Lehti 6: Ajan­kohtai­sta 6/2007 vsk 62 s. 494

Karanteenitilat valmiina pandemian uhkaan

Essi Kähkönen

STM, työministeriö, KTL ja sairaanhoitopiirit ovat varautuneet ottamaan eri puolilla maata sijaitsevat pakolaisten vastaanottokeskukset tarvittaessa karanteenitiloiksi.

Karanteenisuunnitelmassa varaudutaan siihen, että Suomeen saapuu lentoteitse joukko matkustajia, jotka ovat mahdollisesti altistuneet H5N1-virukselle. Jos yhdenkin lentomatkustajan epäillään altistuneen virukselle, koko matkustajajoukko viedään bussikuljetuksella tätä varten varattuihin karanteenitiloihin.

- Päädyimme siihen, ettemme voi varata karanteenitilannetta varten omia, tyhjinä makaavia tiloja. Pakolaiskeskukset ovat sijainnin ja täyttöasteen perusteella järkevin valinta, toteaa Hyksin infektiosairauksien klinikan ylilääkäri, professori

Ville Valtonen

.

- Tilat pystyttäisiin tosipaikan tullen tyhjentämään muutamassa tunnissa ja siellä asuvat sijoittamaan toiseen vastaanottokeskukseen. Keskimäärin tällaisiin tiloihin mahtuu parisataa ihmistä. Helsinki-Vantaata lähinnä olisi Karhulan vastaanottokeskus.

Karanteenissa lentomatkustajat olisivat 5-10 vuorokautta. Lintuinfluenssan itämisaika on muutaman vuorokauden pitempi kuin tavallisen influenssan, joten karanteenitiloilta vaaditaan silloin paljon.

- Ruuat, juomat, tarvittavat perusasiat ja muutama sairaanhoitaja sinne tarvittaisiin. Jos jollakin matkustajista on kuumetta tai muita pandemiavirukseen viittaavia oireita, hänet siirrettäisiin jo lentokentältä eristysambulanssilla Auroran sairaalaan.

Lue myös

Karanteenin aikana pyrittäisiin diagnosoimaan lintuinfluenssan aiheuttamat sairaustapaukset, ja tarvittaessa kaikille karanteenissa oleville aloitettaisiin oseltamiviirilääkitys.

Nykyinen ihmiselle vaarallinen H5N1-virus on erityisen tappavaa laatua. Jopa 60 prosenttia tartunnan saaneista on kuollut. Pandeeminen kuolleisuus ei kuitenkaan olisi tuota luokkaa.

- On arvioitu, että pandemiassa kuolleisuus jäisi alle prosenttiin sairastuneista. Suomessa se voisi tarkoittaa kolmea-yhdeksäätuhatta ylimääräistä kuolemantapausta.

Valtonen muistuttaa, että pandemiavirus voi myös olla jokin muukin kuin H5N1 - sellainen, johon kehitteillä olevat rokotteet eivät tepsi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030