopion yliopistollisessa sairaalassa uusia rintasyöpäpotilaita leikataan vuosittain keskimäärin 180. Osapoistoleikkauksella hoidetaan runsas puolet potilaista, mutta rintarauhanen joudutaan edelleen poistamaan kokonaan, jos kasvain on monipesäkkeinen tai suurikokoinen rinnan kokoon nähden tai jos sädehoitoa ei voida antaa. Pienikokoisenkin kasvaimen hoidossa on tehtävä rinnan poisto, jos potilas muista hoitovaihtoehdoista kuultuaan niin haluaa.

Rinnan poiston kanssa samassa leikkauksessa voidaan tehdä välitön rinnan muodon palauttava korjaus, jos rintasyöpä on hyväennusteinen (2). Välitön korjausleikkaus katsotaan paremmaksi vaihtoehdoksi kuin myöhäiskorjaus, koska sen avulla vältetään toinen leikkaustoimenpide ja lisäksi korjaus on teknisesti helpompi suorittaa samassa leikkauksessa verrattuna esimerkiksi rinnan poiston ja sädehoidon jälkitilaan. Potilaan kannalta yksi leikkaus on aina vähemmän rasittava kuin kaksi leikkausta sairauslomineen. Lisäksi säästetään myös hoidon kustannuksissa. Viidennes Kuopion yliopistollisessa sairaalassa leikatuista rintasyöpäpotilaista hoidetaan välitöntä korjausleikkausta käyttäen.

On ajateltu, että rinnan välitön korjaaminen auttaisi potilasta selviämään henkisesti paremmin verrattuna myöhäiskorjaukseen (3). On kuitenkin varsin vähän tutkimustietoa siitä, miten potilaat itse arvioivat välitöntä korjausleikkausta pian sen jälkeen tai pitkän seuranta-ajan kuluttua. Tutkimuksemme tarkoituksena oli selvittää, miten välittömän rinnankorjausleikkauksen läpikäyneet potilaat kokivat leikkauksen tuloksen vähintään 3 vuoden seuranta-ajan jälkeen.

Aineisto ja menetelmät

Kysely lähetettiin lokakuussa 2004 elossa olleille 75 rintasyö- päpotilaalle, joille oli tehty välitön rinnankorjaus Kuopion yliopistollisessa sairaalassa vuosina 1998–2001. Viisi korjausleikkauspotilasta oli seuranta-aikana kuollut rintasyöpään. Kyselyyn vastasi 61 potilasta (82 %). Kolmen potilaan vastaukset suljettiin pois jälkikäteen: yhdelle oli tehty korjaus proteesia käyttäen ja kaksi muuta olivat menettäneet kudossiirteensä. Tiedot selvitettiin sairauskertomuksista.

Potilaiden tyytyväisyyttä mitattiin kyselylomakkeella, joka mukaeltiin Aldermanin ym. esittämästä kyselystä (4). Alkuperäisessä tutkimuksessa vertailtiin potilaiden tyytyväisyyttä varrellisen TRAM-leikkauksen, mikrovaskulaarisen TRAM-leikkauksen ja proteesia käyttäen tehdyn rinnan korjausleikkauksen jälkeen vuoden kuluttua leikkauksesta, ja sen lomake katsottiin myös tämän kyselyn tarkoitukseen sopivimmaksi. Kyselylomakkeessa neljä ensimmäistä kysymystä koskee yleistä leikkausmenetelmään liittyvää tyytyväisyyttä, viides kysymys leikkausta edeltävän informaation riittävyyttä ja kaksi viimeistä kysymystä esteettistä tyytyväisyyttä (taulukko 1). Alkuperäisestä kyselystä poiketen valitsimme visuaalisesti analogisen asteikon 0-10, jossa 0 = hyvin tyytyväinen ja 10 = hyvin tyytymätön; näin halusimme välttää "en osaa sanoa" -vaihtoehdon, Tutkimus hyväksyttiin KYS:n tutkimuseettisessä toimikunnassa. Kyselylomakkeen täytön lisäksi potilaat antoivat kirjallisen suostumuksen tutkimukseen.

Numeeristen vastausten perusteella laskettiin eri menetelmillä leikattujen potilaiden keskimääräinen tyytyväisyys. Keskiarvojen ollessa ei-normaalisti jakautuneita verrattiin leikkausmenetelmiä toisiinsa tilastollisesti Mann-Whitneyn testiä käyttäen. Samalla menetelmällä testattiin postoperatiivisen sädehoidon yhteys tyytyväisyyteen. Tilastollisesti merkitseväksi katsottiin p £ 0,05.

Tulokset

Vastaajilla oli kulunut leikkauksesta vähintään 3 vuotta. Lopulliseen analyysiin saaduista 58 potilaasta 20:lle oli tehty osapoisto ja LD-kieleke (latissimus dorsi -kieleke) ns. minikielekemenetelmällä, 19:lle oli tehty joko rinnan poisto ihonalaisesti (subkutaanimastektomia, nänni ja nännipiha säästetään) tai ihoa säästäen (nänni ja nännipiha poistetaan) sekä TRAM-kieleke (mikrovaskulaarinen kieleke alavatsan poimusta ja rectus abdominis -lihaksesta) ja 19:lle oli tehty rinnan poisto joko ihonalaisesti tai ihoa säästäen sekä korjaus perinteisellä LD-kielekkeellä (kuva 1).

Potilaat olivat keskimäärin erittäin tyytyväisiä valittuun välittömään leikkausmenetelmään: vastauksista suurin osa sijoittui välille 0-2 (kuvio 1) ja keskiarvo oli alle 2 (taulukko 2). Ennen leikkausta annetun informaation riittävyyttä koskevien vastausten keskiarvo oli 3,6 (SD 3,6). Tyytyväisyys esteettiseen tulokseen arvioitiin niin, että pistekeskiarvo rinnan koosta ja muodosta oli 3,9 (SD 3,5) ja rinnan luonnollisuudesta 3,1 (SD 2,9). Tyytyväisyyspisteissä ei todettu tilastollisia eroja eri korjausmenetelmien kesken (taulukko 3) eikä myöskään verrattaessa kaikkia TRAM-kielekkeellä korjattuja kaikkiin LD-kielekkeellä korjattuihin. Myöskään osapoistolla ja kielekkeellä hoidetut potilaat eivät poikenneet muista. Sädehoitoa saaneet potilaat olivat keskimääräistä hiukan tyytymättömämpiä kuin muut (taulukko 4).

Pohdinta

Välittömiä rintarekonstruktioita on tehty yleensä vain potilaille, joiden ennuste on hyvä. Syövän uusimisen riski ei saa lisääntyä leikkausmenetelmän vuoksi. Riittävällä marginaalilla tehty kudosta säästävä syöpäkirurgia ja välitön rintarekonstruktio on osoitettu syövän uusiutumisen kannalta turvallisiksi vaihtoehdoiksi lukuisissa viime vuosina raportoiduissa tutkimuksissa (6,7,8,9,10). Välittömiin korjausleikkauksiin liittyy enemmän kirurgisia komplikaatiota kuin myöhäiskorjauksiin, erityisesti jäljelle jätetyn oman rinnan ihon kuolioitumista (5).

Suomessa korjausmenetelminä käytetään pääosin potilaan omia kudoksia, ylei-simmin TRAM-kielekettä ja LD-kielekettä (2). Viime vuosina myös osapoiston yhteydessä on otettu käyttöön mini-LD-kieleke (5). Silikoniproteesia vältetään välittömän rekonstruktion yhteydessä, koska aina ei ole tiedossa, joudutaanko leikkauksen jälkeen sädehoitoon, jonka tiedetään aiheuttavan proteesirinnoissa enemmän komplikaatioita (11).

Aiemmin potilastyytyväisyyttä on tutkittu vertaamalla esimerkiksi TRAM-kielekkeellä ja proteesilla hoidettuja (12) tai erilaisilla TRAM-kielekkeillä hoidettuja (13). Potilastyytyväisyyttä rinnan poiston jälkeen on myös mitattu potilailta, joille on tehty korjausleikkaus tai joille korjausta ei ole tehty (3). Tyytyväisimpiä ovat olleet potilaat, joille on voitu tehdä rintaa säästävä leikkaus. Laajaan rintarauhasen eksisioon yhdistetty primaarirekonstruktio on tutkimuksen mukaan johtanut parempaan potilastyytyväisyyteen ja psykososiaaliseen sopeutumiseen kuin mastektomia ja myöhäiskorjaus (14).

Lue myös

Tässä aineistossa välittömällä korjausleikkauksella hoidetut potilaat olivat vähintään 3-6 vuoden seuranta-ajan jälkeen hyvin tyytyväisiä valittuun leikkaustapaan, joskin aineisto on pieni. Omakudossiirteet olivat potilaiden mielestä hyvä valinta, kuten aiemminkin on todettu (12). Tässäkin aineistossa sädehoitoa saaneet potilaat olivat lopputulokseen hiukan tyytymättömämpiä kuin ne, jotka eivät olleet saaneet sädehoitoa. Sädehoidon tiedetään aiheuttavan rintaan osapoiston jälkeen kovettumia ja arpeutumista vielä myöhäisvaiheessakin. Alkuvaiheessa potilailla esiintyy myös ihoreaktioita melko yleisesti. Sädehoito saattaa johtaa proteesin ympärille kehittyvään kapselikovettumaan ja jopa uusiin leikkauksiin (11). Leikkausmenetelmä ei kuitenkaan vaikuttanut sädehoitoa saaneiden potilaiden tyytymättömyyteen vaan se, että sädehoitoa yleensä jouduttiin antamaan. Sädehoitoa saaneiden potilaiden tyytyväisyyteen voivat vaikuttaa myös useat muut tekijät, esimerkiksi taudin vakavuusaste.

Potilaat eivät pitäneet leikkausta edeltävää informaatiota kaikilta osin riittävänä. Sairaalassamme rintasyöpäpotilas kuulee paksuneulabiopsian tuloksen lääkäriltä kirurgian poliklinikalla ja saman tien hänen kanssaan keskustellaan jo leikkausmenetelmästä. Tieto syövästä on potilaalle usein järkyttävä ja saattaa olla, ettei hän muista lääkärin kanssa tässä tilanteessa käymäänsä keskustelua. Potilaan ensireaktio on usein, että hän haluaa rinnan pois kokonaan, mutta lääkärin velvollisuutena on kertoa, että muitakin vaihtoehtoja on olemassa. Vaikka asiat käydään uudelleen läpi vielä osastolla ennen leikkausta, voi potilaalle jäädä vaikutelma, ettei itse ole voinut vaikuttaa leikkausmenetelmän valintaan riittävästi. Tämä on tullut esille myös monissa muissakin tutkimuksissa (15).

Tutkimuksemme perusteella potilaamme olivat pitkänkin ajan kuluttua keskimäärin varsin tyytyväisiä heille valitun leikkausmenetelmän tuloksiin. Pienellä osalla potilaista arvioon oli vaikuttanut heti leikkauksen jälkeen ilmaantunut komplikaatio, joka lisäsi toipumisen rasittavuutta. Aineistosta poistettiin kaksi potilasta, joista toinen oli menettänyt LD-kielekkeen ja toinen TRAM-kielekkeen. He ovat oletettavasti tyytymättömiä leikkaustulokseensa. Kolmas aineistosta poistettu potilas, jolle oli tehty korjaus proteesia käyttäen, vastasi kaikkiin kohtiin olevansa hyvin tyytyväinen. Tutkimuksemme tulokset eivät olisivat merkittävästi muuttuneet, vaikka nämä potilaat olisi sisällytetty tilastolliseen käsittelyyn.

Potilaillemme valitut rekonstruktiomenetelmät johtivat keskimäärin hyvään tulokseen, kun arviointiperusteena on potilaiden tyytyväisyys. Keskiarvot eivät tietenkään kerro koko totuutta asiassa. Aineistossa oli myös yksittäisiä tyytymättömiä potilaita. Tarkoituksemme on jatkossa tarkastella, millaisia komplikaatioita hoitoratkaisuun tyytymättömät potilaat olivat kokeneet. Myös vastaamatta jättäneiden potilaiden leikkauksen yhteydessä tai jälkeen kokemat vaiheet kannattaa tarkastaa lisätiedon saamiseksi. Potilaan informoimiseen ja henkiseen tukeen on myös varattava enemmän aikaa sekä poliklinikkakäynnillä ennen leikkausta että myöhemmissä hoidon vaiheissa.

Potilas saattaa vastauksissaan korostaa tyytyväisyyttä, mikäli kyselyn suorittaja on potilaalle tuttu, esimerkiksi leikkauksen tehnyt lääkäri. Tässä tutkimuksessa kyselylomakkeen lähettäjä oli lääketieteen opiskelija, joskin myös yhden leikkauksia suorittaneen lääkäreistä nimi mainittiin lomakkeessa. Vastausasteikko poikkesi tututusta kouluasteikosta ja oli suunnaltaan päinvastainen, mutta numeroiden merkitys oli selvitetty eikä erehtymisen vaaraa ollut. Saamamme tutkimustulokset ovat samansuuntaisia aiemmin esitettyjen tyytyväisyyskyselytulosten kanssa, ja pidämme niitä luotettavina. Ne kannustavat jatkamaan välittömiä korjausleikkauksia edellyttäen, että näiden raskaiden leikkauksien valintaratkaisuun osallistuu moniammatillinen työryhmä yhteistyössä potilaan kanssa.


Kirjallisuutta
1
Asko-Seljavaara S, von Smitten K. Rintasyövän kirurginen hoito uudistuu. Duodecim 1999;115:617.
2
Jahkola T, Asko-Seljavaara S, von Smitten K. Immediate breast reconstruction. Scand J Surg 2003;92:249-56.
3
Harcourt DM, Rumsey NJ, Ambler NR. The psychological effect of mastectomy with or without breast reconstruction. Plastic Reconstr Surg 2003;111:1060-8.
4
Alderman AK, Wilkins EG, Lowery JC. Determinations of patients satisfaction on postmastectomy breast reconstruction. Plastic Reconstr Surg 2000;106:769-76.
5
Gendy RK, Able JA, Rainsbury RM. Impact of skin-sparing mastectomy with immediate reconstruction and breast-sparing reconstruction with miniflaps on the outcomes of oncoplastic breast surgery. Br J Surg 2003;90:433-9.
6
Mustonen P, Lepistö J, Papp A. The surgical and onkological safety of immediate breast reconstruction. EJSO 2004;30:817-23.
7
Jahkola T, Asko-Seljavaara S, von Smitten K. Safety of immediate breast reconstruction. Handchir Mikrochir Plast Chir 2004;36:355-61.
8
Spiegel AJ, Butler CE. Recurrence following treatment of ductal carcinoma in situ with skin-sparing mastectomy and immediate breast reconstruction. Plastic Reconstr Surg 2003;111:706-11.
9
Medina-Franco H, Vasconez LO, Fix RJ. Factors associated with local recurrence after skin-sparing mastectomy and immediate breast reconstruction for invasive breast cancer. Ann Plastic Surg 2002;235:814-9.
10
Mustonen P, Kataja V, Berg M. Recurrences after immediate reconstruction in breast cancer. Scand J Surg 2005;94:21-4.
11
Cordeiro PG, Pusic AL, Disa JJ. Irradiation after immediate tissue expander/implant breast reconstruction. Plastic Reconstr Surg 2004;113:877-81.
12
Shaikh-Naidu N, Aviva Preminger B, Rogers K. Determinants of aesthetic satisfaction following TRAM and implant breast reconstruction. Ann Plastic Surg 2004;52:465-70.
13
Edsander-Nord A, Brandberg Y, Wickman M. Quality of life, patients' satisfaction, and aesthetic outcome after pedicled or free TRAM flap breast surgery. Plastic Reconst Surg 2001;107:1142-55.
14
Al-Ghazal SK, Fallowfield L, Blamey RW. Comparision of psychological aspects and patient satisfaction following breast conserving surgery, simple mastectomy and breast reconstruction. Eur J Cancer 2000;36:1938-43.
15
Rosenqvist S, Sandelin K, Wickman M. Patients' psychological and cosmetic experience after immediate breast reconstruction. Eur J Surg Oncol 1006;22:262-6.


English summary

English summary: LONG-TERM SATISFACTION AFTER IMMEDIATE BREAST RECONSTRUCTION

Background:

The aim of this study was to evaluate patient satisfaction after immediate breast reconstruction (IBR) performed by three different surgical procedures.

Material:

Eighty patients had undergone IBR during the years 1998-2001 at our hospital. Five patients were excluded because of disease progression and death. Questionnaires were sent to 75 patients with follow-up of 3-6 years. The questionnaire contained four items assessing general satisfaction with reconstruction, one concerning the adequacy of preoperative information and two items assessing aesthetic satisfaction as separate subscales (Alderman 2000). Patients were asked to respond to each item on a continuous scale from 0 (very high satisfaction) to 10 (very low satisfaction).

Results:

The response rate was 82. The answers of three patients were excluded (one patient with implant reconstruction and two patients who lost their flaps because of immediate surgical complications, one TRAM-flap and one mini-LD-flap). The final analysis was based on 20 patients with quadrantectomy and LD-miniflap, 19 patients with skin sparing or subcutaneous mastectomy (SSM/SCM) and TRAM-flap and 19 patients with SSM/SCM and extended LD-flap. The four items about general satisfaction showed the patients to be very satisfied (all mean values less than 2). However, the fifth item assessing preoperative information about surgical options showed only moderate satisfaction (mean 3.5, SD 3.6). Aesthetic satisfaction was moderate: volume and shape of the breasts 3.8 (SD 3.5); natural feeling of the breasts 3.1 (SD 2.9). There was no statistical difference between the results for the different procedure types. Patients without postoperative radiotherapy were a little more satisfied than patients with postoperative radiotherapy.

Conclusion:

Irrespective of the surgical procedure, the patients reported high long-term general satisfaction after IBR with autologous tissue, but moderate aesthetic satisfaction.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030