Uutiset

Perimä ei määrää homoseksuaalisuutta

Laaja genomitutkimus ei löytänyt homoseksuaaliselle käyttäytymiselle perinnöllistä taustaa.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1

Homoseksuaalisuutta määräävää geeniä ei löytynyt noin puoli miljoonaa ihmistä kattavassa geneettisessä analyysissa, kertoo Science-lehti. Tutkimus julkaistiin lehden elokuun numerossa (Ganna ym. Science 2019;6456;869).

Keskustelu seksuaalisen suuntautumisen perinnöllisyydestä on ollut käynnissä pitkään, mutta siihen mahdollisesti vaikuttavia geneettisiä muuttujia ei ole kuitenkaan pystytty erittelemään, kertoo Science. Nyt tehty tutkimus on laajin aiheesta tähän asti toteutettu. Siinä hyödynnettiin Iso-Britannian biopankkiprojektin ja genetiikkayhtiö 23andMe:n dataa yhteensä 477 500 Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen kansalaisesta.

GWAS-analyysissa tarkasteltiin osallistujien koko genomia, ja lisäksi he vastasivat kyselyyn, jossa kysyttiin muun muassa, kuinka moni heidän kumppaneistaan on ollut samaa sukupuolta.

Tutkimuksessa pystyttiin erottelemaan viisi geneettistä varianttia, jotka esiintyivät homoseksuaalisen käyttäytymisen yhteydessä. Niiden vaikutus oli kuitenkin niin pieni (alle yksi prosentti), ettei niiden perusteella voitu ennakoida yksilön seksuaalista käyttäytymistä.

Lue myös

Tutkimuksen mukaan geneettiset tekijät selittäisivät vain hyvin pienen osan homoseksuaalisesta käyttäytymisestä väestössä. Tutkimus valottaa sitä, miten kompleksinen ja dynaaminen kokonaisuus ihmisen seksuaalisuus on. Sitä muovaavat kulttuuriset, poliittiset, sosiaaliset, oikeudelliset ja uskonnolliset rakenteet.

– On mahdotonta ennustaa yksilön seksuaalista käyttäytymistä tämän genomin perusteella. Tutkimus selvästi osoittaa, että ei ole olemassa sellaista geneettistä muuttujaa, jolla olisi huomattavaa vaikutusta seksuaaliseen suuntautumiseen, kommentoi tutkimuksessa mukana ollut professori David Curtis UCL:sta BBC:lle.

Kuva: Adobe/AOP

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030