Lehti 14-15: Ajan­kohtai­sta 14-15/2007 vsk 62 s. 1471

Erikoislääkärikoulutus muuttuu toukokuussa

Miia Soininen

Lääkärien erikoistumiskoulutuksen niin sanottu fifty-fifty-sääntö lievittyy toukokuussa.

Valtioneuvoston asetuksen mukaan toukokuun alusta lähtien erikoistuvien lääkärien ei tarvitse suorittaa puolta koulutuksestaan yliopistosairaalan ulkopuolella, jos ulkopuolista koulutuspaikkaa ei löydy. Yliopisto voi hakea säännön poikkeusta, jos paikan odotus kestää yli kuusi kuukautta. Poikkeukseen tarvitaan lausunto erikoislääkärikoulutuksen alueelliselta neuvottelukunnalta.

Muutos koskee sekä erikoistumiskoulutuksessa nyt olevia lääkäreitä että koulutuksensa aloittavia. Se ei koske yhdeksän kuukauden terveyskeskusjaksoa.

Useita vuosia jatkunut kiista säännöstä ratkesi jo vuosi sitten, ja muutoksen piti alun perin tulla voimaan viime lokakuussa. Lääkäriliiton koulutusjohtajan

Hannu Halilan

mukaan viivästyminen johtui opetusministeriön byrokratian toimivaltaepäselvyyksistä.

Lue myös

Opetusministeriö ja yliopistosairaalat kiistelivät vuonna 2003 voimaan tulleesta asetuksesta vuosien ajan. Yliopistosairaalat kritisoivat asetusta siitä, että se aiheuttaa pahoja pullonkauloja koulutukseen muutamilla erikoisaloilla ja alueilla. Ministeriö päätyi muutoksen kannalle neuvottelujen ja selvitysten perusteella.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030