Ajan­kohtai­sta

Kasvaimen merkkiaineet voivat paljastaa aggressiivisen suusyövän

Kasvaimen aggressiivisuuden tunteminen voi auttaa potilaan hoidossa, selviää väitöstutkimuksesta.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Lääketieteen lisensiaatti Johannes Dunkel havaitsi väitöstutkimuksessaan, että poikkeuksellisen aggressiivista suusyöpää sairastavat potilaat voidaan tunnistaa tiettyjen kasvaimessa esiintyvien molekyylien avulla. Kun kasvaimessa on vähän CD44- ja paljon HIF-1α -merkkiainetta (hypoxia inducible factor), kysymyksessä on todennäköisesti poikkeuksellisen aggressiivinen kasvain.

– Merkkiaineita voidaan värjäysmenetelmien avulla tunnistaa syöpäkasvaimesta, joka tutkitaan laboratoriossa leikkauksen jälkeen, Dunkel kertoo Turun yliopiston tiedotteessa.

Syöpäkasvaimen aggressiivisuuden tunteminen voi auttaa valitsemaan potilaalle riittävän laajan hoidon.

– Tällä hetkellä hoitopäätökset perustuvat kasvaimen kokoon, sijaintiin ja levinneisyyteen. Väitöstyössäni halusin tutkia syövän molekyylitason muutoksia, jotka kertovat syövän aggressiivisuudesta. Näitä ei ole aiemmin voitu kliinisesti arvioida eikä siten käyttää hoitopäätöksien perustana, Dunkel taustoittaa.

Työssään hän tarkasteli myös Clever-1-molekyyliä, johon kohdistetun hoidon on havaittu hidastavan syövän kasvua. Tarkkaa mekanismia tähän ei vielä kuitenkaan tunneta kattavasti. Tämän molekyylin toiminnan estäminen on mahdollinen tulevaisuuden syöpähoito, sanoo Dunkel.

Lue myös

– Halusin tutkia, miten tämä vaikuttaa elimistön normaaliin immuunipuolustukseen. Havaitsin, että kun molekyylin toiminta estetään hiiressä geneettisellä manipulaatiolla, niiden elimistön vasta-ainetuotanto kiihtyy. Vaikuttaa siis epätodennäköiseltä, että estäminen ainakaan lisäisi potilaan herkkyyttä tartuntataudeille, mikäli sama ilmiö on todettavissa myös potilailla. Voidaan myös spekuloida, että lisääntynyt vasta-ainetuotanto saattaisi tehostaa Clever-1-molekyyliin kohdistuvan syöpähoidon tehoa.

Dunkelin väitöstutkimus " Heterogeneity of oral cavity cancer with special attention to immune function of Clever-1" tarkistetaan Turun yliopistossa perjantaina klo 12.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030