Ajan­kohtai­sta

Influenssakausi on käynnistymässä pohjoisesta alkaen

Talven ensimmäiset influenssatartunnat on diagnosoitu Suomessa. Eniten tartuntoja on toistaiseksi ollut Länsi-Pohjan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä sekä HUS:ssa.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

OYS:ssa on influenssan suhteen ollut toistaiseksi rauhallista, mutta henkilökunnan rokotuksia on aikaistettu, kertoo infektioiden torjuntayksikön osastonylilääkäri Hannu Syrjälä.

– Henkilökunta on osallistunut rokotuksiin aktiivisesti.

Sairaalassa seurataan henkilökunnan rokotuskattavuutta. Viime vuonna lääkärien rokotuskattavuus nousi 83 prosenttiin.

– Kattavuus ylittää Euroopan neuvoston terveydenhuoltohenkilöstölle asettaman tavoitteen, jonka mukaan vähintään 75 prosenttia pitäisi rokottaa.

Henkilökunnan pitäisi tehdä voitavansa

Syrjälä muistuttaa, että sairaalan potilaan riski sairastua kausi-influenssaan on kaksinkertainen muuhun yhteiskuntaan verrattuna. Sairaala-alkuisessa influenssassa kuolleisuus on yli viisinkertainen.

– Sairaalan henkilökunnan on tehtävä omalta osaltaan kaikki tarpeellinen influenssan leviämisen estämiseksi.

Oman rokottautumisen lisäksi on tarpeen informoida riskiryhmiin kuuluvia ja heidän lähipiiriään ilmaisiin rokotuksiin osallistumisesta. Influenssan leviämistä estetään myös käsihuuhteella tai saippuavesipesulla ja tarvittaessa kirurgisen suu-nenäsuojuksen käytöllä, Syrjälä listaa.

Miksi kaikki eivät ota kausi-influenssarokotusta?

– Vasta-aihe kausi-influenssarokotteelle on harvinainen ja selkeä syy olla ottamatta rokote. Muissa tilanteissa näen rokotteen jättämättä ottamisen heijastavan välinpitämättömyyttä ja puutteellista ymmärrystä potilasturvallisuudesta tai infektioiden torjunnan perusteista. Terveydenhuollon henkilöillä lääkäreitä myöten on myös virheellisiä käsityksiä ja tarpeettomia pelkojakin kausi-influenssarokotteen riskeistä.

Epidemia ei ole vielä alkanut

Epidemiakynnys ei ole vielä ylittynyt. Diagnosoituja influenssatapauksia on tällä hetkellä tartuntatautirekisterissä 130.

THL on analysoinut muutamia virusnäytteitä tarkemmin saadakseen tietää, mitä viruskantoja on liikkeellä.

– Suurin osa diagnosoiduista influenssatapauksista on nyt tyyppiä A(H3N2). Analyysimme mukaan rokotteeseen valittu viruskanta on geneettisesti hyvin lähellä tätä nimenomaista virustyyppiä, kertoo erityisasiantuntija Niina Ikonen THL:n virusinfektiot-yksiköstä.

Tartuntoja on havaittu Länsi-Pohjan ja Pohjois-Pohjanmaan lisäksi myös Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa sekä yksittäisinä eri puolilla Suomea.

Tänä vuonna influenssatartunnat ovat alkaneet tavallista aikaisemmin. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että influenssaepidemia iskisi erityisen aikaisin.

– Toissa syksynä influenssa alkoi tämän vuoden tapaan aikaisin, mutta levisi hitaasti. Viime vuonna tartunnat alkoivat tätä vuotta myöhemmin, mutta levisivät nopeasti epidemiaksi asti, Ikonen sanoo.

Rokotteita on tilattu 1,5 miljoonaa annosta

Influenssarokotukset ovat käynnistyneet kaikkialla maassa. Julkisella puolella oli 5.11. mennessä annettu ainakin 120 000 rokoteannosta.

– Todellinen luku on suurempi, sillä emme vielä saa valtakunnalliseen rokotusrekisteriin kaikkialta ajantasaisia tietoja, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:n rokotusohjelmayksiköstä.

THL on ostanut rokotteita Suomeen kaikkiaan 1,5 miljoonaa annosta.

Kysyntää rokotteelle on ollut paljon, kuten aina, kun influenssatartunnat alkavat levitä tavallista varhemmin. THL ohjeistaa terveyskeskuksia aloittamaan rokotukset marraskuussa, jotta rokotteita olisi varmasti riittävästi saatavilla.

– Kunnat päättävät itse, miten rokotuksia jaetaan: Voiko rokotuksen saada tavallisella vastaanottokäynnillä vai vain määrättyinä rokotuspäivinä, Nohynek sanoo.

Lue myös

Hän pohtii, että rokotuskattavuuden nostamiseksi olisi hyvä, että rokotuksen voisi saada joustavasti. Määrätyt rokotusajat kun saattavat olla esimerkiksi työssäkäyville vanhemmille niin hankalia, että lapset jäävät sen takia rokottamatta.

– Joissakin kunnissa rokotuspiste on perustettu sinne, missä ihmiset eniten liikkuvat: ostoskeskuksiin ja kirjastoihin. HUS on näyttänyt erinomaista esimerkkiä siitä, miten rokotuksen voi saada reitillä työpaikkaruokailuun.

Seuraa influenssan etenemistä verkossa

Julkisessa terveydenhuollossa nenäsumuterokotetta tarjotaan 24–35 kuukauden ikäisille lapsille. Yksityiset lääkäriasemat mainostavat sitä kaikille alle 18-vuotiaille. Käykö nenäsumuterokote siis kaikille lapsille, Hanna Nohynek?

– Rokotteella on myyntilupa vähintään 2–17-vuotiaille lapsille. Julkisessa terveydenhuollossa sitä tarjotaan alle 35 kuukauden ikäisille, sillä tälle ikäryhmälle kuuluu asetuksen mukaan maksuton influenssarokotus.

THL:n www.influenssa.fi -sivuston kautta voi seurata esimerkiksi tartuntatautirekisterin influenssalöydöksiä viikoittain, ikäryhmittäin ja sairaanhoitopiireittäin. Sivustolta löytyy myös kartta influenssakäynneistä terveyskeskuksissa viikoittain ja alueittain.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030