Lehti 2: Ajan­kohtai­sta 2/2005 vsk 60 s. 140

Kehittäjät saivat Lääkäriliiton laatupalkinnon Tehohoidon tietokannasta haetaan pontta tulosten parantamiseen

Katja Patronen

Suomalainen tehohoito on laadultaan maailman huippua, eikä paikasta kärjen tuntumassa haluta luopua. Kymmenen suomalaista teho-osastoa yhdisti voimansa jo vuonna 1994 ja perusti laatukonsortion hoidon tasoa valvomaan. Hoitojaksoista kerättiin aluksi tietoa paperille, mutta tänään tiedot ovat internetissä 100 000 hoitojaksoa kattavassa tietokannassa. Tehohoidon laatukonsortiolle myönnettiin Lääkäripäivillä Suomen Lääkäriliiton vuoden 2004 laatupalkinto.

Tehohoidon laatukonsortioon ovat kymmenen vuoden kuluessa liittyneet kaikkien keskussairaaloiden ja yliopistosairaaloiden yleisteho-osastot.

- Tehohoidosta on mielikuva kalliina ja potilaiden kärsimyksiä pitkittävänä hoitona. Halusimme osoittaa, että hoito on oikeasti tuloksellista ja sillä on potilaiden elämänlaadun kannalta saavutettavissa paljon, valottaa hankkeen historiaa konsortion puheenjohtaja, osastonylilääkäri Seppo Hovilehto Etelä-Karjalan keskussairaalasta.

Vertailu kannustaa huippusuorituksiin

Tietokantaan kerätään tiedot potilaan aiemmasta terveydentilasta, sairaudesta, tehohoidon alussa ilmenneistä elintoimintojen häiriöistä sekä annetuista hoidoista. Tieto tallentuu verkkoon heti hoitojakson päätyttyä, joten kanta on aina ajantasainen.

- Tiedot auttavat teho-osastoja seuraamaan ja ohjaamaan omaa työskentelyään. Mittarit näyttävät meille, olemmeko valinneet tehohoitoon oikeat potilaat ja hoitaneet heitä sopivalla intensiteetillä.

Hovilehdon mukaan maankattavan konsortion voima on siinäkin, että teho-osastot voivat verrata toimintaansa keskenään.

- Jokainen voi puntaroida tuloksiaan ja miettiä mahdollisten poikkeamien syitä. Mahdollisuus vertailuun on omiaan innostamaan ihmisiä entistä parempiin saavutuksiin.

Tehohoidon tietokantoja on maailmalla muitakin, mutta Suomen kanta on kansallisessa kattavuudessaan ainutlaatuinen. Kansainvälisiä mittareita on jouduttu viilaamaan tiukemmiksi, jotta ne soveltuisivat suomalaisten teho-osastojen alun pitäen korkean laadun arviointiin.

- Suomalaisen tehohoidon tulokset olivat hyviä jo ennen projektia. Siksi on hämmästyttävää, että olemme pystyneet vuosi vuodelta entisestään parantamaan kykyämme pitää potilaat hengissä.

Laskennallisesti esimerkiksi vuonna 2003 teho-osastoilla olisi kuollut 600 potilasta enemmän, jos hoito olisi ollut samaa tasoa kuin viisi vuotta aiemmin.

Onnistumisen avaimeksi on potilaiden seulonnan ja oikean hoidon ohella osoittautunut työn organisointi. Monella paikkakunnalla toimintaan on saatu potkua palkkaamalla osaston vetäjäksi täysipäiväinen tehohoitolääkäri.

Tehohoidon laatukonsortion saama laatupalkinto oli suuruudeltaan 9 000 euroa. Palkintoa haki 12 laatuhanketta.

Lue myös

Hakemukset arvioinut Lääkäriliiton laatuneuvosto halusi palkita tehohoidon laatukonsortion pitkäjänteisestä ja moniammatillisesta työstä tehohoidon laadun hyväksi. Laatuneuvosto piti konsortiota hyvänä esimerkkinä valtakunnallisesta yhteistyöstä, jolla pyritään etsimään uusia toimintamalleja ja kohdistamaan voimavaroja lääketieteellisestä tasosta tinkimättä.

Kunniamaininta neljälle hankkeelle

Laatupalkinnon lisäksi Lääkäriliitto antoi tänä vuonna kunniamaininnan neljälle laatutyötä tehneelle hankkeelle.

Tervolan terveyskeskus sai kunniamaininnan laatujärjestelmän kehittämisestä.

Pirkkalan terveyskeskukselle myönnettiin kunniamaininta viidestä hankkeesta, joilla on muun muassa kehitetty yksityisten terveyspalvelujen ostoa, psykiatrista avohoitoa, erikoissairaanhoidon menojen hallintaa ja perusterveydenhuollon toimintamalleja sekä laadittu laboratorion laatukäsikirja.

Helsingin terveyskeskus sai kunniamaininnan Preventio-hankkeesta, jonka tähtäimessä on parantaa yleisempien elintapasairauksien suhteen riskipotilaiden tunnistamista ja hoitoa terveysasemilla sekä kehittää lääkäreiden ja hoitajien työnjakoa.

Neljäs kunniamaininta annettiin Seinäjoen keskussairaalan ihotautien yksikölle allergia- ja ihotestilaboratorion laatujärjestelmän luomisesta ja kehittämisestä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030