Lehti 24: Ajan­kohtai­sta 24/2015 vsk 70 s. 1723

Kliinikon leikkauslistat etenevät

Jaana Ahlblad

Ylihoitoon ja -diagnostiikkaan pureutuva amerikkalainen Choosing Wisely -aloite on saanut jalansijaa Euroopassa.

Britannian lääketieteellisiä korkeakouluja edustava The Academy of Medical Royal Colleges on pyytänyt jokaista opinahjoa listaamaan viisi toimenpidettä tai tutkimusta, joiden tarkoituksenmukaisuudesta on syytä keskustella. Näin syksyyn mennessä on tiedossa yli sata interventiota, jotka kootaan TOP 5 -listoiksi erikoisaloittain.

Aloitteeseen on tartuttu myös Australiassa, Japanissa, Saksassa, Italiassa, Alankomaissa ja Sveitsissä. BMJ:n mukaan tämä on selvä merkki siitä, että tuhlaavaiset käytännöt ovat ongelma kaikissa terveydenhuoltojärjestelmissä.

Riittävätkö Käypä hoito -suositukset?

Lääkärilehti esitteli Choosing Wisely -kampanjan vuonna 2014. Suomalaisten erikoislääkärijärjestöjen edustajat suhtautuivat ideaan melko myönteisesti. Yleislääketieteen professori Pekka Honkanen kertoo, että aiheesta ei ole käyty laajempaa keskustelua - ainakaan vielä.

- Tutkimusten ja hoitojen indikaatiot on kirjattu Käypä hoito -suosituksiin. Nämä epätarkoituksenmukaiset toimet löytyvät niistä siis käänteisesti, Honkanen kuvaa.

Hänen mukaansa Suomessa ylihoidossa ei ole kyse tiedon puutteesta vaan siitä, että Käypä hoito -suosituksia ei ole saatu jalkautettua riittävän tehokkaasti.

- Mielestäni nämä toisesta tulokulmasta laaditut TOP 5 -listat ovat kuitenkin kiinnostavia. Niissä voisi olla potentiaalia vaikkapa osana Käypä hoito -suosituksia, tosin niiden listaaminen tuottaisi tekijöille lisää työtä. Aihe on perusteltua nostaa esiin Käypä hoito -verkostovaliokunnassa.

Lue myös

Enemmän ei ole parempi

BMJ:ssä julkaistun artikkelin mukaan aloitteen tarkoitus on lopettaa näyttöön perustumattomat toimenpiteet ja päästä eroon "enemmän on parempi" -kulttuurista, jossa lääkärillä on jokaisessa konsultaatiossa paine "tehdä jotakin".

Vaikka uusia hoitoja ja teknologioita on Britanniassa perinteisesti otettu käyttöön varsin varovaisesti, esimerkiksi kirurgisten interventioiden kohdalla on nähtävissä samantyyppistä aktiivisuutta kuin Yhdysvalloissa.

Britannian kampanjassa on mukana myös julkista terveydenhuoltoa edustava NHS sekä monia lääkäriyhdistyksiä ja potilasjärjestöjä. BMJ:n mukaan ylihoidon taklaamiseksi tarvitaankin lääkärien ja potilaiden välistä avointa keskustelua erilaisten tutkimusten ja toimenpiteiden hyödyistä ja haitoista.

› Lisätietoa http://www.bmj.com/content/350/bmj.h2308

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030