Lehti 18: Ajan­kohtai­sta 18/2016 vsk 71 s. 1293

Erikoistumaan pyritään ehkä jo 2017

Hertta Vierula

Erikoistumisopintoihin on jatkossa pyrittävä ilmoittautumisen sijaan. Yksityiskohdat ovat yhä auki. Tavoitteena on, että valintamenettelyyn voitaisiin siirtyä jo vuoden 2017 aikana, kertoo professori Taina Autti Helsingin yliopistosta.

– Muutosta tarvitaan. Yliopistojen näkökulmasta nykyinen tapa ei ole ongelmaton. Erikoistuvien kannalta opinto-oikeus ei ole tosiasiassa taannut oikeutta erikoistumiseen, sillä koulutusta varten on oltava työ- tai virkasuhteessa, johon erikoistuvat ovat hakeneet itsenäisesti.

Pyrkijöitä saattaa odottaa jatkossa kirjallinen koe, jonka läpäisseet kutsutaan haastatteluun.

– Valintakriteereitä voisivat olla esimerkiksi työkokemus ja tutkimustyö. Pääasia on, että kriteerit ovat läpinäkyvät ja opiskelijoiden tiedossa.

Autti arvioi, että koska erikoistuminen tapahtuu työpaikoilla, opinto-oikeus täytyy sitoa erikoistumiseen kelpaavaan virkaan tai toimeen.

Kuinka suuresta muutoksesta on kysymys?

– Erikoistumaan valitulle taataan tarvittavat työpaikat koko erikoistumisen ajalle. Myös juridisesti muutos on merkittävä, etenkin erikoistuvien oikeusturvan kannalta. Muuten en usko, että muutos on kovin suuri.

Riittäisikö ohjaus?

Nuoria lääkäreitä huolestuttaa se, että yliopistojen ollessa tiukoilla voi olla hankala löytää resursseja hyvän ja tasavertaisen järjestelmän rakentamiseen.

– Pelkään, että riittävän hyvän menettelyn rakentaminen on näissä oloissa utopistista. Järjestelmä pitää rakentaa huolella ja niin, että hakijat tietävät kriteerit ja voivat siten itse vaikuttaa omiin mahdollisuuksiinsa, pohtii Nuorten Lääkärien Yhdistyksen (NLY) puheenjohtaja Mikko Keränen.

Lue myös

Keränen muistuttaa, että tällä hetkellä erikoistumisalaansa valitsevalle ei ole tarjolla ajantasaisia ja tarkkoja tilastoja eri alojen tilanteesta.

– Informaatio-ohjaus olisi ensisijainen tapa muuttaa asioita. Työnäkymät ovat tärkeä kriteeri erikoisalan valinnassa. Ei kukaan halua valita alaa, jolle ei työllisty.

Keränen painottaa, että lääkärin omaa halua ja kiinnostusta pitää kunnioittaa. Siten saadaan hyviä ja motivoituneita lääkäreitä kaikille aloille.

– Uskon, että riittävä muutos saataisiin aikaan ilman, että tarvitsisi rakentaa monimutkaista pyrkimismenettelyä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030