Lehti 14-15: Ajan­kohtai­sta 14-15/2020 vsk 75 s. 871

Koronavirus ajoi lääkärit etätyöhön

Joensuussa terveys­keskuslääkärit hoitavat muun muassa yli 70-vuotiaiden sovittuja vastaanottoja puhelimella.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Useissa sairaanhoitopiireissä on lääkäreitä kotikaranteenissa ulkomaille suuntautuneen matkan, flunssaoireiden tai lasten sairastelun vuoksi. Joensuussa karanteenissa olevat terveyskeskuslääkärit haluavat auttaa ennen epidemiahuippua, joten lääkäreille toimitettiin koteihin etäyhteydellä varustetut tietokoneet ja sanelimet.

Joensuussa pyrkimyksenä on siirtyä hoitamaan etänä kaikki potilaat, joiden hoito ei vaadi fyysistä läsnäoloa.

– Pyrimme hallituksen ohjeiden mukaisesti siihen, että yli 70-vuotiaita ja koronan suhteen muiden syiden vuoksi riskiryhmiin kuuluviksi arvioituja ei oteta kiireettömissä asioissa vastaanotolle, jos tämä voidaan välttää, sanoo Siilaisen ja Rantakylän terveysasemien ylilääkäri Joni Pussinen.

Etälääkärit ottavat tehtäviä hoidettavakseen etälääkärilistalta, jota hoitajat täyttävät.

– Esimerkiksi verenpainetautia tai tyypin 2 diabetesta sairastavien kanssa voidaan etänäkin sopia lääkemuutoksista, jos sairauksien seurantaan liittyvien kotimittausten tulokset saadaan etälääkärin käyttöön luotettavassa muodossa.

Etälääkärit tekevät kotoa käsin myös lausuntoja. Erityisen tärkeää se on, kun potilas tarvitsee lausunnon tietyn aikataulun puitteissa. Lausuntoihin pitää merkitä selvästi, että poikkeusolojen takia lausunto on tehty puhelimen välityksellä.

– Kelan asiantuntijalääkärin on tiedettävä, että potilasta ei ole tavattu fyysisesti.

Joensuun etälääkärit purkavat lisäksi maakunnan reseptipiikkejä. Näin tilannetta pystytään helpottamaan asemilla, joissa resurssitilanne on huonompi.

Kiireetöntä hoitoa ajetaan hallitusti alas

Siun soten terveysasemien vastaanotoilla päätettiin jo viikolla 12, että uusia, kiireettömiä ajanvarauksia ei tehdä, ellei se ole välttämätöntä.

Lue myös

Pussisen mukaan koronavirus muuttaa julkisen puolen etätyökäytäntöjä. Pakon sanelemana julkisella puolella otetaan etätyön digiloikka. Siun soten terveysasemista Kiteellä ja Tohmajärvellä, joissa on alkuvuoden aikana lähdetty kokeilemaan vastaanottotoiminnan järjestämistä tiimimallilla, hoidettiin jo normaalioloissa jopa 70 prosenttia potilastyöstä etänä.

– Olemme pyrkineet lisäämään etämahdollisuuksia muillakin terveysasemillamme jo aiemmin, mutta aikataulu nopeutuu koronatilanteen seurauksena, kertoo Pussinen.

Pussinen on kuullut potilaiden ottavan poikkeusolojen aiheuttaman tilanteen ymmärtäväisesti vastaan.

– Useampi kotikaranteenista käsin työskennellyt lääkärimme on kertonut saaneensa palautetta potilailta, että he ovat tyytyväisiä asioiden hoitoon puhelimitse.

Tilanne näkyy myös kiirevastaanotolla, jonne hakeudutaan yhä vähemmän pienten vaivojen vuoksi.

– Potilaat ottavat hallituksen ohjeet tosissaan ja hakeutuvat terveysasemalle vasta, kun hoidon tarve on välttämätön, Pussinen kiteyttää.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030