Lehti 36: Alkuperäis­tutkimus 36/1995 vsk 50 s. 3931

Verenkiertoelinten sairauksien vaaratekijät vanhuksilla

Verenpaineen lievä kohoaminen on hyvin yleistä vanhuksilla. Systolinen verenpaine on korkeimmillaan 70-75-vuotiailla ja diastolinen verenpaine 65-70-vuotiailla. Seerumin kolesterolipitoisuus on suurempi iäkkäillä naisilla kuin miehillä: 25- 58 %:lla vanhoista naisista kolesterolipitoisuus oli yli 7 mmol/l. Verenkiertoelinten sairauksien vaaratekijöiden esiintyvyyttä tutkittiin eteläsuomalaisilta 65-, 70-, 75-, 80- ja 85-vuotiailta.

Aapo LehtonenReijo TilvisJaakko ValvanneLeena NiinistöSirpa Sairanen

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat Suomessa edelleen keskeinen kuolinsyy. Miesten kokonaiskuolleisuudesta 47 % ja naisten kokonaiskuolleisuudesta 51 % johtui sydän- ja verisuonisairauksista vuonna 1992 (1). Kuolleisuus näihin sairauksiin on vähentynyt yli 50 % 1970-luvun alkupuolen tasosta, ja samaan aikaan verenkiertoelinten sairauksien ilmaantuminen on vähentynyt. Työikäisillä miehillä sydäninfarktin ilmaantuvuus on vähentynyt 10 vuoden aikana lähes 25 %. Myös aivohalvauskohtausten ilmaantuvuus 25-74-vuotiailla on vähentynyt naisilla asuinalueesta riippuen 5-24 %, miehillä alle 10 % (1). Sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen hoitoon käytettyjen hoitopäivien määrä on kuitenkin kasvussa, mikä johtuu etenkin hoitotarpeen kasvusta vanhemmissa ikäluokissa.

Sepelvaltimotaudin esiintyvyys kasvaa iän mukana sekä miehillä että naisilla (2). Aivohalvauksista valtaosa tapahtuu yli 65-vuotiaille, ja suurin aivohalvauksien takia sairaalahoitoa tarvitseva ryhmä on yli 75-vuotiaat naiset (1). Sepelvaltimotaudin ja aivohalvausten ehkäisyllä tai taudin kehittymisen hidastumisella on merkitystä vanhuusiän elämänlaadun parantamisessa ja terveyspalvelujen vähentämisessä. Työikäisen väestön sydänverisuonitautien ehkäisyn merkitys ja periaatteet tunnetaan ja tunnustetaan yleisesti.

Väestötasolla tiedot ikääntyneiden riskitilojen esiintyvyydestä ja niiden kliinisestä merkityksestä ovat vielä vähäisiä. Tämän raportin tavoitteena on selvittää tunnettujen riskitekijöiden esiintyvyyttä valikoimattomassa vanhusväestössä sekä pohtia niiden hoidon merkitystä.

AINEISTO JA MENETELMÄT

Etelä-Suomen vanhustutkimus on väestöpohjainen vanhusväestön terveyttä ja terveyspalveluja koskeva tutkimus Helsingissä, Vantaalla ja Turussa (taulukko 1). Helsingissä tutkimukseen kutsuttiin satunnaisotoksen perusteella vuosina 1904, 1909 ja 1914 syntyneet helsinkiläiset. Vantaalla tutkimukseen kutsuttiin kaikki vuonna 1925 syntyneet vantaalaiset ja Turussa vuonna 1920 syntyneet turkulaiset (ei laitoksissa olleita). Tutkimukseen osallistui Helsingissä 651, Vantaalla 687 ja Turussa 1 023 henkilöä. Tutkimukseen sisältyi kirjekysely, terveyden- tai sairaanhoitajien tekemä strukturoitu haastattelu, lääkärin tekemä huolellinen kliininen tutkimus ja laboratoriotutkimuksia.

Laboratorionäytteet otettiin paastoarvona aamulla. Systolinen ja diastolinen verenpaine mitattiin makuulla viiden minuutin levon jälkeen. Seerumin kolesteroli ja triglyseridit määriteltiin entsymaattisesti. HDL-kolesteroli määritettiin polyetyleeniglykolisaostuksen jälkeen entsymaattisesti. Veren tai seerumin (Turku) sokeripitoisuus määritettiin glukoosioksidaasimenetelmällä käyttäen Beckmanin glukoosianalysaattoria.

TULOKSET

Systolinen verenpaine on korkein 70-75-vuotiailla, 85-vuotiailla verenpaine on laskussa, etenkin miehillä (taulukko 2). Diastolinen verenpaine on korkeimmillaan 65-70-vuotiailla. Verenpaineet ovat naisilla merkitsevästi korkeammat kuin miehillä. Seerumin kolesteroli on suunnilleen samaa tasoa eri ikäryhmissä, lukuun ottamatta 85-vuotiaita, joilla kolesterolipitoisuus alkaa pienetä (taulukko 2). Naisilla kolesterolipitoisuus on suurempi kuin miehillä. Seerumin HDL-kolesterolipitoisuus on naisilla suurempi kuin miehillä, eikä HDL-kolesterolipitoisuus pienene 85-vuotiaillakaan naisilla. Miesten ja naisten triglyseridipitoisuudet ovat jokseenkin samansuuruiset, eivätkä eri ikäryhmät poikkea toisistaan selvästi.

Systolinen verenpaine oli yli 160 mmHg 21- 41 %:lla tutkituista eli keskimäärin noin joka kolmannella tutkituista (taulukko 3). Diastolinen verenpaine oli 10-30 %:lla yli 90 mmHg mutta suhteellisen harvoin yli 100 mmHg. Seerumin kolesterolipitoisuus oli 25-58 %:lla naisista yli 7 mmol/l. Suurin pitoisuus oli 70-vuotiailla turkulaisilla naisilla. Miesten kolesterolipitoisuus oli yli 7 mmol/l 8-30 %:lla tutkituista. Seerumin HDL-kolesterolipitoisuus oli 65-75-vuotiailla miehillä yleisesti alle 1 mmol/l, 70-vuotiaista jopa 43 %:lla. Naisilla pieni HDL-kolesterolipitoisuus oli huomattavasti harvinaisempi. Seerumin triglyseridipitoisuus oli 13- 22 %:lla tutkituista yli 2 mmol/l.

POHDINTA

Verenpaine

Lievästi kohonnut verenpaine (140/90 mmHg) on poikkileikkaustutkimusten mukaan hyvin yleinen vanhemmissa ikäluokissa. Diastolinen verenpaine kohoaa noin 60 ikävuoteen saakka, systolinen verenpaine on korkeimmillaan noin 70 vuoden iässä.

Verenpainetaudin merkitystä sydän- ja verisuonitautien vaaratekijänä on selvitetty useissa tutkimuksissa. Framingham-tutkimuksessa on seurattu noin 5 200:aa 30-62-vuotiasta joka toinen vuosi (3). Systolisen ja diastolisen verenpaineen taso on yhteydessä sydän- ja verisuonitautien esiintyvyyteen ja niiden aiheuttamaan kuolleisuuteen. Agnerin tutkimuksessa seurattiin 70-vuotiaita 10 vuoden ajan (4). Naisilla systolinen verenpaine korreloi sydän- ja verisuonitautien esiintyvyyteen ja niiden aiheuttamaan kuolleisuuteen, diastolinen verenpaine sen sijaan ei korreloinut. Miehillä systolisen verenpaineen korrelaatio oli heikko. Göteborgilaisilla 70-vuotiailla sekä systolinen että diastolinen verenpaine liittyivät lisääntyneeseen kuolleisuuteen (5).

Hollantilaisessa tutkimuksessa systolisen verenpaineen taso oli yhteydessä sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen naisilla, mutta ei miehillä (6). 85 vuotta täyttäneillä tamperelaisilla kuolleisuus oli suurin ryhmässä, jossa verenpaine oli matala (7). Glynnin ym. (8) tutkimuksessa seurattiin verenpainetason merkitystä sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen ja kokonaiskuolleisuuteen noin 10 vuoden aikana. Systolisella verenpaineella oli positiivinen korrelaatio sekä sydän- ja verisuonitautien aiheuttamaan kuolleisuuteen että kokonaiskuolleisuuteen. Diastolinen paine korreloi merkitsevästi sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen. Kolmen ensimmäisen vuoden aikana kuolleisuus oli suurin matalamman verenpaineen ryhmässä. Tähän saattaa olla vaikuttamassa muiden tautien yleisyys matalan verenpaineen ryhmässä.

Hoidon vaikutus vanhuksilla

Vasta viime vuosina on tehty useita suuria vanhusten verenpainetaudin hoidon vaikuttavuutta koskevia tutkimuksia. STOP-Hypertension -tutkimuksessa 70-84-vuotiailla ilmeni aktiivisesti hoidettujen ryhmässä merkittävä kuolleisuuden (43 %) ja aivohalvausten esiintyvyyden (47 %) pieneneminen vertailuryhmään verrattuna jo kahden vuoden seuranta-aikana (9). Englantilaisessa MRC-tutkimuksessa kuolleisuus pieneni hoidettujen ryhmässä 17 % ja aivohalvausten esiintyvyys 25 % kontrolliryhmään verrattuna (10). Isoloidun systolisen verenpaineen hoidolla vähennettiin merkittävästi sepelvaltimotapahtumia, aivohalvauksia sekä sydän- ja verisuonitapahtumia (11). Yhteenveto vanhusten verenpainetaudin hoitotutkimuksista osoittaa, että yli 60-vuotiailla verenpainepotilailla tarvitaan keskimäärin 43 potilaan hoito viiden vuoden ajan, jotta estetään yksi aivohalvaustapahtuma ja 61 potilaan hoito estämään yksi sepelvaltimotapahtuma (12). Ainoastaan 18 potilaan hoito vaaditaan yhden sydän- ja verisuonitautitapahtuman estoon. Nuorempia potilaita tarvitaan 2-4 kertaa näin paljon sairaustapahtuman estämiseksi, eikä nuoremmilla ole pystytty osoittamaan kuolleisuuden vähenemistä hoidon avulla.

Koska systolisen verenpaineen hoidolla on saavutettu merkittävää verisuonitautitapahtumien vähenemistä (11), huomattavan suuri osa ikääntyneistä on tämänkin selvityksen perusteella riittämättömän hoidon piirissä.

HYPERLIPIDEMIAT

Iän vaikutus seerumin lipideihin

Seerumin lipidipitoisuudet muuttuvat iän mukana, ja miesten ja naisten lipidipitoisuudet ovat erilaiset (13,14,15). Naisilla seerumin kokonaiskolesteroli- ja LDL-kolesterolipitoisuudet suurenevat 70 ikävuoteen saakka, jolloin pitoisuudet ovat suuremmat kuin miehillä. Tämän jälkeen alkaa tapahtua vähenemistä.

Väestötutkimuksessa on vertailtu 65-84-vuotiaiden länsi- ja itäsuomalaisten miesten kokonaiskolesteroli- ja HDL-kolesterolipitoisuuksia (16). Itä- ja länsisuomalaisten lipidipitoisuudet eivät poikenneet toisistaan.

Vuonna 1989 tehdyn tutkimuksen mukaan 70-89-vuotiaiden itäsuomalaisten miesten seerumin kolesteroli oli keskimäärin 5,7 mmol/l ja länsisuomalaisten miesten 5,6 mmol/l (17). 80-89-vuotiailla kolesterolipitoisuus oli pienempi kuin 70-79-vuotiailla.

Turkulaisilla 65 vuotta täyttäneillä vanhuksilla seerumin kolesterolipitoisuus oli miehillä keskimäärin 6,1 mmol/l ja naisilla 6,9 mmol/l (18).

Yli 65-vuotiaiden suomalaisten miesten seerumin kolesterolipitoisuus on 25 vuoden aikana pienentynyt noin 0,6 mmol/l (19).

Oman poikkileikkaustutkimuksemme tulokset tukevat aikaisempia tutkimustuloksia kolesterolipitoisuuden muutoksista iän mukana. Naisilla kolesterolipitoisuus on korkein 70-75-vuotiailla. Myös meidän tutkimuksessamme naisten HDL-kolesterolipitoisuus on suurempi eri ikäryhmissä kuin miehillä.

Lipidit sepelvaltimotaudin vaaratekijänä vanhuksilla

50-82-vuotiailla miehillä ja naisilla seerumin LDL-kolesteroli (20) ja kokonaiskolesteroli (21) olivat edelleen sepelvaltimotaudin riskitekijöitä.

Lue myös

Seerumin HDL-kolesterolipitoisuus on voimakas sepelvaltimotaudin vaaratekijä myös vanhuusiällä (20,21): HDL-kolesterolipitoisuuden ja sepelvaltimotautiriskin välillä on käänteinen korrelaatio.

Honolulun sydäntutkimuksen mukaan seerumin kolesterolipitoisuuden merkitys sepelvaltimotaudin vaaratekijänä säilyy 65 vuotta täyttäneillä miehillä suhteellisesti yhtä suurena kuin nuoremmilla ja absoluuttinen riski on vanhemmilla suurempi (22).

Whitehall-tutkimuksessa seurattiin 40-69-vuotiaiden miesten plasman kolesterolipitoisuuden yhden määritysarvon merkitystä sepelvaltimotaudin kehittymiselle 18 vuoden aikana (23). Miehillä, jotka kuolivat 60-69-vuotiaina, vähintään viisi vuotta aikaisemmin mitattu kolesterolipitoisuus korreloi kokonaiskuolleisuuteen. Sepelvaltimotaudin esiintyvyys 75-vuotiailla korreloi aikaisemmin tiettyyn kolesterolipitoisuuteen, kun kolesterolipitoisuuden mittauksesta oli kulunut yli viisi vuotta.

65 vuotta täyttäneiden hollantilaisten sepelvaltimotautikuolleisuutta seurattiin 17 vuoden ajan, ja seerumin kolesterolipitoisuus korreloi naisilla merkitsevästi kuolleisuuteen (6). Miehillä korrelaatio ei ollut tilastollisesti merkitsevä.

Helsinkiläisillä 75-85-vuotiailla vanhuksilla sekä sydän- ja verisuonitauti- että kokonaiskuolleisuus olivat korkeammat pienen (< 4,1 mmol/l) kolesterolipitoisuuden ryhmässä (24). Neljän vuoden seuranta-aikana kuolleilla oli keskimäärin merkitsevästi pienempi seerumin kolesterolipitoisuus kuin eloon jääneillä. Kuolleisuuden lisääntymiseen pienen kolesterolipitoisuuden ryhmässä voi vaikuttaa se, että infektiot ja muut sairaudet voivat aiheuttaa hypokolesterolemiaa ja kuolleisuus on suuri tässä ryhmässä (25).

Ikääntyneiden potilaiden suurentuneen kolesterolipitoisuuden pienentämisen merkityksestä kiistellään jatkuvasti (26,27). Gordonin ja Rifkindin (27) mukaan 55-64-vuotiaiden miesten ja naisten seerumin kolesterolipitoisuutta pienentämällä estetään eniten uusia sepelvaltimotautitapauksia jopa 75-84-vuotiailta. Heidän mukaansa kolesterolia vähentävän hoidon vaikutus kuolemantapauksiin on yhtä hyvä 65 ikävuoden jälkeen kuin ennen sitä. Monet tutkimukset viittaavat siihen, että kolesterolipitoisuuden pienentäminen keski-iällä ja alkavalla vanhuusiällä vähentää sepelvaltimotautivaaraa vanhuusiällä, mutta vanhuusiällä tehtyjä kliinisiä tutkimuksia kaivataan vahvistamaan tätä käsitystä. Hoitotoimenpiteitä puoltaa hyvä yleinen terveydentila (28). Yleisen terveydentilan merkitys korostuu vanhemmissa ikäluokissa. Potilaan ennuste on aina pyrittävä arvioimaan vuosiksi eteenpäin. Jos ennuste on hyvä, voi suuren kolesterolipitoisuuden hoito olla perusteltua. Lääkehoidon hyödyllisyydestä iäkkäillä on osoituksena simvastatiinilla saavutettu sepelvaltimotautikuolleisuuden ja sepelvaltimotapahtumien väheneminen myös yli 60-vuotiailla (29).

KIRJALLISUUTTA


Kirjallisuutta
1
1 Reunanen A, Salonen V, Mähönen M, Torppa J. Suomalaisten verenkiertoelinsairaudet. Suom Lääkäril 1994;49:3597-3609.
2
10 MRC Working Party. Medical Research Council. Trial of treatment of hypertension in older adults: principal results. Br Med J 1992;304:405-412.
3
11 SHEP Cooperative Research Group. Prevention of stroke by antihypertensive drug treatment in older persons with isolated systolic hypertension: Final results of the systolic hypertension in the elderly program (SHEP). JAMA 1991;265:3255-3264.
4
12. Mulrow C, Cornell J, Herrera C ym. Hypertension in the elderly. Implications and generalizability of randomized trials. JAMA 1994; 272:1932-1938.
5
13 Gordon T, Castelli WP, Hjortland MC ym. Predicting coronary heart disease in middle-aged and older persons. The Framingham Study. JAMA 1977;238:497-499.
6
14 Abbott RD, Garrison RJ, Witson PWF, ym. Joint distribution of lipoprotein cholesterol classes. The Framingham Study. Arteriosclerosis 1983;3:260-272.
7
15 Alvarez C, Orejas A, Gonzales S, ym. Reference intervals for serum lipids, lipoproteins and apolipoproteins in the elderly. Clin Chem 1984;30:404-406.
8
16 Nissinen A, Kivelä S-L, Pekkanen J ym. Levels of some biological risk indicators among elderly men in Finland. Age Ageing 1986;15:203-211.
9
17 Nissinen LP, Tervahauta M, Pekkanen J ym. Prevalence and change of cardiovascular risk factors among man born 1900-19: The Finnish cohorts of the seven countries study. Age Ageing 1993;22:365-376.
10
18 Mattila KS, Marniemi J, Mäki J ym. Lipids, lipoproteins and apolipoproteins in the elderly. Scand J Clin Lab Invest 1986;46:131-136.
11
19 Kromhout D, Nissinen A, Menotti A ym. Total and HDL cholesterol and their correlates in elderly men in Finland, Italy and the Netherlands. Am J Epidemiol 1990;131:855-863.
12
2 Fried LP, Bush TL. Morbidity as a focus of preventive health care in the elderly. Epidemiol Rev 1988;10:48-64.
13
20 Kannel WB, Brand FN. Cardiovascular risk factors in the elderly. Kirjassa: R Andres, EL Brerman, WR Hazzard, toim. Principles of Geriatric Medicine. New York: McGraw Hill 1985:104-119.
14
21 Castelli WP, Garrison RJ, Wilson PWF ym. Incidence of coronary heart disease and lipoprotein cholesterol levels. The Framingham Study. JAMA 1986;256:2835-2838.
15
22 Benfante R, Reed D. Is elevated serum cholesterol level a risk factor for coronary heart disease in the elderly? JAMA 1990;263:393-396.
16
23 Shipley MJ, Pocock SJ, Marmot MG. Doeas plasma cholesterol concentration predict mortality from coronary heart disease in elderly people? 18 year follow up in Whitehall study. Br Med J 1991;303:89-92.
17
24 Lindberg O, Iivanainen A, Strandberg TE, Valvanne J, Tilvis RS. Low cholesterol morbidity and mortality in the elderly: experience from the Helsinki Ageing Study. Cardiovascular Risk Factors 1995 (painossa).
18
25 Ettinger Jr. WH, Harris T, Verdery RB, Tracy R, Kouba E. Evidence for inflammation as a cause of hypocholesterolemia in older people. JAGS 1995;43:264-266.
19
26 Denke MA, Grundy SM. Hypercholesterolemia in elderly persons: Resolving the treatment dilemma. Ann Intern Med 1990;112:780-792.
20
27 Gordon DJ, Rifkind BM. Treating high blood cholesterol in the older patient. Am J Cardiol 1989;63:48H-52H.
21
28 Tikkanen MJ, Tilvis RS. Hypercholesterolaemia in aged patients. To treat or not to treat? Drugs & Aging 1991;1:427-430.
22
29 Scandinavian Simvastatin Survival Study Group. Randomised trial of cholesterol lowering in 4 444 patients with coronary heart disease: the Scandinavian Simvastating Survival Study. Lancet 1994;344:1383-1389.
23
3 Kannel W, Gordon T. Evaluation of cardiovascular risk in the elderly. The Framingham study. Bull NY Acad Med 1978;54:573-591.
24
4 Agner E. Predictive value of arterial blood pressure in old age. Acta Med Scand 1983;214:285-294.
25
5 Landahl S, Lernfelt B, Sundh V. Blood pressure and mortality in old age. Eleven years follow-up of a 70-year old population. J Hypertension 1987;5:J48-J48.
26
6 Weijenberg MP, Feskens EJM, Bowles CH, Kromhout D. Serum total cholesterol and systolic blood pressure as risk factors for mortality from ischemic heart disease among elderly men and women. J Clin Epidemiol 1994;47:197-205.
27
7 Mattila K, Haavisto M, Rajala S, Heikinheimo R. Blood pressure and five-yaer survival in the very old. Br Med J 1988;296:887-889.
28
8 Glynn RJ, Field TS, Rosner B, Hebert PR, Taylor JO, Hennekens CH. Evidence for a positive linear relation between blood pressure and mortality in elderly people. Lancet 1995;345:825-829.
29
9 Dahlof B, Lindholm L, Hensson L ym. Morbidity and mortality in the Swedish trial old patients with hypertension (STOP-Hypertension). Lancet 1991;338:1281-1285.
30
Ikäryhmien väliset tilastolliset arvot on testattu varianssianalyysilla (ANOVA).

Taulukot
1 Taulukko 1
2 Taulukko 2
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030