Ajan­kohtai­sta

Madis Tiik visioi terveystiedoille maailmanlaajuista keskuspankkia

Digitaaliset palvelut ovat globaaleja, Sitran asiantuntija muistuttaa.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1

Sitran vanhempi neuvonantaja Madis Tiik haluaa Suomeen pankkitilejä vastaavia terveystilejä. Tilit kokoaisivat kansalaisen kaiken terveyteen liittyvän datan yhteen paikkaan.

– Ihmisistä kerätään valtava määrä terveyteen vaikuttavaa tietoa, mutta data on hajallaan. Tämä tieto kuuluu kansalaisille itselleen, Tiik sanoo Nuori Lääkäri -lehden haastattelussa.

Tiik rinnastaa terveystilin perinteiseen pankkiin. Pankki tarjoaa palveluita: lainaa, luottokortin, laskunmaksua ja niin edelleen. Terveystilille säilöttäisiin rahan sijasta terveysdataa, joiden pohjalta tarjottaisiin älykkäitä terveyspalveluita.

Terveystili olisi siten laajempi kuin potilastietojärjestelmät tai Kanta-järjestelmät. Keskiössä olisi kansalainen. Ei lääkäri tai terveydenhuoltojärjestelmä. Data olisi kansalaisen käytettävissä.

– Suomessa yritetään pitää tieto ammattilaisten järjestelmissä. Tällä on yritetty ratkaista tietoturva, mutta on ratkaistu väärää asiaa. Annetaan ihmisen itse päättää, miten hän tietojaan käyttää, kunhan tuhoaminen on estettu, Tiik sanoo.

Lue myös

Tiik on yksi Viron terveydenhuollon sähköisen uudistuksen pääarkkitehteja. Sitra palkkasi poikkitieteellisyydestään tunnetun ajattelijan osapäiväiseksi asiantuntijaksi 2012. Tiik on yleislääketieteen erikoislääkäri ja on tehnyt väitöskirjan Tallinnan tekniselle korkeakoululle.

Ja kun kerran on tilejä, pitää olla pankkeja. Ja niillä keskuspankki.

– Terveystilejä hallinnoisivat terveyspankit, jotka sertifioitaisiin kuten perinteiset pankit. Maailmanlaajuinen keskuspankki olisi puolestaan globaali. Digitaaliset palvelut ovat luonteeltaan täysin globaaleja, Tiik sanoo.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030