Myötätunto ja itsemyötätunto lääkärin työssä
• Myötätunto tarkoittaa toisen ihmisen kärsimyksen havaitsemista ja sen synnyttämää halua lievittää toisen kärsimystä. Itsemyötätunto on nimensä mukaisesti myötätuntoa itseä kohtaan.
• Myötätunto itseä ja potilaita kohtaan kuuluvat suomalaisiin valmistuvan lääkärin osaamistavoitteisiin.
• Vahva itsemyötätunto on lääkäreillä ja lääketieteen opiskelijoilla liittynyt vähäisempään työuupumukseen ja suurempaan työhön tai opintoihin sitoutumiseen.
• Myötätuntouupumus – tai pikemminkin empatia-ahdistus – on lääkärien keskuudessa yleistä.
Potilastyössä kohtaaminen toisen ihmisen kanssa on usein erityinen. Potilas voi sairastaessaan käydä läpi vaikeita tunteita, jolloin lääkäriltä toivotaan lääketieteellisen tutkimuksen, hoidon ja informaation lisäksi inhimillistä vuorovaikutusta sekä myötätuntoa. Tunnepitoisessa, usein kiireisessä ja virheille alttiissa työssä lääkäri tarvitsee myötätuntoa myös itseään kohtaan.
Terveydenhuoltohenkilökunnan myötätuntoa ja itsemyötätuntoa on tutkittu yhä enemmän ja hieman myös lääkärien (1). Hyvä ja myötätuntoinen vuorovaikutus potilaan ja lääkärin välillä on yhteydessä potilastyytyväisyyteen, mutta myös suotuisiin hoitotuloksiin ja jopa taloudellisiin hyötyihin potilaan sitoutuessa paremmin hoitoonsa (2,3). Itsemyötätunto puolestaan voi suojata uupumiselta (4), jonka riski on huomattava lääkärin työssä (5,6) ja jo opiskeluvaiheessa (7).
Myötätunto onkin nostettu esiin uusissa kansallisissa valmistuvan lääkärin osaamistavoitteissa (8). Tässä katsauksessa esittelemme myötätunnon ja itsemyötätunnon käsitteet sekä yhteenvedon alkuperäistutkimuksista, joissa on tutkittu myötätuntoa ja itsemyötätuntoa ja niihin liittyviä tekijöitä lääkäreillä ja lääketieteen opiskelijoilla.
Myötätunto
Myötätunto tarkoittaa toisen ihmisen kärsimyksen havaitsemista ja sen synnyttämää halua lievittää toisen kärsimystä (3,9) (taulukko 1). Myötätunto (compassion) tulee latinan kielen sanoista com (mukana) ja pati (kärsiä) eli ”kärsiä mukana”. Myötätunnon kokemuksessa luovumme pyrkimyksestämme vastustaa emotionaalista kärsimystä ja hyväksymme tuskan sekä reaktiomme sitä kohtaan (3).
Myötätunto sekoitetaan usein empatiaan, mutta ne ovat eri ilmiöitä. Empatia sisältää toisen ihmisen tunteiden ja näkökulman ymmärtämisen sekä tunteisiin eläytymisen (3). Se nähdään myötätunnon kokemisen edellytyksenä, mutta myötätunnon käsitteeseen kuuluu lisäksi olennaisena osana halu lievittää toisen kärsimystä. Myötätuntoon eivät kuitenkaan välttämättä liity konkreettiset teot kärsimyksen lievittämiseksi.
Myötätunto liitetään nimenomaan toisen ihmisen kärsimykseen, kun taas empatia voidaan liittää myös muunlaisiin tunteisiin, kuten vihaan, pelkoon ja iloon (3). Empatia ja myötätunto eroavat toisistaan myös siinä, että myötätunto koetaan positiivisena tunteena, kun taas empatian kautta tapahtuva toisen negatiivisiin tunteisiin eläytyminen voi tuottaa negatiivisia tunteita (9,10).
Itsemyötätunto
Itsemyötätunto (self-compassion) on suhteellisen uusi käsite länsimaisessa psykologiassa (taulukko 1) (11). Se on nimensä mukaisesti myötätuntoa itseä kohtaan, ystävällistä, lämmintä, empaattista ja tuomitsematonta suhtautumista itseen vaikeuksien hetkellä sekä halua lievittää kärsimystä ja vaikeuksia (12).
Ihminen, joka on kehittänyt itsemyötätuntoaan, katsoo itseään rakastavasti, tunnistaa tunteitaan ja osaa suhtautua ajatuksiinsa sekä epäonnistumisiinsa armollisesti. Itsemyötätunto ei kuitenkaan tarkoita esimerkiksi itsekkyyttä, itserakkautta tai itsesääliä.
Käsitteen kehittäjän, Kristin Neffin teorian mukaan itsemyötätunnon puuttuessa toisessa ääripäässä voisi olla itsekriittisyyttä, itsensä vähättelyä, ihmisyyteen liittyvän haavoittuvuuden, epätäydellisyyden ja kuolevaisuuden kieltämistä tai toisista eristäytymistä (12). Neffin esittämää itsemyötätunnon käsitettä on myös kritisoitu taustalla olevan tutkimustiedon niukkuudesta.
Myötätuntouupumus
Myötätuntouupumuksella tarkoitetaan psyykkistä ja fyysistä uupumustilaa sekä emotionaalista vetäytymistä, joiden taustalla on toistuva altistuminen toisten ihmisten kärsimykselle. Se on tyypillistä henkilöillä, jotka hoitavat fyysisen tai psyykkisen trauman kokeneita ihmisiä.
Myötätuntouupumuksen on esitetty johtuvan osin siitä, että henkilö kokee toistuvasti empatiaa, mutta ei pysty säilyttämään eroa toisen kokemuksen ja oman kokemuksen välillä (16). On myös esitetty, että myötätuntouupumus olisi terminä harhaanjohtava ja kyse olisikin enemmän empatia-ahdistuksesta (kuvio 1). Tutkimusten mukaan voimakkaampi myötätunto suojaa uupumukselta (2) sekä masennukselta (17) ja lisää hyvinvointia (18).
Myötätunnon ja itsemyötätunnon neurofysiologiaa
Myötätunnon kokemisen aikana useissa aivojen osissa, mm. frontaalisilla ja subkortikaalisilla alueilla, tapahtuu aktivaatiota. Todennäköisimmin myötätuntoon liittyy useiden aivoalueiden välisten verkostojen aktivoituminen (20).
Myötätunnon ja empatian kokemisen aikana vaikuttaisivat aktivoituvan osittain eri aivoalueet (21,10). Toisen ihmisen kivun tai kärsimyksen näkeminen empatiakoulutuksen jälkeen aktivoi erityisesti aivojen kipualueita (10). Myötätuntokoulutuksen seurauksena taas aktivoituivat aivojen palkitsemisalueet ja alueet, jotka tyypillisesti liittyvät positiivisiin tunnereaktioihin, rakkauden tuntemuksiin ja tunteeseen siitä, että on yhteydessä muihin ihmisiin (10).
Mielenkiintoista on, että empatiakoulutuksen jälkeen osallistujien itse arvioimana empatia ja negatiiviset tunteet lisääntyivät merkitsevästi. Myötätuntokoulutus taas lisäsi positiivisia ja vähensi negatiivisia tunteita. Tällä perusteella myötätuntokoulutus ja myötätunnon harjoitteleminen voisivat lisätä positiivisten tuntemusten ja oman hyvinvoinnin ylläpidon mahdollisuutta myös toisen ihmisen kärsimystä jakaessa esimerkiksi lääkärin työssä (10,22,23).
Itsemyötätuntoon liittyviä aivojen kuvantamistutkimuksia on hyvin vähän. Eräässä itsemyötätuntoon keskittyneessä tutkimuksessa (24) ei havaittu yleensä myötätuntoon liitettyjen aivoalueiden aktivoitumista, vaan kuvattiin aktivoitumista itseen liittyvään prosessointiin yhdistetyllä aivoalueella.
Systemaattinen kirjallisuuskatsaus
Teimme 10/2020 systemaattisen tietokantahaun useaan tietokantaan myötätunnosta ja itsemyötätunnosta lääkäreillä ja lääketieteen opiskelijoilla (Liite 1 artikkelin sähköisessä versiossa). Mukaan valikoitui 51 artikkelia, joista 29 selvitti myötätuntouupumuksen yleisyyttä, 14 käsitteli itsemyötätuntoa, 5 myötätuntoa ja 3 myötätunnon kokemisen esteitä. Tutkimuksista valtaosa oli poikittaistutkimuksia, ja kaikki oli toteutettu kyselytutkimuksina.
Myötätunto, itsemyötätunto ja niihin liittyvät tekijät lääkäreillä ja opiskelijoilla
Useassa tutkimuksessa voimakas itsemyötätunto liittyi vähäisempään työuupumukseen ja korkeampaan työhön tai opintoihin sitoutumiseen (Liite 1). Yli 2 000:n lastentauteihin erikoistuvan lääkärin aineistossa voimakkaampi itsemyötätunto ennusti vähäisempää työuupumusta ja stressiä seurannassa (25).
Yli 1 200 lääkärin joukossa tunne lääkärin työstä kutsumusammattina oli yhteydessä suurempaan lääkärin kokemaan myötätunnon määrään. Samoin hengellisyys liittyi suurempaan myötätunnon määrään, mutta yhteyttä uskonnollisuuden ja myötätunnon välillä ei löytynyt. Tutkimuksessa vastaajat saivat määritellä hengellisyyden itse (26).
Myötätuntoisen hoidon esteeksi koetut tekijät oli eräässä tutkimuksessa jaettu neljään osa-alueeseen: lääkärin uupumus tai liiallinen työkuorma, ulkoiset myötätuntoa häiritsevät tekijät kuten keskeytykset, potilaan tai potilaan omaisten vuorovaikutussuhteeseen tuomat haasteet (esimerkiksi pelko siitä, että potilas tekee lääkärin työstä valituksen) ja kliinisen tilanteen monimutkaisuus (27).
Lääketieteen opiskelijat raportoivat enemmän myötätuntoon liittyviä esteitä kuin valmiit lääkärit ja hoitajat (28). Hoitajat kokivat kokonaisuudessaan vähemmän myötätuntoa estäviä tekijöitä kuin lääkärit ja lääketieteen opiskelijat. Lyhyempi työkokemus, nuori ikä ja työuupumus ennustivat suurempina koettuja myötätunnon esteitä (28). Psykiatrit raportoivat matalampia myötätuntoon liittyviä esteitä kuin yleislääkärit ja sisätautilääkärit ja vähemmän kokeneet lääkärit suurempia esteitä kuin kokeneet (29).
Lääkärien ja lääketieteen opiskelijoiden myötätuntouupumus
Myötätuntouupumuksen esiintyvyys vaihteli 16–54 % välillä (Liite 1). Useissa tutkimuksissa oli ilmoitettu myötätuntouupumuksen esiintyvyyden sijaan ainoastaan sijaistraumatisoitumisen esiintyvyys; siinä esiintyi huomattavan suurta hajontaa (0–90 %). Vaihtelu voi selittyä eroilla tutkimuspopulaatioissa: erikoistumisvaiheessa olevat lääkärit ja naispuoliset lääkärit ovat saaneet korkeampia tuloksia myötätuntouupumusta ja sijaistraumatisoitumista kuvaavista mittareista kuin jo pitkän työuran tehneet ja miespuoliset lääkärit.
Voidaanko myötätuntoa ja itsemyötätuntoa kehittää?
Patel ym. (2) tutkivat systemaattisessa katsauksessaan erilaisten myötätunto- ja empatiakoulutusten vaikutuksia lääketieteen opiskelijoilla ja lääkäreillä. Aiheeseen liittyvien tutkimusten määrä on kasvanut jyrkästi 2010-luvulla, mutta spesifisesti myötätuntoon kohdistuvia tutkimuksia on vähän.
Katsauksen sisältämistä tutkimuksista vain neljä käsitteli vasteena myötätuntoa ja yksi itsemyötätuntoa. Yhdessä niistä potilaan arvioimana lääkärin myötätuntoisuus lisääntyi koulutuksen myötä (30).
Tutkimuksissa löytyi konkreettisia tekijöitä, jotka lisäsivät potilaan kokemusta lääkärin empatiasta tai myötätunnosta (2):
1) Istuminen seisomisen sijaan potilasta haastatellessa
2) Potilaan tunteiden havaitseminen ilmeiden ja eleiden perusteella
3) Myötätunnon tarpeen havaitseminen ja siihen reagoiminen
4) Välittämisen osoittaminen sanattomilla keinoilla (asento potilaaseen suuntautuneena, katsekontakti, äänenpaino)
5) Hyväksynnän, validoinnin ja tuen osoittaminen sanallisesti sekä tunteiden nimeäminen.
Lääketieteen opiskelijoilla kurssimuotoisten mindfulness- eli tietoisuustaitointerventioiden on havaittu lisäävän itsemyötätuntoa (31,32). Pienissä lääkärien (33,34,35) tai lääketieteen opiskelijoiden aineistoissa (32,36) näyttöä myötätunnon tai empatian lisäämisestä erilaisin intervention ei juuri vielä ole. Muista kuin lääkäreistä koostuvista aineistoista on kuitenkin saatu näyttöä siitä, että myötätunto ei ole sisäsyntyinen ominaisuus, vaan sitä voidaan lisätä interventioin (10,37).
Työkaluja lääkärien myötätuntotaitojen vahvistamiseksi ja myötätuntouupumuksen ehkäisyyn tarvitaan. Koulutus tästä aiheesta olisi hyvä liittää kiinteäksi osaksi lääketieteen perus- ja jatko-opintoja. Opetuksen tulisi perustua tieteeseen pohjautuvaan myötätunnon määritelmään, olla osaamisperustaista ja hyödyntää monipuolisesti erilaisia opetusmenetelmiä myötätuntoon ja itsemyötätuntoon liittyvien asenteiden, tiedon ja taitojen omaksumiseksi (38).
Lopuksi
Myötätunto ja itsemyötätunto ovat lääkärille tärkeitä, opeteltavissa olevia taitoja. Tämä on huomioitu myös valmistuvan lääkärin osaamistavoitteissa (taulukko 2). Oppimisen pohjana on itsetuntemus eli kyky tunnistaa ja tiedostaa omia ajatuksiaan, tulkintojaan ja tunteitaan (tietoisuustaidot) sekä opeteltavissa oleva kyky tarkastella havaitsemaansa lempeydellä ja ystävällisyydellä, joka mahdollistaa myös itselle tärkeän muutoksen tekemisen myötätuntoisesti.
Tutkimusten mukaan lääkärin myötätunto voi lisätä potilaiden myöntyvyyttä ja sitoutumista hoitoonsa (2,3). On myös havaittu, että myötätunto ei kuormita lääkäriä, vaan ennemminkin parantaa lääkärin hyvinvointia (4). Itsemyötätuntoisen ajattelun lisääminen vähentää tarpeetonta itsekritiikkiä tai liiallisia vaatimuksia itseä tai muita kohtaan (12).
Myötätuntouupumuksen riski on huomioitava myös lääkäreillä. Apua saa ja tulee hakea nykyistä herkemmin. Työterveyshuollossa tulee olla tietoa ja taitoa tunnistaa tämän riskin mahdollisuus myös somaattisten oireiden taustalla. Tarvitaan myös keinoja hakea yhdessä lääkäripotilaan kanssa ratkaisuja työn vaatimusten sovittamiseen henkisten voimavarojen mukaisiksi.
Lääkäreille hyvin yleisen työuupumuksen (6) synnyssä ja ehkäisyssä on henkilökohtaisten tekijöiden lisäksi tärkeä rooli myös organisaatioon liittyvillä tekijöillä (39). Myötätuntouupumukseen liittyvät läheisesti työn suuret vaatimukset sekä työympäristöön ja organisaatioon liittyvät tekijät. Toisaalta työn suojaavat tekijät, kuten esimiehen ja työkaverien ja työpaikan tuki, voivat ehkäistä myötätuntouupumusta (39). Kannustus ja armollinen ilmapiiri sekä myötätunto kollegoiden kesken voivat lisätä hyvinvointia myös työyhteisössä (40).
Hetastiina Vikki, Eerika Lehto, Petri Kulmala, Tuula Hurtig, Tiina Paunio, Saara Repo, Tuula Korhonen, Ilona Kaisti, Mirka Hintsanen, Erika Jääskeläinen: Ei sidonnaisuuksia.
- 1
- Sinclair S, Kondejewski J, Raffin-Bouchal S ym. Can self-compassion promote healthcare provider well-being and compassionate care to others? Results of a systematic review. Appl Psychol Health Well Being 2017;9(2):168–206.
- 2
- Patel S, Pelletier-Bui A, Smith S ym. Curricula for empathy and compassion training in medical education: A systematic review. PLoS One 2019;14(8):e0221412. doi: 10.1371/journal.pone.0221412.
- 3
- Strauss C, Lever Taylor B, Gu J ym. What is compassion and how can we measure it? A review of definitions and measures. Clin Psychol Rev 2016;47:15–27.
- 4
- Dev V, Fernando AT III, Consedine NS. Self-compassion as a stress moderator: A cross-sectional study of 1700 doctors, nurses, and medical students. Mindfulness (NY) 2020;11:1170–81.
- 5
- Low ZX, Yeo KA, Sharma VK ym. Prevalence of burnout in medical and surgical residents: A meta-analysis. Int J Environ Res Public Health 2019;16:1479.
- 6
- Rotenstein LS, Torre M, Ramos MA ym. Prevalence of burnout among physicians: A systematic review. JAMA 2018;320:1131–50.
- 7
- Frajerman A, Morvan Y, Krebs MO ym. Burnout in medical students before residency: A systematic review and meta-analysis. Eur Psychiatry 2019;55:36–42.
- 8
- Helsingin yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta. Valmistuvan lääkärin osaamistavoitteet. 3.6.2020. https://www2.helsinki.fi/fi/laaketieteellinen-tiedekunta/valmistuvan-laakarin-osaamistavoitteet
- 9
- Goetz JL, Keltner D, Simon-Thomas E. Compassion: An evolutionary analysis and empirical review. Psychol Bull 2010;136:351–74.
- 10
- Klimecki OM, Leiberg S, Ricard M ym. Differential pattern of functional brain plasticity after compassion and empathy training. Soc Cogn Affect Neurosci 2014;9:873–9.
- 11
- Neff K. The development and validation of a scale to measure self-compassion. Self and Identity 2003;2:223–50.
- 12
- Neff K. Self-compassion: An alternative conceptualization of a healthy attitude toward oneself. Self and Identity 2003;2:85–101.
- 13
- Trompetter HR, de Kleine E, Bohlmeijer ET. Why does positive mental health buffer against psychopathology? An exploratory study on self-compassion as a resilience mechanism and adaptive regulation strategy. Cognit Ther Res 2017;41:459–68.
- 14
- Poijula S. Resilienssi. Muutosten kohtaamisen taito. Helsinki: Kirjapaja 2018.
- 15
- Cocker F, Joss N. Compassion fatigue among healthcare, emergency and community service workers: A systematic review. Int J Environ Res Public Health 2016;13:618.
- 16
- Klimecki O ja Singer T. Empathic distress fatigue rather than compassion fatigue? Integrating findings from empathy research in psychology and social neuroscience. Kirjassa: Oakley B,, Knafo A, Mahavana G, Wilson D. Pathological altruism. New York: Oxford University Press 2011:368–83.
- 17
- Saarinen A, Keltikangas-Järvinen L, Cloninger CR ym. The relationship of dispositional compassion for others with depressive symptoms over a 15-year prospective follow-up. J Affect Disord 2019;250:354–62.
- 18
- Saarinen A, Keltikangas-Jarvinen L, Pulkki-Raback L ym. The relationship of dispositional compassion with well-being: a study with a 15-year prospective follow-up. J Positive Psychol 2020;15:806–20.
- 19
- Singer T, Klimecki OM. Empathy and compassion. Current Biology 2014;24:875–8.
- 20
- Kim JJ, Cunnington R, Kirby JN. The neurophysiological basis of compassion: An fMRI meta-analysis of compassion and its related neural processes. Neurosci Biobehav Rev 2020;108:112–23.
- 21
- Lamm C, Decety J, Singer T. Meta-analytic evidence for common and distinct neural networks associated with directly experienced pain and empathy for pain. Neuroimage 2011;54:2492–502.
- 22
- Klimecki OM, Leiberg S, Lamm C ym. Functional neural plasticity and associated changes in positive affect after compassion training. Cereb Cortex 2013;23:1552–61.
- 23
- Weng HY, Fox AS, Shackman AJ ym. Compassion training alters altruism and neural responses to suffering. Psychol Sci 2013;24:1171–80.
- 24
- Pires FBC, Lacerda SS, Balardin JB ym. Self-compassion is associated with less stress and depression and greater attention and brain response to affective stimuli in women managers. BMC Womens Health 2018;18:195.
- 25
- Kemper KJ, Schwartz A, Wilson PM ym. Burnout in pediatric residents: Three years of national survey data. Pediatrics 2020;145(1):e20191030. doi: 10.1542/peds.2019-1030.
- 26
- Thomas CL, Cuceu M, Tak HJ ym. Predictors of empathic compassion: Do spirituality, religion, and calling matter? South Med J 2019;112:320–4.
- 27
- Fernando AT, Consedine NS. Development and initial psychometric properties of the Barriers to Physician Compassion questionnaire. Postgrad Med J 2014;90:388–95.
- 28
- Dev V, Fernando AT, Kirby JN ym. Variation in the barriers to compassion across healthcare training and disciplines: A cross-sectional study of doctors, nurses, and medical students. Int J Nurs Stud 2019;90:1–10.
- 29
- Fernando AT, Consedine NS. Barriers to medical compassion as a function of experience and specialization: psychiatry, pediatrics, internal medicine, surgery, and general practice. J Pain Symptom Manage 2017;53:979–87.
- 30
- Riess H, Kelley JM, Bailey RW ym. Empathy training for resident physicians: a randomized controlled trial of a neuroscience-informed curriculum. J Gen Intern Med 2012;27:1280–6.
- 31
- Erogul M, Singer G, McIntyre T ym. Abridged mindfulness intervention to support wellness in first-year medical students. Teach Learn Medicine 2014;26:350–6.
- 32
- Moore S, Barbour R, Ngo H ym. Determining the feasibility and effectiveness of brief online mindfulness training for rural medical students: a pilot study. BMC Med Educ 2020;20(1):104.
- 33
- Fernando AT, Skinner K, Consedine NS. Increasing compassion in medical decision-making: Can a brief mindfulness intervention help? Mindfulness 2017;8:276–85.
- 34
- Fortney L, Luchterhand C, Zakletskaia L ym. Abbreviated mindfulness intervention for job satisfaction, quality of life, and compassion in primary care clinicians: A pilot study. Ann Fam Med 2013;11:412–20.
- 35
- Nguyen MC, Gabbe SG, Kemper KJ ym. Training on mind-body skills: Feasibility and effects on physician mindfulness, compassion, and associated effects on stress, burnout, and clinical outcomes. J Positive Psychol 2019;15(2):1–14.
- 36
- van Dijk I, Lucassen PLBJ, Akkermans RP ym. Effects of mindfulness-based stress reduction on the mental health of clinical clerkship students: A cluster-randomized controlled trial. Acad Med 2017;92:1012–21.
- 37
- Kirby JN, Tellegen CL, Steindl S. R. A meta-analysis of compassion-based interventions: Current state of knowledge and future directions. Behavior Therapy 2017;48:778–92.
- 38
- Sinclair S, Kondejewski J, Jaggi P ym. What is the state of compassion education? A systematic review of compassion training in health care. Acad Med 2021;96:1057–70.
- 39
- Singh J, Karanika-Murray M, Baguley T, Hudson J. A systematic review of job demands and resources associated with compassion fatigue in mental health professionals. Int J Environ Res Public Health 2020;17:6987.
- 40
- Roitto H-M. Voimavarana myötätunto. Suom Lääkäril 2021;76:1713.
Compassion and self-compassion in medical practice
Compassion and self-compassion are beneficial in the practice of medicine. These skills can be trained, and compassion is one of the competencies included in the recent framework of competencies for newly qualified medical doctors in Finland. Compassion is defined as noticing another’s pain or suffering, understanding it and at the same time being able to deal with one’s own inconvenient feelings and having a desire to alleviate the other person’s pain. Similarly, self-compassion is compassion towards oneself, instead of judging or criticizing yourself when having difficult times. It is essential to differentiate the constructs of empathy and compassion and to acknowledge that compassion does not lead to exhaustion though the term compassion fatigue may suggest so.
Studies on medical doctors and students have shown that high self-compassion is associated with lower burnout and higher commitment to studies or work. Compassion fatigue, or rather, empathetic distress, is common among physicians and medical students. Also, the barriers to compassion have been discussed in some studies. More studies should be carried out in order to find out effective interventions for improving compassion and self-compassion among medical students and physicians.
Hetastiina Vikki, Eerika Lehto, Petri Kulmala, Tuula Hurtig, Tiina Paunio, Saara Repo, Tuula Korhonen, Ilona Kaisti, Mirka Hintsanen, Erika Jääskeläinen