Ajan­kohtai­sta

Åman: Pienistä sairaaloista tuli syntipukkeja

Pienikin toimija voi olla tehokas ja innovatiivinen, ylilääkäri Tapio Åman sanoo

Kuvio 1 http://old.laakarilehti.fi/pics/Aman_web.jpg

Kemissä, maan toiseksi pienimmän sairaanhoitopiirin päivystyksessä sote-uutisia on seurattu vaihtelevissa tunnelmissa. Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikan on arveltu olevan yksi sote-uudistuksessa vaakalaudalle joutuvista päivystyksistä.

– Olen optimistinen. Uskon toiminnan jatkuvan, vaikka joutunemme luopumaan nykyisestä lähes täyden palvelun laajuudesta, akuuttiklinikan ylilääkäri Tapio Åman sanoo.

Hänen mukaansa päivystystoiminnalla politikointi on tuntunut Lapin näkökulmasta tempovalta. Ensin päivystysasetus pakotti lisäämään palveluita. Talossa on siis aina paikalla esimerkiksi gynekologi, ja kirurgian päivystykseen tuli tuplamiehitys.

– Muutoinkin olemme kehittäneet toimintaa. Olemme siirtyneet aitoon akuuttilääketieteen päivystykseen ilman organisaatiorajoja ja ottaneet ESI­-triagen käyttöön kärkijoukossa Suomessa. Mutta nyt sote näyttää vievän tilanteen takaisin vuosien takaiselle tasolle.

Tapio Åmanin mielestä myös erilaisten soten aluejakojen piirtely on vaikuttanut lähes mielivaltaiselta. Joissakin suunnitelmissa Länsi-Pohjan potilaita on oltu viemässä vaativaan hoitoon Ouluun ja toisissa taas Rovaniemelle.

Åmanin mukaan kaavailuissa ei ole otettu huomioon paikallisia perinteitä, sidoksia tai käytäntöjä.

– Meillä on valmiiksi tiivis ja hyvä yhteys Ouluun. Jo nyt esimerkiksi monivammapotilaat ja päivystävän kardiologin tai neurokirurgin hoitoa tarvitsevat viedään sinne.

Pieni voi olla tehokas

Sote-uudistuksen positiivisiin puoliin kuuluu Åmanin mielestä peruster­veydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalvelujen rajojen madalta­minen.

– Olen aina ollut sitä mieltä, että meillä kaikilla on yksi yhteinen asiakas.

Länsi-Pohjan kunnissa olisi Åmanin mukaan ollut jo kauan intoa terveys- ja sosiaalipalveluiden intregroimiseen. Kuntapäättäjät ovat kuitenkin jääneet odottelemaan soten etenemistä.

– Toivottavasti nyt siis vihdoin tapahtuu.

Akuuttiklinikan henkilökuntaa on sote-myllerryksessä huolestuttanut ymmärrettävästi omien työpaikkojen tulevaisuus. Asukkaita puolestaan on puhututtanut esimerkiksi Kemin synnytysosaston kohtalo.

– Itseäni on valtakunnallisessa keskustelussa harmittanut, että pienet sairaanhoitopiirit nähdään pelkiksi ongelmiksi ja syyllisiksi suunnilleen kaikkiin terveydenhuollon ongelmiin. Pienikin toimija voi olla tehokas ja innovatiivinen.

Kenen sote-kanta kiinnostaa?

Tapio Åman heittää pallon Kokkolaan ylilääkäri Risto Hannulalle, joka toimii Keski-Pohjanmaan keskussairaalan yhteispäivystyksessä.

Mari Vehmanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030