Lehti 2: Ajan­kohtai­sta 2/2005 vsk 60 s. 141

Kutsumuksen ja perfektionismin liitto voi viedä lääkärin uupumukseen Katariina Korkeila kannustaa oman ajan ottamiseen

Ulla Järvi

- Ruokarauha, kahvirauha, vessarauha, luettelee LL Katariina Korkeila vähimmäisvaatimuksia järkevälle työnteolle.

Miten voi olla mahdollista, että hyvin koulutettu ihminen suostuu jatkuvasti tinkimään lakisääteisistäkin tauoista potilastulvan vyöryessä päälle?

- Niinpä! huokaisee Katariina Korkeila.

Hänellekään tällaiset työpaikat eivät ole vieraita. Korkeila puhui lääkäripäivillä stressiltä ja stressihaitoilta suojaavista tekijöistä.

Keikkafirmatko työn mullistajina?

Katariina Korkeila soisi niin lääkärien kuin muidenkin asiantuntijatehtävissä toimivien opettelevan tietoista kieltäytymistä kohtuuttomasta työmäärästä. Joka työssä on kiireiset aikansa, mutta säännöllinen päivärytmi ei voi perustua ruoan hotkimiseen pöydän kulmalla ja raporttien lukemiseen vessassa.

- Tarvittiinko tämä keikkalääkäri-buumi tuomaan uudenlaista joustoa suomalaisiin terveyskeskuksiin ja sairaaloihin? kysyy Korkeila.

Moni nuori lääkärihän kun pysyy vuosikaudet keikkafirman palveluksessa, koska voi kuntatyönantajaa paremmin sovitella työn omaan elämäänsä. Katariina Korkeilan mukaan maassa on kuitenkin jo työpaikkoja, joissa jousto alkaa olla mahdollista ihan ilman keikkafirmaakin.

- Terveydenhuollon johtamisesta on viime aikoina puhuttu paljon - eikä syyttä. Esimies vaikuttaa todella merkittävästi työpaikan ilmapiiriin, työviihtyvyyteen ja sitä kautta työn tuloksellisuuteen, sanoo Korkeila.

Esimiestyölle pitäisi antaa kunnolla aikaa, eikä siihen toisaalta kannata ryhtyä vastentahtoisesti.

- Kannattaisi myös pohtia sitä, miten alaiset voivat tukea esimiestään ja kuinka edistää työyhteisön toimivuutta ja töiden hyvää sujumista. Omasta työpaikastaan kannattaa olla kiinnostunut, osallistua kehittämistyöhön ja olla perillä sidosryhmien ajatuksista. Mitä paremmin näistä on perillä, sitä suuremmat mahdollisuudet työntekijällä on vaikuttaa myös omaan henkilökohtaiseen työhönsä, Korkeila muistuttaa.

Voimaa ihmisistä

Lue myös

Katariina Korkeila toimii yleislääketieteen apulaisopettajana Turun yliopistossa. Puhetyöläisammateista työläin on joku joskus luonnehtinut ammattia, jonka virkanimike on vähintäänkin harhaanjohtava. Hän ammentaa itselleen voimia muun muassa perheestä ja kuorolaulusta.

- Tuoreet tutkimukset oksitosiinihormonin erittymisestä erilaisissa sosiaalissa tilanteissa näyttävät mielenkiintoisella tavalla tukevan käsitystämme ihmisten välisen kanssakäymisen suotuisista terveysvaikutuksista, Katariina Korkeila huomauttaa.

Oksitosiinin tiedetään säätelevän muun muassa metabolisen oireyhtymän kehittymistä, millä taas on merkitystä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Stressiä voi siis ehkäistä seurustelemalla muiden ihmisten kanssa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030