Lehti 14: Ajan­kohtai­sta 14/2018 vsk 73 s. 833

Miten kiusaamista pitäisi selvitellä työpaikalla?

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1

Nuorten lääkärien kohtaamasta työpaikkakiusaamisesta keskustellaan kiivaasti.

Miten epäasiallista kohtelua pitäisi työpaikoilla selvitellä, Työterveyslaitoksen johtava konsultti Susanna Kalavainen?

– Työpaikoilla on oltava toimintamalli tai opas, jossa kerrotaan, mikä on tapa toimia, miten edetään, mistä saa tukea. Isossa organisaatiossa henkilöstöhallinto huolehtii, että toimintamallit on luotu. Ihmisten pitää myös tietää toimintamalleista.

Mitä esimiehen tulee tehdä, kun saa tietää epäasiallisesta kohtelusta?

– Hänelle syntyy työturvallisuuslain perusteella velvollisuus selvittää asia. Yleensä kummankin osapuolen kanssa keskustellaan ensin erikseen. Ennen selvittelyä ketään ei saa leimata. On mahdollista järjestää myös yhteiskeskustelu, jossa käydään läpi, mitä on tapahtunut, minkä pitäisi muuttua ja miten mennään eteenpäin. Tarvitaan myös seurantaa ja tukea molemmille osapuolille.

Mistä esimies saa valmiuksia puuttumiseen?

– Kannattaa perehtyä näihin asioihin. Kun tietää miten toimia, on helpompi puuttua. Myös kollegoilta, omalta esimieheltä, henkilöstöhallinnosta, työsuojelutoimijoilta tai työterveyshuollosta voi saada tukea.

Mitä kiusattu voi tehdä?

– Kannattaa miettiä, mistä voi saada taustatukea. Onko ohjaavaa henkilöstöä, kuka on suora esimies tai hänen esimiehensä? Ensimmäiseksi asia pitäisi ottaa puheeksi epäasiallisesti toimivan henkilön kanssa. Jos tätä ei voi tehdä, asian voi viedä esimiehelle.

– On tärkeää puhua konkreettisista tilanteista: Mitä on tapahtunut, milloin, millaisissa tilanteissa, mikä on se toimintaan liittyvä asia, joka on koettu epäasialliseksi.

– On hyvä pysyä rauhallisena, säilyttää malttinsa ja olla rakentava. Kysymys on siitä, että yritetään varmistaa työasioiden sujuminen. Nuorella lääkärillä kyse on myös oppimisesta ja ammatillisesta kehittymisestä.

– Omaan jaksamiseen voi hakea tukea työterveyshuollosta.

Lue myös

Mikä on kiusaamista?

– Kiusaaminen jatkuu pitkään ja toistuu. Yksittäinen huutaminen ei ole kiusaamista, vaan huonoa käytöstä. Kiusaaminen on esimerkiksi loukkaavaa ja häiritsevää toimintaa, sosiaalista eristämistä, ilkeitä puheita, huutamista, naurunalaiseksi saattamista, työn mitätöintiä, mielivaltaista työtehtävien pois ottamista, kohtuuttomia aikatauluja.

Onko joskus pakko vain kestää, ettei ura vaarannu?

– Kyseenalaistan sen ajattelumallin, ettei tulevaisuudessa saisi töitä, jos tuo esiin epäkohdan työyhteisössä. Sen voi tulkita myös niin päin, että silloin toimii hyvin rohkeasti ja vastuullisesti. Epäkohdasta voi puhua asiallisesti ja rakentavasti, ei riidellen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030