Lehti 2: Ajan­kohtai­sta 2/2005 vsk 60 s. 138

Ministeri Liisa Hyssälä: Täydennyskoulutus on työnantajan tehtävä

Ulla Järvi

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä totesi lääkäripäivien avajaispuheessaan, että lääkärien täydennyskoulutus on ensisijaisesti työnantajan vastuulla. Ulkopuoliset tahot, kuten lääketeollisuus, voivat siihen ministerin mukaan kyllä osallistua, mutta työnantajan valvonnassa.

Ministeri Liisa Hyssälä näkee pääsääntöisesti myönteisiä vaikutuksia lääketeollisuuden järjestämällä koulutuksella. Uusin tutkimustieto on tältäkin osin voitu tuoda suomalaisten lääkäreiden käyttöön, mistä hyötyvät ennen kaikkea potilaat.

- Menettelytavat vain eivät ole aina kestäneet kritiikkiä, Hyssälä huomautti.

- Lääketeollisuuden lääkäreille järjestämien koulutustapahtumien tulee olla koulusta, ei vapaa-ajan aktiviteettejä. Vaikka kulttuuri tässä suhteessa on viime vuosina parantunut, sitä on syytä selkiyttää edelleen.

-Yksittäinen työntekijä ei saa ottaa vastaan ulkopuolisen tahon koulutustukea. Sitä voi sen sijaan vastaanottaa sairaala tai terveyskeskus, jonka esimiehet päättävät siitä, kuka koulutukseen osallistuu, Hyssälä korosti.

Hän huomautti, että kunnat tai kuntayhtymät voivat toki päätyä sellaiseenkin ratkaisuun, että ne hoitavat työntekijöittensä täydennyskoulutuksen kokonaan omalla kustannuksellaan.

Lue myös

- Tällöin on tietenkin huolehdittava siitä, että rahoitus riittää säännösten mukaiseen koulutukseen, Hyssälä painotti.

Hän muistutti myös, että valtiovalta on viime vuoden alusta lähtien antanut kunnille valtionosuutta terveydenhuollon täydennyskoulutukseen vuositasolla 12,8 miljoonaa euroa eli julkisen vallan yhteiset - siis valtion ja kuntien sekä kuntayhtymien - voimavarat täydennyskoulutukseen ovat vuositasolla 40 milj. euroa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030