Ajan­kohtai­sta

Lihatuotteiden syömisellä on yhteys mahasyöpään

Aiemmat tutkimustulokset ovat olleet ristiriitaisia, mutta laajan meta-analyysin johtopäätös on yksiselitteinen.

Lihatuotteiden kuten makkaran, pekonin ja savustetun kinkun syöminen lisää riskiä sairastua mahalaukun syöpään, kertoo 15 eri kansainvälisen tutkimuksen tietoja yhdistävä meta-analyysi.

Aiemmat tutkimukset ovat päätyneet ristiriitaisiin tuloksiin. Karoliinisen instituutin tutkijoiden kartoittamat tutkimukset käsittivät yli 4 700 henkilöä vuosien 1966 ja 2006 väliltä, ja tulos on yksiselitteinen.

Tutkijoiden mukaan 30 gramman lisäys lihatuotteiden kulutuksessa päivittäin nostaa mahalaukun syöpäriskiä 15–38 prosenttia.

Nitriitti ja suolaus voivat vaikuttaa

Tutkijoille on kuitenkin epäselvää, mitkä tekijät syöpäriskiin vaikuttavat. Makkaran sisältämä nitriitti tai lihatuotteiden voimakas suolaus voivat selittää yhteyttä syöpään.

– Jatkotutkimukset toivottavasti selvittävät lihatuotteiden kulutuksen ja muiden tekijöiden yhteistoiminnan, ja miten esimerkiksi eri bakteerit vaikuttavat mahalaukun syövän kehittymiseen, Susanna Larsson tutkijaryhmästä sanoo.

Mahasyöpien määrä on vähentynyt viimeisten 50 vuoden aikana, mutta tauti on edelleen maailman neljänneksi yleisin syöpämuoto. Siihen menehtyy noin 700 000 ihmistä vuosittain.

Tutkimus julkaistiin Journal of the National Cancer Institute -lehdessä (2006;98:1078).

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030