Ajan­kohtai­sta

Makeat juomat voivat lisätä haimasyövän riskiä

Tutkimuksen mukaan limsat ja sokerilla makeutettu kahvi lisäsivät syöpäriskiä 70–90 prosenttia.

Runsaasti sokeria sisältävä ruokavalio voi lisätä haimasyövän riskiä, kertoo Karoliinisessa instituutissa tehty laaja tutkimus.

Erityisen suuri riski on niillä, jotka kuluttavat paljon makeita juomia kuten limsaa ja sokerilla makeutettua kahvia.

Tutkimus osoitti, että haimasyövän riski liittyy nautitun sokerin määrään. Limsojen nauttiminen vähintään kaksi kertaa päivässä lisäsi haimasyövän riskiä 90 prosenttia. Sokerin lisääminen juomaan tai ruokaan vähintään viidesti päivässä lisäsi riskiä 70 prosenttia.

Haimasyöpä voi liittyä kohonneeseen insuliinin eritykseen ja glukoosimetabolismin epätasapainoon.

Tutkimus käsitti lähes 80 000 ruotsalaista, jotka olivat 45–83-vuotiaita. Heitä seurattiin yli 7 vuotta. 131 henkilöä sairastui haimasyöpään.

– Haimasyöpä on ehkä vakavin syöpämuoto, ja sillä on huono ennuste. Sitä on vaikea hoitaa ja se havaitaan usein liian myöhään. Siksi on erityisen tärkeää, että opimme ehkäisemään sitä, tutkija Susanna Larsson sanoo.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä (2006;84:1171).

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030